АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Як Білорусь допомагає оснащувати російську військову машину в обхід санкцій

Читать на русском
Як Білорусь допомагає оснащувати російську військову машину в обхід санкцій
Як Білорусь допомагає оснащувати російську військову машину в обхід санкцій

Команда білоруських розслідувачів "Бюро", російського видання "Верстка" та міжнародного Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) за участю "Кіберпартизан" та інших провели велике розслідування про те, як Росія обходить санкції при закупівлі сучасної техніки для військових цілей. Значну роль у цьому відіграла влада Білорусі.

Росія продовжує масовані обстріли України. Міжнародні санкції мали послабити військовий потенціал Кремля. Але сучасна техніка надходить до Росії обхідними шляхами.

У спільному розслідуванні «Бюро» , російського видання та Центру з дослідження корупції та організованої злочинності ( OCCRP ) ми розповімо, як західне обладнання для військової промисловості потрапляє до Росії в обхід санкцій і хто з білорусів стоїть за цими кривавими постачаннями.

«Бюро» дякує за допомогу у підготовці цього матеріалу «КіберПартизан» , OCCRP ID , «Влада» та спеціалістку з OSINT Олександру Боровикову.

РОСІЙСЬКИЙ ПОСТАЧАЛЬНИК

15 листопада 2022 року. Росія веде черговий масований обстріл енергетичних об’єктів України. В атаку йдуть кораблі, літаки та дрони – запущено близько ста ракет. Повітряні сили України досить успішно відбивають удари – збито 75 крилатих ракет та 12 дронів. Серед підбитої українцями техніки – рідкісний бойовий безпілотник «Оріон», який у Росії вважають аналогом турецького «Байрактару» .

Orion eiqrridqiqthant

Безпілотник "Оріон". Джерело: kronshtadt.ru

Такий дрон може нести одночасно шість 20-кілограмових авіаційних бомб, що знищують танки, БМП та живу силу противника. Авіабомби випускає московський Центральний науково-дослідний інститут хімії та механіки (ЦНДІХМ). За рік до війни цей інститут затіяв технічне переозброєння. І тут на допомогу прийшли російські та білоруські посередники, які возили сучасне обладнання та продовжували це робити навіть тоді, коли путінський військовий обкладали санкціями. Але про все по порядку.

kab-20

Авіабомба КАБ-20. Джерело: saidpvo.lj.com

У березні 2021 року ЦНДІХМ оголосив тендер на постачання західного обладнання для модернізації виробництва. Високу довіру інституту у цій непростій справі та поспіль на два мільйони доларів отримала компанія «ОСТЕК-СМТ».

КОНТРАКТ МІЖ «ОСТЕК-СМТ» І ЦНІІХМ НА ПОСТАЧАННЯ ОБЛАДНАННЯ

contr1

contr2

contr3

contr4

contr5

contr6

contr7

Вона входить у групу компаній «ОСТЕК». Її створили вихідці з російського Центрального науково-дослідного технологічного інституту Олександра Разорєнова та Вадима Гаршина після розвалу Радянського Союзу. З роками їхнє дітище перетворилося зі звичайного дилера імпортного обладнання на холдинг з оснащення російських промислових підприємств сучасною технікою під ключ.

У бізнес-біографії «ОСТЕК» – постачання японського обладнання для коломенського підприємства «Конструкторське бюро машинобудування», яке розробило ракетні комплекси «Точка-У» та «Іскандер-М» . Наразі таку зброю Росія застосовує проти України.

ВИПИСКА З ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ «СПАРК» – ПОСТАЧАННЯ «ОСТЕК» В АДРЕСУ «КОНСТРУКТОРСЬКОГО БЮРО МАШИНОБУДУВАННЯ»

spark1

Крім того, у послужному списку російської групи компаній – постачання корейського, німецького та італійського обладнання для Рязанського радіозаводу. Держпідприємство є одним із найбільших постачальників засобів радіозв’язку для Міноборони Росії. Там також роблять командно-штабні машини для МВС та Росгвардії. Наприкінці 2019 року «ОСТЕК» поновила цілий цех на цьому підприємстві – створила «розумні робочі місця» для 66 працівників. А на тлі війни в Україні радіозавод перейшов на роботу у три зміни .

ВИПИСКА З ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ «СПАРК» – ПОСТАЧАННЯ «ОСТЕК» В АДРЕСУ РЯЗАНСЬКОГО РАДІОЗАВОДУ

spark2

«ОСТЕК» відзначилася і модернізації корпусів російської корпорації «Комета». Після початку повномасштабного вторгнення в Україну це підприємство потрапило під санкції Євросоюзу як розробник розвідувальних систем, реактивної зброї та ракетних комплексів для російської армії.

