АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Чи націоналізують активи виробника горілки "Хортиця" Черняка?

Читать на русском
Чи націоналізують активи виробника горілки "Хортиця" Черняка?
Чи націоналізують активи виробника горілки "Хортиця" Черняка?

Попри повномасштабне вторгнення, підконтрольні Черняку російські компанії продовжили вести бізнес на горілчаному ринку країни-терориста, стверджують в СБУ. Впродовж 2022 року лише у вигляді податків і зборів вони перерахували до бюджету Росії близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.

Власник горілчаного холдингу Global Spirits Евгеній Черняк опинився між двох вогнів: в Україні та Росії були відкриті проти нього кримінальні справи.

В Росії – через підозру у фінансуванні ЗСУ, в Україні – через бізнес-діяльність на ринку країни-агресора.

В обох випадках справа може закінчитись для Черняка "націоналізацію" активів, які за підрахунками Forbes, забезпечили власнику у 2019 році оборот у $881 млн, горілка експортувались у більш ніж 87 країн світу.

Сам Черняк вважає, що в Україні може мати місце спроба рейдерського захоплення його бізнесу. Наявність будь-якого активу в Росії підприємець заперечує.

СБУ звинуватила у пособництві агресору

Напередодні Нового року в телеграм-каналі Офісу генерального прокурора з’явилось повідомлення, що засновнику міжнародного алкогольного холдингу та шістьом його топменеджерам повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору. У повідомленні ім’я бізнесмена не назвали. Його в той самий день обнародувала Служба безпеки України, яка змогла зібрати на Євгенія Черняка достатню доказову базу.

Черняк офіційно підозрюється за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від десяти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без неї.

За даними слідства, незважаючи на повномасштабне вторгнення, підконтрольні Черняку російські компанії продовжили вести бізнес на горілчаному ринку країни-терориста.

Впродовж 2022 року лише у вигляді податків і зборів вони перерахували до бюджету Росії близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.

"Задокументовано, що підприємства фігуранта, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували в Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію. Під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази цієї діяльності", - йдеться у повідомленні СБУ у соцмережах.

Сам Черняк, за інформацією правоохоронців, виїхав з України безпосередньо перед початком повномасштабного вторгнення. Задля уникнення санкцій перереєстрував свої російські компанії на підконтрольну особу, налагодив поставки спирту та комплектуючих матеріалів для російського виробництва у країнах Азії. Звідти експортував продукцію до Росії.

Вирішується питання про арешт приватного та корпоративного майна Черняка в Україні для передачі його в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), зазначається у повідомленні СБУ.

Водночас Євгеній Черняк пише у соцмережах, що ще сподівається: ця ситуація є помилкою, а не намаганням тиснути на бізнес "з метою рейдерської атаки на лідера".

Що належить Євгенію Черняку?

В Україні сім’ї бізнесмена належить холдинг Global Spirits, що випускає горілку під торговими марками "Хортиця", "Мороша" та "Шустов".

Безпосередньо Євгенію Черняку належить "Лікеро-горілчаний завод "Полтава", "Одеський коньячний завод", дистриб’юторські компанії. Також родині Черняка належить "Запорізький завод кольорових сплавів".

У 2008 році Черняк об’єднав свої алкогольні активи під вивіскою Global Spirits. Під цією назвою він паралельно розвивав бізнес у Російській Федерації, був одним із найбільших гравців на місцевому ринку. У 2012-му в інтерв’ю російському "Комерсанту" Євгеній Черняк розповідав, що Росія згенерувала 70% прибутку Global Spirits, який тоді склав $50 млн.

У 2012 році Global Spirits став найбільшим продавцем та імпортером української горілки в Росії.

Втім вже у 2020 році Євгеній Черняк стверджував, що не веде бізнес у РФ та з 2014 року не володіє жодними активами в Росії. Тоді ж він повідомляв, що придбав горілчаний завод у Казахстані. Старт виробництва там анонсував у листопаді 2020 року.

Наразі центральний офіс Global Spirits знаходиться у Нью-Йорку. Після повномасштабного вторгнення холдинг повідомляв про дублюючі виробництва у Львові та Тбілісі.

До 24 лютого 2022 року продукція Global Spirits вироблялась у РФ за ліцензійними угодами, у тому числі на заводах "Русский север" та "Родник и К".

У перші дні повномасштабного вторгнення Global Spirits повідомив, що "відкликав ліцензію на виробництво та дистрибуцію алкогольної продукції на російському та білоруському ринках".

Тим часом osint-cпільнота "Мольфар", що досліджувала алкогольний бізнес Євгенія Черняка, стверджує, що під контролем близьких до родини Черняка кіпрських компаній залишались російські юрособи, що ліцензували випуск горілчаних виробів після 2014-го і насправді його сім’я продовжувала отримувати прибутки у Росії. А після повномасштабного вторгнення провела лише номінальні зміни у структурі бізнесу.

У квітні 2022 року російські активи холдингу були офіційно оформлені на Олександра Беспалова, що раніше був головою правління АО "Феодосийский завод коньяков и вин". Та працював у ООО "Торговый Дом "Мегаполис". Через кілька місяців Беспалова арештували в Росії за спробу дати хабар, проте подробиць цієї історії у відкритих джерелах немає.

