АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 19°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

З 53 компаній групи "СОКАР" 49 є учасниками російських підприємств

Читать на русском
З 53 компаній групи "СОКАР" 49 є учасниками російських підприємств
З 53 компаній групи "СОКАР" 49 є учасниками російських підприємств

В Україні відкрито працює кілька сотень компаній, пов’язаних із Росією.

Аналітичний проєкт «Самосанкції» та Leave Russia, спільно з командою KSE Institute, досліджує діяльність іноземних компаній. В результаті команда сформувала базу даних компаній, що працюють на російському ринку. До дослідників підключилися аналітики R&D центру ресурсу YouControl, які в результаті виявили понад триста українських компаній, що входять до холдингу (групи), інший учасник якого зареєстрований за законодавством Російської Федерації.

Серед таких компаній знаходиться і група "СОКАР", яка є однією з найбільших, які працюють в Україні та мають зв’язки з Російською Федерацією. З 53 компаній групи "СОКАР", що працюють у нашій країні, 49 мають у своїх реєстраційних даних учасників, які зареєстровані в юридичних особах, які працюють на території Російської Федерації за законодавством РФ. Власником групи "СОКАР" є Державна нафтова компанія Азербайджанської Республіки.

В Україні найбільшою компанією групи є ТОВ «СОКАР Петролеум», що володіє мережею АЗС "СОКАР". Згідно з офіційними даними, у цій мережі працює 1266 співробітників. Структура її засновників дуже цікава – такими виступають ТОВ «СОКАР Енерджі Україна» та ТОВ «Торговий дім СОКАР Україна», але кінцевим бенефіціаром виступає уряд Азербайджану. Слід зазначити, що одна з найпотужніших мереж АЗС України має статутний капітал лише у 10 000 гривень.

Загалом, як уже згадувалося, "СОКАР" має в Україні 53 юридичні особи, 49 з яких пов’язані з Російською Федерацією. На момент повномасштабної війни ситуація була такою самою, як і на момент публікації даних проєктом Leave Russia у жовтні 2023 року – у групі "СОКАР" так само було 49 компаній, пов’язаних з Росією.

За вісімнадцять місяців повномасштабної війни правоохоронними органами нашої країни не зроблено нічого, щоб обмежити чи заблокувати роботу компанії, яка має колосальні зв’язки з Росією та контролює значну частину паливного ринку України. З 53 компаній групи "СОКАР" у списках санкцій НАЗК знаходиться аж одна:

Причому аж ніяк не найпотужніша та ключова. Свої дані проєкт «Самосанкції» та Leave Russia почав публікувати ще у квітні минулого року. Аналітична система YouControl займається тим самим. Ці дані постійно оновлюються та відкриті для всіх. Але замість того, щоб запроваджувати санкції у себе, наша влада вимагає цього від закордонних партнерів. Дивно, що вони це ще роблять.


Теги: Нацагентство по предотвращению коррупции (НАПК)НАПКНАЗКНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаООО СОКАР Энерджи УкраинаСокар энергоресурсСОКАР ПЕТРОЛЕУМАЗСУкраїнаУкраинаАзербайджанТД Сокар УкраинаСокар УкраинаРоссияСокар

Автор статті:
Марина Ворона
Всі статті автора

Дата і час 12 жовтня 2023 г., 12:39     Переглядів Переглядів: 8041
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.145951