ВИПИСКА З ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ «СПАРК» – ПОСТАЧАННЯ «ОСТЕК» В АДРЕСУ РОСІЙСЬКОЇ КОРПОРАЦІЇ «КОМЕТА»

spark3

spark4

Отже, бізнес росіян Олександра Разоренова та Вадима Гаршина виріс у десяток компаній, які активно працюють на російську військову промисловість.

collage

ВИПИСКА З ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ «СПАРК» – АКТИВИ ВАДИМА ГАРШИНА ТА ОЛЕКСАНДРА РАЗОРЕНОВА

spark1

spark2

Це стало можливим у тому числі завдяки фірмам з білоруським корінням, через які «ОСТЕК» ввозила сучасну техніку для виробництва електронних компонентів до Росії.

БІЛОРУСЬКІ КОРНІ РОСІЙСЬКИХ ПОСТАВОК

Ключовим постачальником вантажу для «ОСТЕК» є на перший погляд польська фірма Inter-Trans. Вона розташована в Седльці неподалік білоруського кордону і повністю підконтрольна німецькій компанії BMA Spedition. З середини 90-х ця логістична компанія спеціалізується на доставці вантажів із ЄС до країн СНД.

ВИПИСКА ПОЛЬСЬКОЇ КОМПАНІЇ INTER-TRANS З ПОЛЬСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО СУДОВОГО РЕЄСТРУ ЮРИДИЧНИХ ОСОБІВ ПОЛЬЩІ

krs1

krs2

krs3

Основним власником BMA Spedition донедавна був білоруський бізнесмен Євген Костюк з часткою 76%. Ще 13,85% належало підприємству «БелМагістральАвтоТранс», яке підконтрольне білоруському уряду. Сам Євген Костюк був директором «БелМагістральАвтоТранс».

СТРУКТУРА ВЛАСНИКІВ НІМЕЦЬКОЇ КОМПАНІЇ BMA SPEDITION GMBH ІЗ ТОРГОВОГО РЕЄСТРУ НІМЕЧЧИНИ

germ1

Бізнес процвітав. У 2021 і 2022 роках компанії з групи «ОСТЕК» ввезли до Росії обладнання для виробництва напівпровідників та мікросхем вартістю понад 20 мільйонів доларів, випливає з митних даних. З цієї кількості понад 8 мільйонів доларів – після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Таке обладнання може бути використане у військовій промисловості. Країною його походження у митних деклараціях зазначені країни ЄС, Японія, Південна Корея, Сінгапур, США.

sheme1

Сінгапур та Південна Корея обмежили постачання товарів військового та подвійного призначення до Росії ще у березні 2022 року. Але 2023 року санкції стали більш масштабними. У січні Японія обмежила експорт товарів подвійного призначення до Росії. У лютому ЄС та США забороняють вивозити до Росії обладнання для випуску напівпровідників та мікросхем, а у травні уряд США накладає санкції ще й на групу компаній «ОСТЕК» та її бенефіціарів Олександра Разоренова та Вадима Гаршина. У прес-релізі американський Мінфін заявив, що "ОСТЕК" постачають зарубіжну мікроелектроніку та виробниче обладнання для російського оборонно-промислового комплексу.

До чорного списку потрапили також Inter-Trans, BMA Spedition та їхній бенефіціар Євген Костюк як європейські посібники групи компаній «ОСТЕК». Вони здійснили сотні постачань електронних компонентів та інших товарів, призначених для групи компаній «ОСТЕК», зокрема з початку російського вторгнення в Україну, аргументував санкції американський уряд.

«Всі постачання були офіційними, з дозволу німецької, польської, італійської сторони. Просто один з кінцевих одержувачів обладнання потрапив до списку санкцій, і ми разом з ним як транспортна компанія в цьому ланцюжку поставок. Це лайно сталося не з нашої вини. Ми не зробили нічого протизаконного», – сказав Бюро представник BMA Spedition. Він відмовився назвати своє ім’я.

При цьому, як ми з’ясували завдяки OCCRP, після введення американських санкцій німецька компанія завбачливо змінила власників. Євген Костюк передав свою частку в BMA Spedition дружині та дочці, а «БелМагістральАвтоТранс» вийшла з числа власників. А нещодавно компанія змінила назву на TRANS-BRIDGE Logistics.

ВИПИСКА НІМЕЦЬКОЇ КОМПАНІЇ BMA SPEDITION GMBH З ТОРГОВОГО РЕЄСТРУ НІМЕЧЧИНИ

germ3

germ4

germ5

germ6

germ7

Але, по суті, рік до запровадження масштабних санкцій, доки точилася війна в Україні, білоруський уряд через «БелМагістральАвтоТранс» та білорус Євген Костюк постачали Росію технікою для військової промисловості.

