АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Загадкове збагачення заступника директора ДБР Олександра Удовиченка

Читать на русском
Загадкове збагачення заступника директора ДБР Олександра Удовиченка
Загадкове збагачення заступника директора ДБР Олександра Удовиченка

Олександр Удовиченко купається у розкоші, на яку він не має законних коштів.

Regent Hill – один із найдорожчих житлових комплексів Києва. Він розташований на Печерських пагорбах. Оренда житла тут сягає 600 тисяч гривень на місяць. Купівля – 250 мільйонів гривень.

Вранці в понеділок із підземного паркінгу цього ЖК виїжджає Toyota Camry на номерах прикриття та прямує… у ГБР. Ворота для автомобіля піднімають заздалегідь, виходить виходить охорона. Усі ці почесті, за даними hromadської , — для першого заступника директора Державного бюро розслідувань та керівника Головного слідчого управління Олександра Удовиченка .

Олександр уміє дивувати. За свої 35 років він встиг побути прокурором у прокуратурі Автономної республіки Крим (2016 рік), заступником прокурора Криму (2017 рік), а після приходу до ГБР у 2018 році вже виріс до статусу другої людини в органі та звання полковника ГБР. Так зване нове обличчя. Але зі старими звичками.

1 eiqeuiueiqtzant
Toyota Camry виїжджає з РК і прямує до ГБР

Жодного майна за 5 років у ГБР

«Швидко, нах*й, закривайте цю справу, бл*дь. Я відправлю йому ( Андрію Богдану , тодішньому голові ВП – ред.) ухвалу. Потім скажу, що Роман (Труба – Ред.) все це вирішив. І ще Беня (Ігор Коломойський – Ред.) буде винен Роману», — це фрагмент записів від 2019 року, більш відомих як «плівки Труби».

На них нібито Олександр Удовиченко говорить про справу про арештовані у Миколаєві нафтопродукти. Удовиченко, який тоді був головою патронатної служби ГБР, нібито пропонує тодішньому директору бюро Роману Трубі розібратися із цією справою, адже вона пов’язана з компаніями Ігоря Коломойського .

"Плівки Труби" опублікували анонімно. Автори публікацій стверджували, що Олександр Удовиченко є довіреною особою Труби — його гаманцем і контактером, через якого вирішуються делікатні питання.

2
Плівки труби

За понад 5 років кар’єри на топових посадах у ГБР Олександр Удовиченко не лише не придбав нерухомість у ЖК Regent Hill, а взагалі не придбав жодного житла у столиці. Згідно з останньою декларацією чиновника, він просто винаймає квартиру в Голосіївському районі Києва біля станції метро «Васильківська». Це елітний ЖК Park Avenue VIP – не центр, але все на рівні.

3
ЖК Park Avenue VIP

На Удовиченка офіційно записано лише земельну ділянку неподалік села Рославичі Київської області. Але не в дорогому котеджному містечку, яке фігурувало в інших антикорупційних розслідуваннях, а на безлюдному схилі, де немає ні нерухомості, ні інфраструктури.

4
Земельна ділянка у селі Рославичі

Немає в Олександра Удовиченка й автомобілів. Тоді як його службова Camry опинилася у ЖК Regent Hill? Щоб це пояснити, нам довелося заглибитись у перипетії особистого життя Олександра Удовиченка.

Найдорожчий ЖК Києва

У своїй останній декларації Удовиченко зазначив, що живе разом із Христиною Удовиченком (у дівочості Копач). Жінка родом із Одеси, як і сам Олександр. Усе життя Христина займається косметологією.

Раніше пара була одружена. 10 років тому у них народилася донька Поліна. Згодом подружжя розлучилося, а тепер знову зійшлося вже на умовах громадянського партнерства.

У телефонах інших користувачів саме Крістину Удовиченко підписано як власницю елітної квартири на Печерську.

5

Офіційно жінка не має нерухомості в столиці. На відміну від її близької родички, Ірини Копач, яка найімовірніше є тіткою жінки і, до речі, також фахівцем з косметології, але в Одесі.

6

У жовтні 2022 року, у розпал повномасштабного вторгнення, косметолог із Одеси раптом купує трикімнатну квартиру на 125 квадратних метрів в одному із найелітніших ЖК столиці.

7

Наразі така квартира коштує від 37 мільйонів грн. - Тобто від 900 тисяч доларів. Але оскільки це елітна нерухомість та ціни на неї досить стабільні та прив’язані до долара, то й у 2022 році її ціна становила від 900 тисяч доларів.

8
ЖК Regent Hill

Цікаве тільки починається, адже Ірині Копач пощастило і з ціною. Квартиру тут їй удалося купити за 1 мільйон 900 тисяч гривень — саме таку суму зазначено у договорі купівлі-продажу нерухомості. Тобто 50 000 доларів за тодішнім курсом проти щонайменше 900 000 реальних ринкових.

А у квітні 2024 року на Ірину Копач оформлюють ще й окремий паркінг у цьому ж ЖК за 100 тисяч гривень.

9

Корупційні зв’язки?

ЖК Regent Hill будували як собі, по-багатому. Ми вдалися до орендарів елітної нерухомості і покажемо вам, як виглядає все зсередини.

