АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Вірменський слід: як зникла у Запоріжжі гуманітарка з’явилася у ДНР

Читать на русском
Вірменський слід: як зникла у Запоріжжі гуманітарка з’явилася у ДНР
Вірменський слід: як зникла у Запоріжжі гуманітарка з’явилася у ДНР

Справа про зниклу в Запоріжжі гуманітарку залишається одним із найгучніших кейсів з початку війни. Питання навіть не в масштабах крадіжки: частина запорізької гуманітарки “засвітилася” у чеченських військових телеграм-каналах під час роздачі мешканцям непідконтрольних територій соратником Кадирова Мурадом Саїдовим.

Мурад Саїдов добре знайомий жителям Запоріжжя, як лідер чеченського етнічного ОЗУ, яке до 2012 року спільно з вірменським етнічним ОЗУ “Арташі” домінували у злочинному світі міста. У 2012 році після конфлікту з кланом Донецьких Мурад Саїдов був змушений залишити Запоріжжя та поїхав до Криму. У той час як голова вірменського ОЗУ “Арташі” Арташес Саргсян зумів знайти контакт із Донецькими через Юру Єнакіївського та зберіг свій вплив у Запоріжжі.

Після від’їзду Мурада Саїдова до Криму, він починає щільно працювати з Рамзаном Кадировим, отримує статус "особистого представника Кадирова по Криму". Водночас Саїдов продовжує спілкування і з Арташесом Саргсяном через свою довірену особу – запорізького адвоката Ярослава Гришина. Згодом адвокатська контора Гришина починає обслуговувати інтереси і Саїдова, і Саргсяна.

З початком воєнних дій, Мурад Саїдов, у складі загонів чеченських бойовиків, повертається на захоплену частину Запорізької області та отримує від Рамзана Кадирова новий статус “смотрящєго Енергодару та Мелітополя”. Практично всі дії чеченських бойовиків, у тому числі Мурада Саїдова, щедро висвітлюються в чеченських військових телеграм-каналах.

Варто зазначити, що до початку бойових дій, при губернаторі Запорізької області Костянтині Брилі, "смотрящім за Енергодаром" був Арташес Саргсян. У пресі величезна кількість публікацій про те, як Саргсян, через підконтрольного йому мера Павла Музику, спустошує бюджет міста. Доступ до міського бюджету Енергодара у Саргсяна закінчився разом із відходом Бриля з посади. Але доступ до апарату Запорізької обласної адміністрації залишився. Насамперед завдяки беззмінному його керівнику – Зінаїді Бойко. Також людиною Саргсяна у ЗОВА вважається Едуард Гугнін. Саме ця команда у березні 2022 року створила “гуманітарний штаб”, з якого зникли величезні обсяги гуманітарки.

У центрі: Костянтин Бриль, Арташес Саргсян, Зінаїда Бойко

Першим на всеукраїнському рівні розкручувати скандал із зникненням запорізької гуманітарки розпочав у фейсбуці антикорупційний активіст, “таємний агент НАБУ” Євген Шевченко. Грунтуючись на свідченнях Шевченка, у вересні 2022 року НАБУ провело обшуки в низки запорізьких чиновників: Злати Некрасової, Анатолія Куртєва та депутата облради Віктора Щербини. Крім вищезгаданих чиновників, “таємний агент НАБУ” Євген Шевченко звинуватив у причетності до крадіжки гуманітарки разом із Некрасовою, Куртєвим та Щербиною також Андрія Єрмака, Кирила Тимошенка та Давида Арахамію. За словами Шевченка, викрадена гуманітарка реалізовувалась через торговельні мережі АТБ та Сільпо. Внаслідок перевірки інформація не підтвердилася.

Скандал із зниклою гуманітаркою не вщухає, і 25 жовтня 2022 року, у Запоріжжі відбуваються обшуки у афілійованих з ОЗУ “Арташі” адвоката Ярослава Гришина, віцепрезидента спілки вірмен Рудольфа Акопяна та депутата міськради Михайла Прасола. Останній на своїй сторінці у фейсбуці підтверджує, що обшуки пов’язані з вивезенням гуманітарки на окуповану територію.

