АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

На комбінаті екснардепа налагодили незаконну схему з корисними копалинами, — Нацполіція

Читать на русском
На комбінаті екснардепа налагодили незаконну схему з корисними копалинами, — Нацполіція
На комбінаті екснардепа налагодили незаконну схему з корисними копалинами, — Нацполіція

Схема, впроваджена на гірничо-збагачувальному комбінаті (ГЗК), дозволила підозрюваним видобути понад 20 мільйонів кубометрів корисних копалин, а сума завданих державі збитків становить понад 157 мільярдів гривень.

Нацполіція повідомила про незаконне використання надр на одному з гірничо-збагачувальних комбінатів. Інформація оприлюднена 22 вересня на офіційному сайті Національної поліції, проте назва підприємства невідома. За даними правоохоронців, кінцевим власником комбінату є колишній підсанкційний народний депутат VII та VIII скликань.

Як встановили співробітники Нацполіції, комбінат мав ліцензію лише на видобуток залізистих кварцитів.

"Тому відходи, що утворюються в процесі збагачення корисних копалин, мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Однак фігуранти, не маючи відповідної ліцензії, обробляли їх, а отриманий щебінь різних фракцій реалізовували суб’єктам підприємницької діяльності", - ідеться в повідомленні.

Фото Нацполіції eiqxitqiqtkant

Фото Нацполіції

Фото Нацполіції

Фото Нацполіції

Фото Нацполіції

У поліції наголосили, що відходи, отримані внаслідок дроблення та збагачення залізистих кварцитів, також відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення. Це підтвердило висновок експертного дослідження. Тому на їх використання необхідно було отримати відповідну ліцензію, що посадові особи комбінату не зробили, хоча знали про це — до 2015 року вони мали таку ліцензію.

"Встановлено, що в період 2015-2021 років незаконно було видобуто понад 20 мільйонів кубометрів корисних копалин, а сума завданих збитків становить понад 157 мільярдів гривень. У ході слідства поліцейські зібрали доказову базу, яка стала підставою для повідомлення причетним особам про підозру" – пояснюють слідчі.

Голові правління гірничо-збагачувального комбінату повідомили підозру щодо кількох статей Кримінального кодексу України:

  • незаконний видобуток корисних копалин (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240);

  • зловживання повноваженнями (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364-1).

Деталі по ГЗК

Враховуючи наведені слідством факти, фото та відео, українське ЗМІ підказало , що йдеться про Полтавський ГЗК групи Ferrexpo бізнесмена-втікача Костянтина Жеваго.

Полтавський ГЗК — власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів — продукції з високою доданою вартістю. Тому ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних об’єктів на ринках, що розвиваються.


Теги: FerrexpoПолтавский ГОКЖеваго КонстантинЖевагоДепутатыДепутатиНацполіціяНацполициямахінаціїМошенничество

Дата і час 22 вересня 2023 г., 21:11     Переглядів Переглядів: 2336
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.242851