АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Як волинський митник Хурсяк безкарно мародерить під час війни

Читать на русском
Як волинський митник Хурсяк безкарно мародерить під час війни
Як волинський митник Хурсяк безкарно мародерить під час війни

Імпортери риби та м’яса в Україну добре знають про існування на ринку паразитуючої групи компаній, яку пов’язують з волинським митником Миколою Хурсяком.

Його родина вже кілька років займається імпортом м’яса та риби, а про статки Хурсяка мої колеги з каналу «Аверс» робили кілька гучних матеріалів.

Компаній, які входять у цю групу кілька, але на сьогодні ключовими є "Фудлайф Плюс" 44359373 та "Солар Трейдинг Сістем" 44526996.

Але що такого особливого у роботі цих компаній, що ми про них говоримо? Справа в тому, що від їхньої роботи білий імпорт вже не просто виє, а відверто починає вмирати разом зі сплатою податків у бюджет. Але митниця геть нічого не робить, щоб зупинити це свавілля. В чому суть.

Підробляючи документи, «Фудлайф» ввозить в Україну м’ясо та рибу за цінами в 2-3-4 рази дешевше, ніж це вдається робити великим імпортерам по прямим контрактам від виробників.
Зменшуючи таким чином в рази платежі в бюджет вони захоплюють ринок привабливою ціною та вбивають тих, хто грає в білу.

Пару прикладів для розуміння.

По рибі

За 2023 рік «Фудлайф Плюс» вже ввезла в Україну від фіктивного польського постачальника-посередника Pol-Export близько 500 000 кг. мороженого хеку заявивши його вартість по 1.00 $/кг.

Водночас реальна вартість хеку в усіх імпортерів по прямим контрактам з Канади та США складає 2.00$/кг. Така картина по всій рибній номенклатурі яку «імпортує» «Фудлайф» та «Солар», а втрати бюджету сягають десятків мільйонів доларів.

По м’ясу

Тут теж повний треш, але ще й з обтяжуючими обставинами. За 2 квартал 2023 року «Фудлайф Плюс» імпортувала в Україну 72 фури сала загальною вагою 1.4 млн. кг. по приблизно 20 грн./кг. Реальна вартість сала у білих імпортерах складає 40 – 60 грн. Лише за цей період на салі бюджет недоотримав від 9 – 15 млн. грн.

По інших типах м’яса картина та сам.

Білі імпортери б’ються головою об митницю, вимагаючи зупинити схему, але митниця пожимає плечима та посміхається.

Чому я так впевнено кажу про підробку документів? А ви самі подивіться на документи.

Окрім того, що формально продавець мороженого хеку Pol-Export та сала TECHNO-GROUP різні компанії, проте зареєстровані за однією адресою. А по-друге, придивіться до підпису. На інвойсах різних компаній їх ставить одна й та сама людина.

Це пов’язані компанії-прокладки, які використовуються для фіктивного постачання товару, який вони не виробляють і до якого не мають жодного відношення.

Схема настільки тупа та примітивна, що викрити і припинити її митниця може за 2 дні.
Але лише не у випадку, коли ця схема «своїх».

Замість зупинки схеми митниця йде алгоритмом схеми «Альперіна-Тупальского».
Митниця «корегує» вартість товару, «Фудлайф Плюс» йде по 55 статті, забирає товар і подає в суд на неправомірність коригування вартості. І о диво, суд системно визнає незаконність дій митниці.

Да, формально Звягінцев відповідає обуреним імпортерам що ДМСУ направила міжнародні запити і чекає відповіді. Час іде, м’ясо/риба їдуть повз бюджет, Хурсяк та його банда заробляє.

Вирішення проблеми підміняється процесом.

Але як казав герой фільму «Місце зустрічі змінити не можна»: - Цього разу у вас сталася помилка. Номерок ви стягнули міжнародного дипломата.

Захопившись «схемою» компанія «Фудлайф» пішла на міжнародний злочин, підробивши документи на постачання м’яса з Канади, яке потрапляє під дію зони вільної торгівлі між Україною та Канадою. Згідно цієї угоди при імпорті свинини діє квота на звільнення від сплати мита.

ДМСУ надала «Фудлайф Плюс» пільгу на сплату мита та виділила квоту на підставі підроблених документів.

Я не знаю куди ДМСУ направляє свої міжнародні запити, але віце-президент канадської компанії SIWIN відповів мені за пару днів підтвердивши що про «Фудлайф Плюс» та продаж їй свинини чує вперше, а його підпис на документах – підробка.

Але детально про це вже у наступному пості.


Теги: SIWINTECHNO-GROUPPol-Exportподделки документовпідробка документівІмпортИмпортРыбаМясоФудлайф ПлюсСолар Трейдинг СистемХурсяк Николай

Автор статті:
Євген Плинський
Всі статті автора

Дата і час 15 серпня 2023 г., 16:47     Переглядів Переглядів: 5185
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.075648