АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Магазини електроніки ухилялися від податків за допомогою аудіокниг

Читать на русском
Магазини електроніки ухилялися від податків за допомогою аудіокниг
Магазини електроніки ухилялися від податків за допомогою аудіокниг

Схема ухилення від податків за допомогою аудіокниг у чеках могла призвести до несплати до держбюджету України 176 млн грн податку на додану вартість (ПДВ). Йдеться про ті компанії, які використали пільгу на поширення україномовного контенту, не будучи при цьому продавцями паперових та електронних книг чи іншого контенту. Зокрема, про великі мережі з продажу електроніки та побутової техніки.

Такі підрахунки оприлюднило Бюро економічної безпеки (БЕБ). "Лише 21% компаній, які скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД. Тобто займаються діяльністю, пов’язаною з розповсюдженням подібної продукції", – зазначили у відомстві.

Найактивніше пільгу використовували ритейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та дистрибуційно-логістичні компанії. Уже було зафіксовано низку порушень.

"Згадану пільгу було запроваджено для стимулювання популяризації україномовного контенту... Однак на практиці через недосконалість законодавчих норм окремі підприємства почали використовувати пільгу для ухилення від сплати податків", – зазначають у відомстві.

Так, нещодавно детективи БЕБ викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн. податків за допомогою неправомірного застосування згаданої пільги. Аналогічну тенденцію з осені 2023 року аналітики спостерігають у роботі ще кількох мереж магазинів.

БЕБ продовжує досліджувати діяльність підприємств, які могли використати "книжкову схему" для ухилення від податків. Окрім того, перевірки рітейлерів розпочала і Державна податкова служба. Торговим мережам наразі загрожують великі штрафи.

Як працює схема з аудіокнигами у чеку

У БЕБ встановили, що касири великої мережі з продажу електроніки у фіскальних чеках штучно занижували вартість товару, що підлягає оподаткуванню, тобто побутової техніки та електроніки, яку купував клієнт. Водночас додавали до чеку електронні книги, оскільки вони, згідно з Податковим кодексом, не підлягають оподаткуванню.

У результаті загальна сума в чеку виявлялася тією ж, що на ціннику до побутової техніки. Ось тільки податків із неї сплачувалося менше, ніж треба.

Схема ухилення від податків із чеками eiqdiqexiqhxant

Спочатку схему помітили покупці. "Купували у "Фокстроту" пилосос, а виявилося, що ще й електронні книги. На вітрині пилосос коштує одну суму, а в чеку – на 2 тисячі менше. На ці 2 тисячі у чеку – електронні книги. Навіщо? Бо на поширення книг є ПДВ-пільга, цей податок не сплачується", – розповіла у Facebook одна з клієнток.

"Купували дещо в магазині Comfy. Заплатили за товар стільки, скільки вказано на ціннику. Але є один нюанс – у чеку ціна на товар була меншою, але там була ще одна позиція – електронні книги… Формально ніхто нікого не обдурив. Заплатили стільки ж грошей, як і було на ціннику. Обдурили лише бюджет", – розповів схожу історію користувач X (колишній Twitter).

Аудіокниги у чеку

Теги: Государственная налоговая служба (ГНС)ДПСБЭБПДВНДСБЕБухилення від сплати податківуклонения от уплаты налогов

Дата і час 03 січня 2024 г., 21:11     Переглядів Переглядів: 1733
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.071237