АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

На Рівненщині чоловік помер у лікарні під час проходження ВЛК

Читать на русском
На Рівненщині чоловік помер у лікарні під час проходження ВЛК
На Рівненщині чоловік помер у лікарні під час проходження ВЛК

Сергій Музика проходив військово-лікарську комісію в Рівненській обласній клінічній лікарні. 21 червня під час обстеження головного мозку стан 47-річного чоловіка погіршився.

Дружина та донька Сергія Музики розповіли "Суспільному", що після трьох днів у комі він помер. Рідні чоловіка звинувачують лікаря, який проводив медичне втручання, у недбалості і написали заяву в поліцію.

ЗМІ поспілкувалися зі сторонами конфлікту.

Дружина Сергія Олена Музика пригадала розмову із завідувачем інсультного центру Рівненської обласної клінічної лікарні:

"Я запитую: «Що ви йому зробили?». Він нічого мені не каже. Я до нього: «Він же до вас прийшов просто обстежитись, своїми ногами, здорова людина. Він ходив, робив, просто обстежитись хотів». І він каже: «Я не Господь Бог — моліться»".

21 червня після медичного втручання, трьох днів у комі та трьох зупинок серця у медзакладі 47-річний чоловік помер. Зі слів Олени Музики, він проходив військово-лікарську комісію і через тиждень планував вступити в Національну гвардію України.

"З Радивилова нас лікар направив у Рівне на дообстеження. Там невропатолог направив по всіх лікарях на обстеження, щоб дати заключення по здоров’ю. Потім чоловік хотів іти служити. Це останнє обстеження мало бути. Нам сказав лікар, що це просто обстеження. Після чотирьох днів і реанімації, коли чоловіка не стало, то виявилось, що це було оперативне втручання" — пояснила вона.

Обстеження, кома та три зупинки серця: на Рівненщині чоловік помер у лікарні під час проходження ВЛК eiqrrihuiuzant

Олена Музика та Віта Пукас

В обласну лікарню Сергій Музика потрапив 19 червня. Його шпиталізував завідувач інсультного центру, зазначила дружина. 21 червня о 9:40 чоловіку зробили ангіографію судин головного мозку — дослідження артерій і вен із застосуванням спеціального препарату для їхньої візуалізації.

"Він чоловіку і мені не пояснив і не розказав, як воно відбувається. Ми думали, що це просто як МРТ чи УЗД. Зайшов на 15 хвилин і вийшов. Він [чоловік, — Ред.] мені ще фотографію прислав, що біля операційної. Він сам ногами туди прийшов. Я кажу: «А чому в операційній? Що ж це за обстеження таке?», — пригадала Олена Музика.

Обстеження, кома та три зупинки серця: на Рівненщині чоловік помер у лікарні під час проходження ВЛК

Сергій Музика. Фото надала Віта Пукас

В Рівненській обласній лікарні створили спеціальну комісію, яка нині проводить внутрішнє розслідування цього випадку. Про це повідомив медичний директор з хірургії закладу Максим Барса. Він підтвердив, що медичне втручання чоловікові робили.

"Одне втручання було планове, інше втручання — ургентне, внаслідок отриманих ускладнень під час першого. Це втручання заздалегідь заплановане. З лікарем контактували до шпиталізації в лікарню, пацієнт прийшов на планову шпиталізацію і на планове обстеження", — розповів Максим Барса.

Він також додав:

"Опрацьовуються різні варіанти. Одна з версій — це побічна дія препарату. У Держлікслужбу подали екстрене повідомлення про побічну дію лікарського засобу. Зараз препарат вилучений і не використовується. Додатково очікується результат гістологічного дослідження".

Обстеження, кома та три зупинки серця: на Рівненщині чоловік помер у лікарні під час проходження ВЛК

Максим Барса

Донька Сергія Музики Віта Пукас зауважила:

"Ніяких дозволів тато, як пацієнт, не давав. Мама також нічого не давала. Потім, коли ми приїхали, маму завели в операційну. До неї вибіг якийсь інтерн і сказав, що потрібно підписати документи, бо це питання життя і смерті".

Медичний директор з хірургії обласної лікарні пояснив, що згоду на перше планове втручання отримали в усній формі.

"Під час проведення першого втручання виникли ускладнення, після яких привели додаткові діагностичні процедури. Під час них з’явилися покази для повторного втручання. Вже на повторне діагностичне втручання отримали письмову згоду у родичів, оскільки пацієнт перебував у непритомному стані", — зазначив Максим Барса.

З 21 по 24 червня Сергій Музика був у комі. Його донька ствердила, що за цей час лікар, який проводив процедуру, не з’являвся у лікарні і не відповідав на телефонні дзвінки.

"Нам сказали, що всі органи працюють, нирки працюють і добре виводиться речовина. Тільки потрібно зняти набряк головного мозку і він задихає. Нам це говорили два дні. Брехали! Вони не змогли зібрати консиліум, тому що вихідні і свята", — розповіла Віта Пукас.

Обстеження, кома та три зупинки серця: на Рівненщині чоловік помер у лікарні під час проходження ВЛК

Фото Сергія Музики

Наразі лікар продовжує працювати у медзакладі, однак не виконує обов’язки завідувача відділення, зазначив Максим Барса.

Зі слів директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА Олега Вівсянника, причина смерті пацієнта та наявність чи відсутність лікарської помилки стане відомою після результатів паталогоанатомічного дослідження та службового розслідування:

"Департамент володіє ситуацією. Про це повідомив головний позаштатний невролог області, який й оперував цього пацієнта. Я дав задачу директору обласної клінічної лікарні після проведення внутрішнього контролю передати копії документів для проведення клініко-експертної комісії".

Речниця поліції в області Марія Юстицька розповіла, що до поліції із заявою 25 червня звернулася 46-річна дружина Сергія Музики.

"Зі слів жінки, лікарі неналежно надали допомогу її 47-річному чоловіку, внаслідок чого він 24 червня помер. Розпочали досудове розслідування за фактом неналежного виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. У рамках кримінального провадження вирішується питання, щодо вилучення медичної документації. Тривають слідчі дії", — додала речниця.

ЗМІ намагалися поспілкуватися із лікарем, який проводив медичне втручання. У телефонній розмові чоловік відповів, що, можливо, зможе прокоментувати ситуацію в інший день.


Теги: Музика ОленаСмертиРовенская областьРівненська областьВВКВЛКвійськово-лікарняна комісія (ВЛК)Музика Сергій

Дата і час 04 липня 2024 г., 10:51     Переглядів Переглядів: 2004
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.065073