Окрему увагу варто звернути на Рудольфа Акопяна, в ОЗУ "Арташі" він відповідальний за медійний напрямок. На відміну від інших членів банди, Акопян має майже чисту репутацію, що дозволяє йому представлятися журналістом, борцем з корупцією, а під час війни ще й волонтером. Його функція - контроль над сіткою ТГ-каналів (найпопулярніші "Гнила Черешня" та "ХЗП" ), сайтів та ботофермою. Його завдання - відбілювання верхівки ОЗУ “Арташі” та медійне знищення опонентів: чи це неугодний чиновник, чи співробітник правоохоронних органів. Окреме питання – робота через ТГ-канали на розхитування обстановки у регіоні, дискредитацію дій органів місцевої влади. За допомогою підконтрольних медіа Арташес Саргсян має вплив на місцевих політиків, а для простих запорожців є не кримінальним авторитетом, а головою Спілки Вірмен Запорізької області, волонтером та борцем за справедливий перерозподіл обласного бюджету.

Рудольф Акопян, Ярослав Гришин, Михайло Прасол

Першим у Запоріжжі про те, що обшуки у вірменського клану проводяться у справі про продаж гуманітарки на непідконтрольні території, написав інсайдерський ТГ-канал “ВАЗЕЛІН” : “Зараз проводяться обшуки у колишнього депутата облради Ярослава Гришина, чинного депутата Запорізької міськради Михайла Прасола і в депутата міськради Олега Коломойця (щодо останнього персонажу інформація ще не підтверджена). Привід – якісь порушення під час доставки гуманітарки на окуповані території”.

У контексті зникнення запорізької гуманітарки цікаво почитати інші пости “ВАЗЕЛІНА”. З перших днів вторгнення колектив каналу допомагає українським військовим організувати опір на окупованих територіях. Завдяки широкій сітці передплатників на непідконтрольних територіях, адміни “ВАЗЕЛІНА” збирають та передають інформацію про блок пости, військові об’єкти, пересування окремих представників окупаційної влади. Є інформація, що в тому числі за їхнім наведенням було здійснено ракетний удар по базі “Привал Мисливця” у Мелітополі, де на той час знаходився Мурад Саїдов. Саїдов залишився живим, але у адміністраторів "ВАЗЕЛІНА" почалися проблеми. Після попередження від СБУ про загрозу їхньому життю, їм довелося терміново змінювати місце проживання в Європі. Як повідомляють у своєму ТГ-каналі адміни "ВАЗЕЛІНА", координати їхнього місця проживання в Європі ФСБ злили представники ОЗУ "Арташі". Крім звинувачень в роботі на росіян, адміни “ВАЗЕЛІНА” також прямо звинувачують вірменський клан у крадіжці благодійних зборів.

За рік до початку повномасштабного вторгнення, Володимир Зеленський. за рекомендацією СБУ та РНБО, приймає рішення запровадити санкції та вигнати з України всіх “злодіїв у законі” та кримінальних авторитетів, що насамперед було продиктовано наявністю стійких особистих та “ділових” зв’язків між злочинними угрупованнями України та РФ. Передбачалося, що перебування на українській території таких осіб несе пряму загрозу національній безпеці. Одним із фігурантів “списку злодіїв у законі РНБО” значився голова вірменського ОЗУ “Арташі” Саргсян Арташес Аветикович. Але завдяки найгуманнішим у світі українським судам адвокат Ярослав Гришин зміг оскаржити рішення РНБО, що дало можливість Арташесу Аведиктовичу залишитися в Україні.

Як виходить, що незважаючи на рішення РНБО “злодії в законі” мають доступ до розподілу гуманітарної допомоги та створюють добровольчі батальйони, питання до правоохоронних органів. Просимо вважати це журналістське розслідування офіційним зверненням до СБУ з метою перевірити викладені у статті факти.

Автор: Наталія Архипенко


Теги: СНБОзлодії в законіВор в законеЗеленскийкриминальные авторитетыкримінальний авторитетКоломоец ОлегАкопян РудольфПрасол МихаилСильпоАТБ-МаркетрозкраданняХищенияГугнин ЭдуардБойко ЗинаидаМузыка ПавелОккупацияокупаціяНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаБрыль КонстантинГришин ЯрославЕнакиевский ЮраСаргсян АрташесОПГ АрташиКадыровСаидов МурадГуманитарная помощьГуманітарна допомогаЗапорожьеЗапоріжжя

Дата і час 23 серпня 2023 г., 11:36     Переглядів Переглядів: 15778
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.290212