АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Венесуела завтра проведе референдум щодо анексії частини Гайани. ООН просить утриматися

Читать на русском
Венесуела завтра проведе референдум щодо анексії частини Гайани. ООН просить утриматися
Венесуела завтра проведе референдум щодо анексії частини Гайани. ООН просить утриматися

Венесуела готується завтра, 3 грудня, провести референдум про анексію частини сусідньої Гайани. ООН просить утриматися від будь-яких дій, які можуть загострити конфлікт.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

В останні дні все більше розгоряються суперечки між Венесуелою та Гайаною. Країни сперечаються за регіон Ессекібо, який багатий на значні родовища нафти.

За часів колоніальної ери Іспанії Мадрид оголосив про право власності на цей регіон у межах Венесуели, але цей крок не був визнаний іншими колоніальними державами, зокрема Великобританією та Нідерландами.

У 1899 року, коли Гайана перебувала під владою Великобританії, суд, підтриманий навіть Росією, ухвалив, контроль над регіоном має належати Великобританії.

Протягом останніх кількох десятиліть Венесуела продовжує претендувати на цей регіон, і суперечка загострилася після того, як американський нафтовий гігант ExxonMobil виявив нафту в Ессекібо у 2015 році.

Референдум у Венесуелі

Завтрашнє голосування у Венесуелі має на меті поставити під сумнів рішення трибуналу від 1899 року, яке, за заявами Каракаса, було "накладено шахрайським шляхом".

За даними видання, під час референдуму венесуельцям запропонують відповісти, відкидати це рішення чи ні.

Також на референдумі стоїть питання, чи Венесуела повинна також відкинути юрисдикцію Міжнародного суду ООН у цій суперечці, і чи надавати венесуельське громадянство мешканцям анексованого штату Ессекібо.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро та його союзники закликають виборців відповісти "так" на всі питання на недільному голосуванні.

Гайана ж у свою чергу попередила, що референдум відкриє Каракасу шлях до "односторонньої та незаконної" анексії регіону.

Адвокат, який представляє країну, попередив суддів, що "військові приготування вже ведуться" з боку Венесуели для примусового виконання результатів референдуму, що Каракас заперечує.

Позиція ООН

Гайана звернулася до Міжнародного суду ООН із проханням зупинити запланований референдум, але у рішенні суду не було конкретного посилання на голосування.

Суд зобов’язав Венесуелу "утриматися від будь-яких дій, які могли б змінити ситуацію, що склалася на спірній території".

Судді також зобов’язали обидві сторони "утримуватися від будь-яких дій, які можуть посилити або продовжити суперечку, яку розглядає суд, або ускладнити її вирішення".

Міжнародний суд ООН розглядає суперечки між державами, і хоча його рішення юридично обов’язкові, він не має повноважень для їхнього примусового виконання.


Теги: БразилияБразиліяГайанаВенесуэлаВенесуелааннексияАнексіяРеферендумООН

Дата і час 02 грудня 2023 г., 19:54     Переглядів Переглядів: 1900
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.133067