АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

У ЗМІ розповіли, як РФ і РПЦ знищили стародавній Херсонес в окупованому Криму

Читать на русском
У ЗМІ розповіли, як РФ і РПЦ знищили стародавній Херсонес в окупованому Криму
У ЗМІ розповіли, як РФ і РПЦ знищили стародавній Херсонес в окупованому Криму

Окупаційна влада вивезла із заповідника "Херсонес Таврійський" унікальну стелу, розповіли журналісти. Територію стародавнього городища зацементували, а 15 тис. артефактів опинилися у Росії.

Російська влада до 2014 року не пускала археологів на територію військової частини, яка зайняла територію стародавнього Херсонеса. Протягом десяти років окупації РФ відправила тисячі давньогрецьких експонатів до російських музеїв, частину древніх артефактів — загребла в землю або вивезла на звалище. Про те, як кримський Херсонес забудували палацами Російської православної церкви (РПЦ), розповіли на порталі "Радіо Свобода".

Журналісти підсумували відкриту інформацію про те, що Росія руйнувала стародавній Херсонес: як замість місцевості, де мають працювати археологи, з’явився багатогектарний комплекс, забудований псевдорелігійними спорудами. З’ясувалося, що забудовою займалася російська компанія "Воєнбуд", спостерігав за процесом священик РПК, наближений до президента РФ Володимира Путіна.

Стародавній Херсонес - що робила Росія

Розслідування журналістів велося у двох напрямках. Перший напрямок стосувався будівництва, другий — викрадення чи знищення артефактів Херсонеського городища.

Як створили "Новий Херсонес"

Ідею про перетворення Херсонеса на щось інше першим висловив Володимир Путін у 2015 році, нагадується у статті. З того часу поряд або на території городища забудували 12 гектарів. На місці, де мали працювати археологи, з’явилися споруди у "псевдовізантійському стилі": музеї, житло для паломників та туристів, амфітеатр, "школа мистецтв", церкви РПЦ, філія табору "Артек", пішохідні доріжки та фонтани, відродили чоловічий монастир.

Співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко розповіла, що російські археологи спочатку провели імітацію експертизи. Для цього вони сім місяців копали на 8 га на глибину 14 метрів. Після цього вони заявили, що знайшли всі старовинні речі та можна будувати.

"Фактично вони просто повитягали речі із землі і знесли всі архітектурні залишки. Це нічим не відрізняється від дій звичайних чорних археологів", - сказала вона.

Война с РФ, Древний Херсонес, здания, Херсонес Таврический qhiquqidtrirrant

Війна з РФ - фрагмент будівлі на території Херосонесу

Фото: Скріншот

Проєктом та розвитком займається "Фонд підтримки гуманітарних проектів "Моя історія", йдеться у розслідуванні. Цю російську установу фінансує компанія "Газпром", а керує ним представник РПЦ — митрополит Сімферопольський та Кримський Тихін. У свою чергу, Тихін — людина, максимально наближена до Кремлю: у ЗМІ його називають "духовником Путіна". Саме цей російський священик запропонував проєкт розвитку, який зруйнував городища Херсонеса.

На думку Кравченка, Тихона призначили керувати будівництвом із двох міркувань. По-перше, він причетний до розкрадання грошей. По-друге, він "надійний" і допоможе вивезти всі цінні речі, коли РФ доведеться тікати із Криму.

"Це люди, які безпосередньо близькі до Путіна і яким він, зважаючи на все, довіряє. І це ближне коло використовує ситуацію для того, щоб, грубо кажучи, набити кишені", - заявила вона.

Як викрадали та знищували історичні артефакти

У статті розповіли, як фонд займався благоустроєм Херсонеса. Для цього зрізали 2 тис. дерев, знесли старовинні будинки, наприклад, "Школу водолазів", розповіли журналісти.

Евеліна Кравченко перерахувала деякі історичні предмети, які зникли із стародавнього городища:

  • надгробок-стела з давнім героєм - вивезена і зникла;
  • антропологічні знахідки, театральні маски, металеві вироби - вивезені та невідомо, де вони знаходяться;
  • фрески, мозаїки, вироби зі смальти, церковне приладдя — близько 200 історичних експонатів спочатку відправили до Новгородського кремля, а потім зникли.
Война с РФ, Древний Херсонес, здания

Війна з РФ - окупанти зруйнували городища стародавнього Херосонеса

Фото: Скріншот

Кравченко пояснила, що РФ мала б закрити городище, а не заливати його бетоном невідомого складу. У такому разі в міжнародні організації, наприклад ЮНЕСКО, не протестували б проти явних порушень.

"Натомість вони просто все пустили під ніж, бігом, у найкоротші темпи побудували чорт-знає-що з чорт-знає-чого. Херсонес у нас був доглянутою пам’яткою світового рівня. Власне його прийняття під охорону ЮНЕСКО свідчить про те, що його стан було на рівні пам’яток світового значення", - сказала вона.


Теги: РПЦРосіяРоссияКрымКримокупаціяОккупацияХерсонесХерсонес ТаврійськийХерсонес Таврический

Дата і час 18 липня 2024 г., 22:14     Переглядів Переглядів: 1780
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.21664