АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

«Укренерго» виявилося не готовим до перенесення електропідстанцій у підземні бункери

Читать на русском
«Укренерго» виявилося не готовим до перенесення електропідстанцій у підземні бункери
«Укренерго» виявилося не готовим до перенесення електропідстанцій у підземні бункери

Усьому виною корупція.

Компанія «Укренерго» оголосила про масштабний для всього світу проект будівництва захищених від ракетних і дронових атак електропідстанцій. Однак поки що «Укренерго» не просунулося далі за плани та «виведення» коштів з будівництва.

На початку 2023 року «Укренерго» запланувало будівництво 19 заглиблених електропідстанцій на 330, 400 та 750 КВ по всій території країни. Вартість станції 330 КВ на початку року становила 45 млн. доларів. Проте, за інформацією джерел, її вартість збільшилася у 2,5 раза і вже сягнула 110 млн доларів. Таким чином, 65 млн. осядуть у кишенях чиновників «Укренерго». Що говорити про підстанцію у 750 КВ, яка коштувала на початку року 100 млн доларів, а тепер, за нашими оцінками, може сягати 250 млн доларів. А вся сума проекту на 19 підстанцій зростає на 1,7 млрд доларів.

Зросли й апетити керівника Укренерго Володимира Кудрицького. На початковому етапі було заплановано будівництво 19 об’єктів, а тепер їх уже 22. Два пілотні проекти, які повинні були бути здані в експлуатацію у вересні цього року, досі перебувають на стадії котловану.

Для реалізації таких схем Кудрицький проштовхнув своїх підрядників, замішаних у корупційних скандалах на будівництві. Реалізацією проекту доручено займатися компаніям «Проенержді» та «Техно-Буд-Центр» на підстанціях 750 кВ «Київська» та 330 кВ «Північна». Примітно, що "Проенержді" є давнім партнером людей з орбіти колишнього керівництва "Укренерго". Щодо «Техно-Буд-Центру», то ця компанія – одна з улюблених фірм «Укравтодору» ще з часів Петра Порошенка, якість доріг якої залишає бажати кращого.

У схемах виявилися замішані і іноземні компанії. Зокрема естонська компанія Nordecon. 2012 року фірма пішла з України. Але незабаром після початку бойових дій Nordecon знову розпочала співпрацю з «Укренерго» у рамках будівництва споруд фізичного захисту об’єктів. Така зміна риторики може бути пов’язана з тим, що перед війною збитки Nordecon досягли 5 млн. євро. І зараз фірмі необхідні кошти на існування. Ще одним іноземним підрядником є «знаменита» турецька компанія ONUR, яка також засвітилася у міжнародному корупційному скандалі. Ця фірма має тісні зв’язки з Банковою та навіть замовляла виступи «Квартал 95» на свої корпоративи. Водночас різниця у сумі, на яку виріс проект, буде поділена між учасниками схеми.

Особливо важливо, що будівництво вирішили розпочати напередодні нових ракетних ударів росіян, про що говорив Президент Володимир Зеленський. Таким чином, масштаб корупції можна буде списати на шкоду від ударів.

За інформацією поінформованих джерел, корупційні схеми Кудрицокго та Ко вже зацікавили правоохоронні органи.

Цей інцидент може стати вже наймасштабнішим корупційним скандалом після справи «Роттердам+». А кадрові чистки стануть масштабнішими, ніж після «яєць Міноборони по 17 грн».

fraza.com


Теги: збиткиущербРоттердам+Onur Group UkraineNordeconКоррупцияКорупціяЗеленскийПорошенко ПетрУкрАвтоДорПроенерждiТОВ Техно-Буд-ЦентрТехно-Буд-ЦентрКудрицкий ВладимирНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаобстрілиОбстрілОбстрелУкренергоУкрэнергоГП НЭК Укрэнерго

Дата і час 30 жовтня 2023 г., 14:32     Переглядів Переглядів: 2263
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.500346