На сайті вказано, що будівля виконана у стилі ренесансу. Мармур, золото, дуб, чорний граніт та онікс, перські килими, антикваріат XVIII–XIX століть і справжній бивень слона.

10
Журналісти розглядають інтер’єри у ЖК Regent Hill

Головні питання: хто і чому продав квартиру та гараж у центрі столиці за такою заниженою вартістю звичайному косметологу з Одеси, яка, за збігом, є родичкою дружини заступника директора ГБР?

Будівництво ЖК Regent Hill розпочалося у 2013 році. Тодішній начальник головного управління архітектури КМДА Сергій Целовальник називав це будівництво незаконним, але забудовника називати побоявся.

І не дивно, адже ЖК будувала родина тогочасного народного депутата від «Батьківщини» Олександра Дубового. Все в найкращих традиціях попередників — рейдерство, найманці та жодної реакції на невдоволення місцевих мешканців.

2014 року, після Революції гідності, Дубовий не пройшов у Верховну Раду, але це не завадило йому зберегти і вплив, і зв’язки. Так, наприклад, в іншому будинку Дубових на Печерську, оренда якого коштувала понад мільйон гривень на місяць, за Віктора Януковича жив олігарх Сергій Курченко , відомий угодами на ринку палива та нафтогазовидобування.

2014 року журналісти пов’язували Дубового із розкраданнями на закупівлях для « Укроборонпрому », а через три роки, 2017-го, Дубовий виходив з адміністрації президента з тодішнім головою оборонного комітету Верховної Ради Сергієм Пашинським . Чоловіків, за даними наших джерел, пов’язує багаторічна дружба та партнерство.

Ці кейси після створення ГБР могли і мали розслідуватися співробітниками бюро, але таких справ там немає. Діяльність Дубового та його партнерів зацікавила лише НАБУ. 2020 року йому вручили підозру у заволодінні мільйонами Одеської міськради внаслідок купівлі за завищеною вартістю заводу «Краян».

І доки Олександр Дубовий світився у корупційній хроніці, його дружина Світлана Дубова розбиралася з нерухомістю. Із самого початку вона була інвестором будівництва ЖК Regent Hill.

Квартиру, де нині проживає полковник ГБР Олександр Удовиченко із сім’єю, у 2018 році вона передала практично собі ж. Точніше, ТОВ «Гранд Рент», засновницею якого вона стала. Саме у цієї компанії у жовтні 2022 року косметолог з Одеси Ірина Копач купує квартиру в Regent Hill за заниженою у 18 разів вартістю.

11
Як квартира в ЖК Regent Hill опинилася у власності Ірини Копач

Все це – сухі факти. Якщо додати їм трохи контексту, виходить, що сім’я заступника директора ГБР купила квартиру за заниженою вартістю сім’ї екс-нардепа, якого підозрюють у корупції у великих масштабах.

Збоку це виглядає «подарунком» Дубових для Удовиченко. У кращому для Удовиченко цього можна охарактеризувати як приховування великих податків шляхом зниження реальної вартості майна.

Досі сумніваєтеся, що Олександр Удовиченко пов’язаний із родиною Дубових? Остаточно розвіємо ці сумніви: перед тим, як квартиру купила його, по суті, родичка, сам Олександр Удовиченко жив там безплатно. Цей факт він визнав у своїй декларації за 2021 рік, наголосивши, що квартиру йому для проживання надала особисто дружина екс-нардепа Світлана Дубова.

Mercedes та ще одна квартира замість вишеньки на торті

На черзі ще один об’єкт нерухомості, оформлений на ту ж Ірину Копач. У липні 2021 року, коли Олександр Удовиченко очолив Головне слідче управління ГБР, жінка придбала ще одну квартиру на Печерську. На цей раз в елітному ЖК Greenville. Площа - 100 м ².

12

Фактично сім’я Удовиченків купила житло за 6 мільйонів 335 тисяч гривень безпосередньо у забудовника. Наразі квартири такого метражу у ЖК Greenville продають за 9 млн гривень. Тоді, у 2021 році, у тітки коханої Олександра Удовиченка з’явився новий Mersedes Benz за майже 4 мільйони гривень.

13
ЖК Greenville

Нині місячна зарплата Олександра Удовиченка у ГБР становить 150 тисяч гривень на місяць. І її, звичайно, не вистачило б на покупку елітних квартир і оренду однієї зверху.

Журналісти намагалося зв’язатися і з самим Олександром Удовиченком, і з його улюбленою Крістіною, і з її родичкою Іриною, щоб зрозуміти, за які кошти сім’я купила елітну нерухомість. Втім, говорити з ними ніхто з учасників цієї історії не схотів.

Тому залишається лише нагадати, що Державне бюро розслідувань займається злочинами, вчиненими державними чиновниками. Тож хотілося б побачити ефективність роботи ГБР саме у цьому напрямі.

crime-ua.com


Теги: розкраданняХищенияУкроборонпромПашинский СергейКурченко СергейДубовой АлександрКМДАКГГАКопач ІринаКопач ИринаУдовиченко КристинаКоломойськийКоломойскийТруба РоманБогдан АндрейДБРУдовиченко АлександрмайноИмуществонезаконное обогащениенезаконне збагачення

Дата і час 12 липня 2024 г., 23:44     Переглядів Переглядів: 1689
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.072017