ЗАМІНА ОСОБИСТОГО СКЛАДУ

Але й після запровадження масштабних санкцій поставки для «ОСТЕК» продовжились. ЄС заборонив вивозити обладнання для випуску напівпровідників та мікросхем до Білорусі лише у серпні минулого року. Поки ці обмеження не діяли, ОСТЕК возила сучасну техніку в Росію через інші компанії. Давайте придивимося до них ближче.

За підрахунками проекту Castellum.Ai, проти Білорусі введено обмежень у 12 разів менше, ніж проти Росії – трохи більше ніж 1,4 тисячі санкцій.

У цьому Росія і Білорусь утворюють єдиний економічний простір, тому товар, завезений до Білорусі, безперешкодно перебувають у Росії. Цією лазівкою користуються російські та білоруські імпортери. Це добре показало наше попереднє розслідування про те, як європейські люксові автомобілі потрапляють до Росії через Білорусь в обхід санкцій.

Промислова зона на околиці Мінська. Всього за два кілометри від мінської кільцевої автодороги і за п’ятнадцять кілометрів від траси на Москву розмістився офіс непомітної фірми «Тефіда». Понад десять років вона торгує запчастинами для дорожньо-будівельної техніки, але війна в Україні відкрила нові можливості.

ВИПИСКА З ЄДИНОГО ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ТА ІНДИВІДУАЛЬНИХ ПІДПРИЄМЦІВ РБ – ПТУП «ТЕФІДА»

tefida1

tefida2

Згідно з митними даними, з березня по серпень 2023 року білоруська компанія «Тефіда» за дорученням казахстанської компанії «КБР-Технології» поставила для групи «ОСТЕК» та пов’язаних із нею компаній обладнання для виробництва електронних компонентів вартістю 5 мільйонів доларів. Була там і техніка німецької ERSA, чеської PBT, сінгапурської NUTEK. Наприклад, у митній декларації ми знайшли робочу станцію NUTEK NTM 530WSL 1000 та автоматичну машину Nutek NTM 410L 500. Саме такі моделі «ОСТЕК-СМТ» має поставити московському інституту хімії та механіки за контрактом у рамках модернізації виробництва.

У 2022 році «Тефіда» за дорученням казахстанської компанії «КБР-Технології» вже постачала обладнання для «ОСТЕК», але обсяги були набагато меншими – лише шість партій на 700 тисяч доларів.

sheme2

Хто ж стоїть за цими постачальниками обладнання? Володіє «Тефідою» білоруска Марина Космач, а керує компанією її брат Олександр Шибко. А казахська компанія «КБР-Технології» з’явилася у Петропавловську невдовзі після початку війни в Україні – у травні 2022 року.

ВИПИСКА КАЗАХСТАНСЬКОЇ КОМПАНІЇ ТОВ «KБР-ТЕХНОЛОГІЇ» З ЕЛЕКТРОННОГО ІНСТРУМЕНТУ ПОШУКУ І ПЕРЕВІРКИ «A DATA»

adata1

Компанія не має ні сайту, ні електронної пошти, ні телефонів. Але завдяки нашим колегам із казахстанського видання «Влада» вдалося дізнатися, що «КБР-Технології» пов’язана із ключовою власницею BMA Spedition Ольгою Хеттіх. Ольга Хеттіх – дочка екс-директора білоруського державного підприємства «БелМагістральАвтоТранс» та колишнього головного бенефіціара Inter-Trans Євгена Костюка. Того самого, який постачав європейську техніку російську компанію «ОСТЕК», поки його не наздогнали санкції. Коло замкнулося.

Дивіться, як виглядає цей зв’язок. Ольга Хеттіх – основний власник смоленської компанії «Міртранс». У Казахстані ця фірма започаткувала дочірнє підприємство «КБР-Транс». Компанією керує Жанат Ібраєв. Він є співзасновником «КБР-Технологий».

ВИПИСКА КАЗАХСТАНСЬКОЇ КОМПАНІЇ ТОВ «KБР-ТРАНС» З ЕЛЕКТРОННОГО ІНСТРУМЕНТУ ПОШУКУ І ПЕРЕВІРКИ «A DATA»

adata2
adata3
 
 
І ще один цікавий факт. Офіс "КБР-Транс" розташований за адресою, на яку зареєстровано доменне ім’я компанії "КБР-СМТ". Але такої фірми ми не знайшли у казахстанському реєстрі. Проте інформація про неї є на сайті європейського офісу NUTEK. "КБР-СМТ" вказана там як казахський дилер сінгапурської компанії. Саме обладнання NUTEK за дорученням «КБР-технологій» йшло до Росії в обхід санкцій.

sheme3

Участь компанії «КБР-Технології» у цьому ланцюжку не випадкова. Справа в тому, що Казахстан не підпадає під західні санкції. Щоб відвести підозри європейських митних органів, постачальники оформляють товар на компанію з того ж самого Петропавловська, але вантаж туди не доїжджає, а слідує через Мінськ і виявляється в результаті в тій самій Москві. Така схема називається хибним транзитом. Литовська митниця не раз ловила санкційні вантажі , які доставлялися таким чином до Росії.

