АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо безпеки ядерних об’єктів України

Читать на русскомRead in English
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо безпеки ядерних об’єктів України
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо безпеки ядерних об’єктів України

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію з технічної та фізичної безпеки ядерних об’єктів України, зокрема щодо Запорізької АЕС, яка тимчасово перебуває під російською окупацією.

Документ закликає Росію припинити агресію проти України та вивести своїх військових із української території. Резолюція також вимагає, щоб РФ терміново вивела своїх військовослужбовців та інший несанкціонований персонал із ЗАЕС, негайно повернувши станцію під повний український контроль для забезпечення її технічної та фізичної безпеки.

У документі із засудженням зазначається, що Росія не виконує відповідних резолюцій Генасамблеї ООН, а також Генеральної конференції та Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Резолюція закликає РФ до співпраці з МАГАТЕ щодо безпеки ЗАЕС, поки станція не повернеться під повний контроль України. Документ вимагає від Росії негайно ліквідувати всі протипіхотні міни, встановлені по периметру території Запорізької АЕС.

Автори резолюції підтверджують прихильність до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи територіальні води країни.

Крім того, документ закликає Росію негайно припинити атаки на енергетичну інфраструктуру України, що підвищує ризик ядерної аварії чи інциденту на всіх ядерних об’єктах країни.

Документ "найрішучішим чином" засуджує агресію РФ проти України та тимчасову окупацію частини української території, включаючи Крим та місто Севастополь, а також окремі райони Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

"Спроба незаконної анексії цих областей не має юридичної сили відповідно до міжнародного права і не є підставою для зміни статусу цих областей України", - наголошується у резолюції.

Які країни проголосували "за", які - "проти" й які утрималися

 eiqrtihtiduant
Служба новин ООН/X

Документ підтримали 99 учасників голосування. Дев’ять країн проголосували "проти", зокрема Росія, Білорусь, Північна Корея, Куба, Нікарагуа, Сирія, Еритрея, Малі та Бурунді. 60 країн утрималися від голосування, серед яких Китай, Бразилія, ПАР, Індія, Саудівська Аравія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та Узбекистан.

Співавторами резолюції є 50 держав, включаючи Україну, США, Німеччину, Японію, Австралію та інші країни.


Теги: Нападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаокупаціяОккупацияМАГАТЕМАГАТЭЗАЭСЗапорожская АЭСЗапорізька АЕСЗАЕСГенассамблея ООНООН

Дата і час 12 липня 2024 г., 16:32     Переглядів Переглядів: 1707
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.131486