АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Згідно з опитуванням, 40% українських сімей грошей вистачає тільки на їжу

Читать на русском
Згідно з опитуванням, 40% українських сімей грошей вистачає тільки на їжу
Згідно з опитуванням, 40% українських сімей грошей вистачає тільки на їжу

ЗМІ за допомоги Центру Разумкова поставили нашим співгромадянам кілька питань щодо їхнього матеріального становища.

У відповідь на запитання «Яким є середньомісячний рівень доходів вашої сім’ї?» 29,5% респондентів обрали варіант «До 8 тис. грн», 36,3% — «Від 8 до 18 тис. грн», 16% — «Від 18 до 30 тис. грн» і лише 5,4% щомісяця отримують більш як 30 тис. грн (див. рис. 1).

 

 eiqdiqxeiqktant

Зауважимо, що питання стосувалося саме сімейного, тобто сукупного, доходу, а відтак, отримані відповіді виглядають доволі песимістичними. Можемо лише сподіватися, що ті 12,8%, які відмовилися відповідати на це запитання, насправді підпільні доларові мільйонери.

Звісно, левова частка (67,2%) тих, хто живе на суму до 8 тис. грн, — непрацюючі або за віком, або за станом здоров’я. Але і працюючі респонденти не жирують: 43,6% із них обрали варіант «від 8 до 18 тис. грн», майже 22% можуть похизуватися доходами в діапазоні «від 18 до 30 тис. грн».

У регіональному розрізі картина більш-менш однорідна. Єдине, що кидається в очі, — високий рівень нерівності на сході. За вищої, ніж загалом по Україні, кількості сімей, що мають середньомісячний дохід до 8 тис. грн (35% проти 29,5%), там же зафіксовано найбільший відсоток сімей із доходом у діапазоні від 18 до 30 тис. грн (20,3% проти загальноукраїнських 16%) і з доходом вище 30 тис. грн (8,3% проти 5,4% загалом в Україні).

На що ж витрачають гроші українські сім’ї? 

ЗМІ попросили респондентів відранжувати найпоширеніші видатки за часткою, яку вони становлять у родинному бюджеті (за шкалою від «0» до «5», де «0» означає, що таких витрат зовсім немає, а «5» — що ця стаття витрат належить до найбільших). На рис. 2 представлені середні бали, які отримали наші видатки.

Насправді пріоритетність видатків виживальницька: продукти харчування (4,1 бала), ЖКП (3,6 бала), охорона здоров’я (2,4 бала), одяг і взуття (2,2 бала), транспорт і зв’язок (по 2 бали), предмети домашнього вжитку (1,9 бала),  інші товари та послуги (1,3 бала), харчування поза домом, алкоголь із тютюновими виробами й освіта (по 1,2 бала), відпочинок і розваги (1,1 бала).

Приємно бачити, що донати на ЗСУ обійшли більшість «необов’язкових» видатків (1,6 бала). Але пам’ятаємо, що мова про опитування, під час якого соціологи не можуть «відфільтрувати» бажання респондента виглядати краще, ніж є насправді.

Що ж, за даними Євростату, в країнах Євросоюзу розподіл видатків домогосподарств відрізняється. На першому місці зі значним відривом там ЖКП — до чверті всіх витрат, потім їжа (близько 13%) і транспорт (12,5%), далі йдуть різні товари і послуги, розваги/культура, їжа поза домом і готелі (кожна з категорій на рівні 10%), лише потім одяг і взуття, здоров’я, зв’язок (причому жодна зі статей не набирає навіть 5%).

Попри офіційно зафіксований театральний бум, рекордні прибутки книговидавництв і «повні посадки» у столичних ресторанах, усе ж більшість українців продовжує витрачати левову частку грошей на найнеобхідніше що у містах, де купа можливостей протринькати їх, що у селах, де грошей значно менше.

У відповідь на запитання «Яке із тверджень найточніше відповідає фінансовому стану вашої сім’ї?» (див. рис. 4) більш як 48% обрали варіант «Вистачає на їжу і одяг, але для купівлі чогось дорожчого (наприклад, побутової техніки) доводиться відкладати». Трохи більше 32% відповіли, що «На їжу вистачає, але купувати одяг уже важко», 9% обрали «Нам не вистачає грошей навіть на їжу», 7,4% зазначили, що їм «Вистачає на все, заощаджень вимагають лише дуже дорогі покупки (наприклад, автівка)». Лише трохи більше 1% вказали, що сім’я може собі дозволити все, що забажає.


Теги: ДоходыдоходиЗарплатаопитуванняСоцопросУкраїнціУкраинцы

Дата і час 25 липня 2024 г., 10:25     Переглядів Переглядів: 1996
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.069764