АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Посадовці "Укроборонпрому" та Міноборони перешкоджають діяльності Сил оборони, – ЗМІ

Читать на русском
Посадовці "Укроборонпрому" та Міноборони перешкоджають діяльності Сил оборони, – ЗМІ
Посадовці "Укроборонпрому" та Міноборони перешкоджають діяльності Сил оборони, – ЗМІ

Зловживання в системі Міноборони та на рівні експортерів під час організації та здійснення закупівель зброї для ЗСУ набули системного характеру. Чим перешкоджають діяльності Сил оборони.

Про це повідомляють "Наші гроші".

У відповідній судовій ухвалі зазначається: посадові особи Міноборони, "Укроборонпрому" та інших вітчизняних компаній-спецекспортерів "вчиняють дії щодо перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань у особливий період".

Зокрема, Міноборони та ДП "Спецтехноекспорт" 11 березня 2022 року уклали контракт, за яким протягом місяця разом з іншою номенклатурою озброєння та військової техніки передбачалося поставити в Україну кулемети ДШК 12,7*108 мм (400 шт.) та КПВТ 14,5 (26 шт.). Загальна вартість контракту становить 209,051 млн грн, з яких 199,869 млн грн – сума авансу.

Зловживання в системі Міноборони та на рівні експортерів під час організації та здійснення закупівель зброї для ЗСУ набули системного характеру eiqrqieqiqdtant

"Станом на 01.08.2022 контракт повністю не виконано, не поставлено продукції приблизно на 96 млн грн. Причиною цього стало те, що частину авансованих МОУ коштів керівництво ДП "Спецтехноекспорт" перерахувало на рахунки афілійованих з ним іноземних компаній-посередників, відмовившись від попередньо досягнутих домовленостей з іноземними компаніями-постачальниками", – ідеться в повідомленні.

При цьому наголошується: вказане здійснювалося, попри відсутність з боку спецекспортера поданих встановленим порядком необхідного переліку документів. А також:

  • ліцензій щодо походження товару;
  • результатів проведення технічної інспекції та ін.

"Маючи на меті приховати факт зриву виконання контракту, а також поставок товару за завищеними цінами та належною якістю, причетними особами здійснюється призупинення накладення штрафних санкцій на ДП "Спецтехноекспорт" для відшкодування збитків МОУ, блокування підписання та авансування прямого контракту між оборонним відомством та словац Industrial Consulting sro, на аналогічну номенклатуру товару, проте за нижчими цінами (на 15-20%)", – наголошується у матеріалах.

Так, підкреслюється, постачання за контрактом від 11 березня 2022 року "Спецтехноекспорт" мав здійснити за рахунок контракту від 5 березня 2022 року, укладеного зі словацькою компанією XXeurope, s.r.o. Однак директор останньої повідомив, що цей контракт не був виконаний повністю "у зв’язку з відсутністю повної оплати, а також, що останній відмовився від участі в корупційній схемі, яка йому була запропонована в 20-х числах березня 2022 року від одного з неофіційних представників ДП "Спецтехноекспорт".

Також зазначається: встановлено, що аналогічне відбувається з низкою інших контрактів. "Наявні дані свідчать, що зазначені зловживання в системі МОУ та на рівні експортерів під час організації та здійснення закупівель зброї, військової та спеціальної техніки для потреб ЗСУ набули системного характеру, а в умовах військового стану, це прямі дії перешкоджання законній діяльності ЗСУ у особливий період", – йдеться у судових матеріалах.

Водночас наголошується, за словами одного зі свідків, що контракти, укладені з боку України та представниками Судану із закупівель 120 мм мін, спочатку були такими, які підрядні організації не могли виконати. Або ж ті постачали браковані товари під виглядом нових – за рахунок підроблених документів.

"При цьому свідок повідомив, що особи, які відправляли 120 мм міни, мають тісні зв’язки з представниками ПВК "Вагнер", а також представниками ФСБ РФ. Зазначені дані свідку відомі за рахунок родинних зв’язків із посадовими особами у правоохоронних органах країни Судан", – зазначається в матеріалах.


Теги: ЧВК ВагнераЧВК ВагнерСпецтехноэкспортСпецтехноекспортВСУЗСУУкроборонпромДК УкроборонпромАО УкроборонпромМіноборониМинобороныЧиновники

Дата і час 26 липня 2024 г., 20:45     Переглядів Переглядів: 1879
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.062769