АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 16°C
Чернігів: 13°C
Суми: 11°C
Львів: 14°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 16°C

СБУ оголосила підозру в держзраді пропагандисту та колаборанту Шпіру

Читать на русском
СБУ оголосила підозру в держзраді пропагандисту та колаборанту Шпіру
СБУ оголосила підозру в держзраді пропагандисту та колаборанту Шпіру

Служба безпеки стверджує, що зібрала докази державної зради з боку проросійського пропагандиста Михайла Шпіра, який переховується у тимчасово окупованій частині Херсонської області. Зокрема, слідство з’ясувало, що він став «чиновником» на захоплених територіях.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Фігурант часто з’являвся на «телеканалах Медведчука», а 2020 року виїхав до Москви. У червні 2023 року він уже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років ув’язнення з конфіскацією майна .

Утім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання, кажуть у СБУ. Зокрема, кіберфахівці виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами. Так, на початку повномасштабного вторгнення Росії Шпір став одним із основних «рупорів кремля», який публічно підтримав Путіна в агресивній війні проти України.

Після окупації Херсона його призначили «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій псевдоадміністрації Росії. Слідство з’ясувало, що він санкціонував підрив окупантами вежі українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення, коли вони відходили з правобережжя.

Серед іншого, Шпір публічно закликав російський Генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах України, щоб повністю вивести їх із ладу.

За це командування російських військ влітку 2023 нагородило його медаллю «учасника спеціальної військової операції». Зазначимо, що таке формулювання є російським пропагандистським евфемізмом для виправдання незаконного вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Слідчі повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 - державна зрада, вчинена в умовах військового стану;
  • ч. 5 ст. 111-1 - колабораційна діяльність;
  • ст. 436 - пропаганда війни;
  • ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 - виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників.

Максимальна санкція цих статей передбачає довічне ув’язнення. Фігурант ховається від правосуддя на території Росії та тимчасово окупованої частини України, тому тривають комплексні заходи щодо притягнення його до відповідальності.


Теги: ПідозраподозрениеХерсонська областьХерсонская областьХерсонГосизменаДержзрадаДержавна зрадаросійська пропагандароссийская пропагандаСБУвирокПриговорКоллаборационизмколаборантиШпир Михаил

Дата і час 05 квітня 2024 г., 17:26     Переглядів Переглядів: 1814
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.06677