АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Міністри України та Польщі провели переговори щодо зерна

Читать на русском
Міністри України та Польщі провели переговори щодо зерна
Міністри України та Польщі провели переговори щодо зерна

Міністр агрополітики України Микола Сольський провів переговори щодо зернового питання з польським колегою Робертом Телусом, вже заплановано наступну розмову. За підсумками діалогу Сольський закликав вирішувати зерновий конфлікт виключно в площині економіки та "не виходити за рамки".

Під час діалогу сторони обговорили деталі пропозиції України щодо контролю за експортом. Про це розповів сам Сольський в ефірі телемарафону 22 вересня.

"Вчора (21 вересня. – Ред.) була розмова з польським колегою. Я деталізував певні моменти пропозиції, яку ми направили. Почув аргументи пана Роберта. Також ми обговорили деякі інші деталі. Наприклад, ми маємо позицію, щоб останній список – туди додали ріпаковий шрот і борошно – повернувся до формату, узгодженого з Єврокомісією", – розповів міністр.

За його словами, наступна розмова з Телусом вже запланована. Вона має відбутися вранці у середу, 27 вересня, бо на початку тижня у польського міністра заплановано візит до Чехії.

"Чому я говорю про такі детальні речі? Тому що потрібно, в першу чергу, говорити про економіку і не виходити за рамки цього питання, на мою думку. Це нормально... Ми з польськими колегами, наші народи завжди демонстрували максимальну солідарність. І, очевидно, всі ми розраховуємо, що так далі і буде. А економіка – це економіка. Це не перша і не остання дискусія... Цього не треба боятися, до цього потрібно готуватися та навчатися", – зазначив Сольський.

Він також додав, що зернові переговори цього тижня пройшли не лише з Польщею, а й Румунією, Угорщиною та Словаччиною. Солський назвав підсумки цих переговорів "позитивними". Наступного тижня продовжиться узгодження технічних деталей.

Торгових суперечок побільшає – до чого готуватися Україні

Міністр пояснив, що чим ближче Україна підходить до вступу до Європейського Союзу, тим частішими будуть ставати торгові суперечки. "Слід розуміти, що з наближенням до ЄС кількість економічних дискусій збільшуватиметься. І потрібно виробляти імунітет до цих дискусій, бути розумними, прагматичними", – наголосив міністр.

За його словами, у ЄС на зустрічах із аграрних питань відбуваються постійні дискусії, оскільки йдеться про демократичний союз країн. І Україні слід навчитись професійно вести такі дискусії.

"У кожної країни є свої фермери, свої переробники, свої інтереси, які вважаються національними і іноді суперечать інтересам інших членів ЄС... Цьому не треба дивуватися, не потрібно сприймати особисто. Потрібно постійно професійно захищати свої інтереси. Ми звикнемо до цього", – вважає Сольський.


Теги: экспорт зернаТелус РобертСольский Николайекспорт зернаЗерноПереговорыПереговориПольщаПольшаУкраинаУкраїна

Дата і час 22 вересня 2023 г., 12:45     Переглядів Переглядів: 1745
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.190935