АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Тиск правоохоронців на бізнес: кейс Майницького родовища

Читать на русском
Тиск правоохоронців на бізнес: кейс Майницького родовища
Тиск правоохоронців на бізнес: кейс Майницького родовища

Незважаючи на війну, що триває вже понад півтора року, продовжують спливати історії про примітивний тиск правоохоронців на український бізнес. Одним із найрезонансніших став кейс ТОВ "Навігатор Майницьке", яке є єдиним власником ліцензії на видобуток газу на Майницькому родовищі Львівської області.

У 2021 році це підприємство купила група українських бізнесменів – власників компанії ТОВ "Села Енерджі", серед яких відомий український інвестор Ігор Мазепа, сплативши за нього 1 800 000 доларів.

Здавалося б, що компанії, які працюють у сфері газовидобутку, в умовах боротьби за газову незалежність України мають користуватися підтримкою та сприянням з боку влади, але наші правоохоронці, як завжди, думають інакше.

На початку квітня 2023 року колишні власники ТОВ "Навігатор Майницьке" акціонери ТОВ "Навігатор Комплект" подають до Головного слідчого управління Нацполіції заяву про скоєння злочину акціонерами ТОВ "Села Енерджі".

Вони нібито стверджують про несплату бонусного платежу власниками ТОВ "Села Енерджі" за корпоративні права ТОВ "Навігатор Майницьке". Найцікавіше в цій історії, що Господарський суд міста Києва визнав, що пункти договору, на які посилається ТОВ "Навігатор Комплект", є незначними, а жодного зобов’язання зі сплати бонусного платежу не існує у правовому полі. Отже, це типова корпоративна суперечка, яку було вирішено господарським судом на користь ТОВ "Села Енерджі".

Проте програш господарської суперечки не зупинив власників ТОВ "Навігатор Комплект" та Роман Кунцяк та Олег Токар звернулися за платною допомогою правоохоронців, щоб ті використали звичні для них методи тиску та залякування бізнесу для стягнення платежу, який платитися не повинен був взагалі, що прямо підтвердив господарський суд. Цікаво, що незадовго до цього половину корпоративних прав компанії було продано адвокатському об’єднанню "АНДРІЙ МЯГКИЙ І ПАРТНЕРИ".

Через тиждень після надходження заяви про скоєння злочину за підписом заступника Генерального прокурора сформовано групу прокурорів у складі восьми осіб. За два дні за наказом заступника начальника ГСУ Нацполіції Сергія Гайду для розслідування цієї справи призначається 23 слідчі. Виникає питання, що правоохоронці зібралися розслідувати: великий терористичний акт чи звичайну господарську суперечку?

Почалося все з того, що суддею Печерського районного суду міста Києва Сергієм Волком за клопотанням правоохоронців накладено арешт на корправа ТОВ "Навігатор Майницьке", арештовано банківські рахунки ТОВ "Села Енерджі" та ТОВ "Навігатор Майницьке", що зупиняє роботу цих важливих підприємств для економіки України.

Вже 25 квітня цього року Головне слідче управління Нацполіції проводить одночасно 7 масштабних обшуків у будинках акціонерів ТОВ "Села Енерджі", що є єдиним власником ТОВ "Навігатор Майницьке", директорів та бухгалтерів двох компаній.

Під час проведення цих маски-шоу вилучаються мобільні телефони, ноутбуки, крім того, було вилучено значну суму коштів, яка належала батькові одного із засновників ТОВ "Села Енерджі", українському підприємцю Дмитру Олійнику, який взагалі не є фігурантом кримінального провадження.

Після цього прокурори Офісу генпрокурора Іван Чеченєв та Павло Іванін звертаються до Печерського суду з клопотанням про накладення арешту на готівку, не залучаючи при цьому заперечення адвокатів, які вони склали під час обшуку.

Апогей каральної машини продовжився і надалі, і "славетний" суддя Печерського суду Олег Білоцерковець накладає арешт на значну суму готівки, яка належить українському інвестору, який, як зазначалося, взагалі ніяк не причетний до кримінального провадження та вилучення якої не було передбачено ухвалою на обшук. Більше того, ця готівка мала бути призначена для інвестування у відновлення промислового підприємства на Житомирщині, яке було знищено російськими ракетами.

Наприкінці травня, після численних скарг бізнесменів на дії правоохоронців, розслідування справи переходить до Державного бюро розслідувань, після чого з’явилася надія на подальшу правомірну поведінку з боку правоохоронних органів. Але, на жаль, в Україні справедливості доводиться добряче почекати.

Вже у червні арешт готівки, накладений суддею Білоцерковцем, було скасовано Київським апеляційним судом. Кримінальний процесуальний закон стверджує, що така готівка після цього має бути негайно повернена власнику. Проте на гроші Дмитру Олійнику довелося чекати більше місяця.

Цікаво, що, за нашою інсайдерською інформацією, негласним процесуальним керівником цієї справи є працівник СБУ Дмитро Левченко, який впевнено роздавав вказівки слідчим ГСУ Нацполіції, а зараз є куратором слідчих ДБР, маючи власний майновий інтерес у цій справі.

Навіть заступник генпрокурора Дмитро Вербицький в інтерв’ю Forbes визнав, що кейс ТОВ "Села Енерджі" показовий з погляду прикладів "наїзда" на бізнес. Виходячи з цього, виникає цілком логічне питання: про яку підтримку місцевого бізнесу під час війни говорить президент, про яке залучення іноземних інвестицій розповідає влада, коли в умовах війни наші правоохоронці просто ганьблять вимоги закону і продовжують вбивати критично важливий бізнес, а все це координує сірий кардинал із боку правоохоронної системи, націлений на власну фінансову вигоду?


Теги: Львівська областьЛьвовская областьВербицкий ДмитрийДБРЛевченко ДмитрийСБУБелоцерковец ОлегПечерский судИванин ПавелЧеченев ИванобыскиобшукиарештАрестВовк СергейГайду СергейООО Навигатор КомплектНацполіціяНацполицияООО Села ЭнерджиМазепа ИгорьРейдерствоООО Навигатор МайницкоеМайницьке Родовище

Дата і час 19 серпня 2023 г., 17:45     Переглядів Переглядів: 6393
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.078396