АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

На фронті загинув співробітник заповідника "Хортиця"

Читать на русском
На фронті загинув співробітник заповідника "Хортиця"
На фронті загинув співробітник заповідника "Хортиця"

У бою з російськими окупантами 12 лютого загинув воїн із Запоріжжя Максим Штатський. Він був знаним науковцем-істориком, співробітником Національного заповідника "Хортиця" та дослідником середньовічного християнського протестантського руху менонітів.

Героєві було всього 35 років. Загибель Максима Штатського підтвердила його дружина Дарія.

Дарія Штатська написала на своїй сторінці у Facebook пронизливий допис-звернення до коханого, яке той ніколи не прочитає.

Йому назавжди буде 35: на фронті загинув співробітник заповідника  eiqrtiqqiddkant

"Мовчання вбиває….Вже тиждень як ти мовчиш….Ти завжди дякував мені, тепер скажу я. Дякую за те, що ти був! Безмежно! Подробиць немає і поки не буде…12.02.2024 року ти пішов від нас. В мене немає слів, просто в один момент наша сімʼя стала дуже маленька, замість серця – пустота, а душа з тобою… Ніхто, крім нас…Не забувайте, якою ціною нам дається кожний мирний ранок, кожна чашка кави, кожна спокійна мить!" – написала Дарія Штатська.

Йому назавжди буде 35: на фронті загинув співробітник заповідника

До повномасштабної війни Максим Штатський працював у Національному заповіднику "Хортиця". Попри молодий вік він був знаним науковцем, що спеціалізувався на дослідженні історії менонітів.

"У нашому колективі та в наших серцях ще одна величезна діра. Безмежна шана і повага Герою на щиті. Співчуття родині та близьким", – написали колеги Штатського з заповідника після того, як стало відомо про його загибель.

Йому назавжди буде 35: на фронті загинув співробітник заповідника

Освіту Максим Штатський здобув у Запорізькому національному університеті на історичному факультеті, звідки випустився у 2010 році. Відтоді працював науковим співробітником Національного заповідника "Хортиця".

Особливо цікавила науковця історія німців-менонітів. І він чимало зробив для того, аби заповнити білі плями у знаннях про цей середньовічний християнський протестантський рух.

Зокрема, у 2019 році Максим Штатський очолив експедицію, під час якої у фундаменті старої комори на Верхній Хортиці вдалося знайти близько 300 фрагментів надгробків знищеного кладовища менонітів. Тоді знахідки відреставрували, а у 2021 році відкрили Меморіал Хортицьких менонітів. 

Йому назавжди буде 35: на фронті загинув співробітник заповідника

Окрім того, історик відшукав постамент меморіалу першим менонітам-переселенцям. Його встановили у 1890 році, у 1943 році він зник, і лише у 2021-му був знайдений науковцями.

Коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Максим Штатський став на захист рідної землі. Відсіч загарбникам він давав у лавах 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України. Мав псевдо "Історик".

Йому назавжди буде 35: на фронті загинув співробітник заповідника

Побратими згадують про "Історика" як про людину, яка мала крила і вміла давати їх іншим.

"Скільки тебе знаю, ти весь час боровся з темрявою і наповнював своїми справами порожнечу. Ти був справжнім польовим істориком, який заряджав енергією і не відступав перед труднощами. Не відступив ти і цього разу...Цього разу темрява забрала тебе. Тож роздай їм там, із середини, і лети на небеса. Крила в тебе були завжди, друже", – написав на сторінці полеглого воїна Сергій Звілінський.

"Чудовий історик, справжній інтелектуал та людина, бадьорості духу якої вистачило б на всіх нас. Лише нині зрозумів, що ніколи не бачив тебе сумним", – попрощався з побратимом Андрій Рибальченко.

"Пів року війни. Так, на багато речей дивишся інакше. Але найголовніша складність – залишатися самим собою. Елементарно казати "Ви", "дякую", "перепрошую" і таке інше. А це непросто. Непросто триматись вище ватерлінії спрощення та огрубішання… Війна-війнонька. Це суцільні конкурси на сільському весіллі. Дурні, але необхідні. Як карусель: весело, та все одно нудить. Але ніхто ж крім нас, еге ж?" – писав Максим Штатський у жовтні 2023 року.

Йому назавжди буде 35: на фронті загинув співробітник заповідника

Втім, він ніколи не сумнівався у своєму рішенні стати на захист України.

"Захищаємо найдорожче", – лаконічно окреслив якось Максим Штатський те, що зробило з тисяч українців наймирніших професій справжніх воїнів і що не дозволяє їм скласти зброю.

Вдома на Максима Штатського чекали кохана дружина та донечка.


Теги: Напад Росії на УкраїнуПогибшиеВойнаВійнаЗСУВСУ

Дата і час 21 лютого 2024 г., 13:06     Переглядів Переглядів: 1646
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.58275