У 2022 році горілка "Хортиця" на російському ринку стала називатись "Хорта", замість "Мороша" з’явилась "Мороша лесная".

За підрахунками "Мольфара", за останні вісім років російська казна отримала від підконтрольних Черняку активів щонайменше $14 млн податків.

Останніми роками Черняк постійно мешкав у Сполучених Штатах, в січні 2023 року отримав вид на проживання у Польщі. Цей факт став відомим завдяки посту у Facebook співробітника фірми Semeniaka Law Company, що займалась оформленням документів.

Як зазначається у дослідженні "Мольфара", статті, що публікувались на тему можливого російського бізнесу Євгенія Черняка, піддавались жорстокій цензурі та вилучались з пошуку Google. І дійсно, відкрити деякі матеріали з українських ресурсів про Євгенія Черняка БізнесЦензору вдалося лише за допомогою VPN.

Безпосередньо сам підприємець зараз активно судиться в українських судах з розповсюджувачами інформації. БізнесЦензор знайшов кілька поточних справ щодо захисту честі, гідності та ділової репутації.

Московський суд ув’язнив заочно, Росфінмониторінг записав у терористи

Втім схоже і у Росії не дуже вірять у зміну власників горілки "Хорта" та "Мароша лесная". У серпні 2023 року Хамовнічеський райсуд Москви заочно арештував Євгенія Черняка на два місяці з моменту його знаходження на території РФ. Черняка офіційно звинувачують у фінансуванні ЗСУ та "інших українських військових формувань" на більш ніж 500 млн російських рублів для "здійснення терактів на території Росії".

В липні Росфінмониторинг вніс Євгенія Черняка в список терористів та екстремістів.

Рішення московського суду в листопаді цього року намагався оспорити адвокат Черняка в апеляційній інстанції. Під час засідання адвокат бізнесмена А.А.Толпегін стверджував – інформація про допомогу ЗСУ не має доказів, Черняк витрачав особисті кошти виключно на допомогу цивільному населенню.

В тексті ухвали, яка є у розпорядженні БізнесЦензора, (її можна знайти та завантажити з сайту міськсуду) зокрема йдеться про те, що допомога Черняка виражалась виключно в закупівлі дитячого харчування, консервів, ліків, продуктових наборів, організації хостелів для перебування українських переселенців у Польщі.

Втім оспорити заочний арешт та рішення московського суду адвокатові Черняка не вдалося.

15 грудня російське видання "Ведомости" повідомило, що тамтешній Мінфін розглядає можливість передати російські активи Global Spirits в тимчасове управління. Мова йде про дев’ять юросіб, серед них дистрибьютор "Стандарт качества" (раніше називався ТД "Мегаполис"), група "Традиции успеха", якій належить завод "Русский север" та "Родник и К", "Феодосийский завод коньяков и вин" тощо.

Проте офіційної інформації стосовно такого рішення поки немає.

На обвинувачення від українських та від російських правоохоронців Євгеній Черняк майже одразу реагував у соцмережах.

На наступний день після заяви СБУ він опублікував пост у Facebook, де запечерив всі звинувачення проти нього: "Коротко по справі: у РФ з 2014 року діють санкції проти Глобал Спірітс, мати там будь-які активи компанія не могла. Ліцензія відізвана 24 лютого, ніхто не дивився на втрати, працювати з вбивцями українців ніхто не буде. Це база. Всі українські компанії перервали ліцензії за тією самою процедурою. Компанія виграла суд на Кіпрі та заборонила у будь-якому вигляді використовувати торгівельні марки(…) В документах мова йшла не про сплату податків у РФ, а про деякі підприємства у Середній Азії, Грузії та Азербайджані. Я не був та не є власником чи посадовою особою цих підприємств, ніколи їх не орендував(…) відповідно не міг нічого купувати чи продавати".

Варто зазначити, що у соцмережах Черняк відкрито підтримує Україну.

Підтримка України

У квітні 2022 року Євгеній Черняк започаткував благодійний фонд Help Zp Ua, що займається гуманітарною допомогою для цивільного населення. Раніше прес-служба фонду повідомляла виданню Forbes, що на допомогу мешканцям Запоріжжя фонд витратив близько $1,9 млн. "Ми допомагаємо по різних напрямках – гуманітарні вантажі, тактична медицина. Наприклад, передали 2,5 млн грн на відновлення житла мешканцям Запоріжжя, які постраждали через "прильот", – розповідав сам Черняк у коментарі. Він називав себе організатором роботи фонду, який не втручається в питання, як розподіляються кошти. За його словами, гуманітарні вантажі фонду відправляють до Запоріжжя з Польщі, де знаходяться координатори фонду. 

biz.censor.net


Теги: ТД МегаполисФеодосийский завод коньяков и винАО Феодосийский завод коньяков и винРодник и КРусский СеверООО Русский СеверЗапорожский завод цветных сплавовОдесский коньячный заводЛикероводочный завод ПолтаваШустовШустов-спиртВодка МорошаАРМАбізнес в РосіїБизнес в РоссииGlobal SpiritsНационализациянаціоналізаціяСБУХортицаЧерняк ЕвгенийМафиози Евгений ЧернякЕвгений ЧернякЧерняк

Дата і час 07 січня 2024 г., 10:01     Переглядів Переглядів: 2526
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.728094