З КОГО ПОПИТ?

Виробники PBT та ERSA заперечують постачання їх обладнання до Росії в обхід санкцій. Німецьке підприємство запевнило, що після початку війни в Україні анулювало всі замовлення з Росії та негайно припинило постачання.

"Ми припинили цей бізнес, розуміючи, що залишаємо деяких хороших клієнтів і втрачаємо хороший оборот", - написав виконавчий віце-президент ERSA GmbH Райнер Краусс.

Однак, за його словами, зараз п’ять китайських виробників копіюють обладнання ERSA, і ці верстати потрапляють до Росії різними транзитними шляхами.

«На початку жовтня [2023], коли я відвідав виставку Nepcon в Шеньчжені, китайські виробники були в захваті від чудового бізнесу з Росією. Ринок окупували китайські виробники», – розповів Краус.

У компанії NUTEK не відповіли на запит. Керівник "КБР-Транс" та співвласник "КБР-Технології" Жанат Ібраєв відмовився від коментарів. У BMA Spedition відмовилися пов’язати із Ольгою Хеттіх. Адвокат заборонив давати коментарі ЗМІ, поки триває розгляд санкцій. Керівник «ОСТЕК-СМТ» Євген Липкін не відповів на дзвінки та запит.

Власниця "Тефіди" Марина Космач погодилася з нами зустрітися. Після протестів 2020 року в Білорусі вона залишила батьківщину через загрозу кримінального переслідування та набула статусу біженця в Литві. Вона розповіла "Бюро", що не в курсі, чим займається компанія.

«Ви для мене відкрили Америку», – сказала Космач щодо постачання обладнання до Росії. З її слів, вона залишається номінальною власницею компанії, але бізнесом керує її брат.

Ми додзвонилися до Олександра Шибка телефоном. Він спочатку заперечував, що «Тефіда» займалася постачанням санкційного обладнання до Росії, але потім повідомив, що компанія мала справу з обладнанням.

«Я накладних на жодну санкціонку не підписував, розмитнювали вони теж самі. Ми були складом тимчасового зберігання. Ми нічого не постачали», – сказав Шибко.

Але в нашому розпорядженні є документи, згідно з якими «КБР-Технології» уповноважували «Тефіду» не лише на зберігання вантажу в Білорусі, а й на його доставку до Росії. За свої послуги «Тефіда» отримала від «КБР-технологій» понад 82 тисячі євро.

kompon

Виробництво електронних компонентів. Джерело: vk.com/ostecsmt

Поки західне обладнання йшло до Росії, українські військові збивали російські дрони «Оріон» та «Форпост» . На деяких фото видно, що до них було підвішено авіабомби , розроблені в московському інституті хімії та механіки. Не єдине військово-промислове підприємство, яке група компаній «ОСТЕК» оснащувала сучасним устаткуванням, зокрема з допомогою білоруських посередників.

«Дрони «Форпост» та «Оріон» – це цілі, які здатні збити наші ППО, тому зараз Росія їх рідко застосовує. Але очевидно, що ті країни, які співпрацюють з агресором, постачатимуть їм зброю, боєприпаси, амуніцію. Росії не вистачає своїх запасів, а режим Лукашенка сидить на гачку у Путіна», – зазначив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

На початку війни режим Лукашенка надав територію Білорусі для повномасштабного вторгнення Росії до України. Через це стала можлива окупація Бучі, де російські військові масово вбивали мирних жителів. Олександр Лукашенко неодноразово запевняв, що білоруські солдати не увійдуть на територію України. Але, як бачимо, у нашій країні орудують солдати іншого роду. Під час війни вони допомагають оснащувати російську військову машину сучасним обладнанням. Згідно з митними даними, минулого року Росія ввезла через Білорусь товарів подвійного призначення з високим ризиком використання у військовій промисловості вартістю понад 27 мільйонів доларів.





Теги: Остек-ИнтеграПівденна КореяЮжная КореяСингапурРазоренов АлександрГаршин ВадимХеттик ОльгаКостюк ЕвгенийNUTEKКБР-ТрансБК КБРКБР-ТехнологииНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаБілорусьБелорусьСанкції проти РосіїСанкціїСанкцииантироссийские санкцииобход санкцийРосіяРоссия

Дата і час 22 лютого 2024 г., 15:49     Переглядів Переглядів: 2174
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.088599