АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Економіка РФ "сильно зростає", незважаючи на санкції, - The Economist

Читать на русском
Економіка РФ "сильно зростає", незважаючи на санкції, - The Economist
Економіка РФ "сильно зростає", незважаючи на санкції, - The Economist

Виявляється, що величезні витрати під час війни справді підштовхують економіку РФ.

Про це пише The Economist.

Очікується, що цього року російський ВВП зросте більш ніж на 3% у реальному вираженні, що швидше, аніж у 95% заможніших країн.

"Економіка прискорюється. Безробіття близьке до рекордно низького рівня, у рубля все добре. Щоправда, інфляція занадто висока - у червні ціни зросли на 8,6% у річному обчисленні, що значно вище за цільовий показник центрального банку в 4%, але зі зростанням грошових доходів на 14% у річному обчисленні купівельна спроможність росіян швидко зростає", - ідеться в статті.

Для тих, хто скептично ставиться до офіційної статистики РФ, видання наводить дані незалежної соціологічної компанії "Левада-центр", які фіксують зростання споживчих настроїв у Росії.

"Лише один раз за останні три десятиліття настрої були кращими. Упевненість росіян у власному фінансовому становищі, згідно з офіційними даними, нещодавно підскочила до рекордно високого рівня. Вони більш схильні робити великі покупки, такі як машина чи диван, а ресторани переповнені. Минулого року росіяни імпортували на 18% більше коньяку, ніж у 2019 році, за нашою оцінкою, при цьому на 80% збільшився імпорт ігристого вина. "Сбербанк", найбільша фінансова установа Росії, зазначає, що у червні загальні споживчі витрати зросли на 20% у річному обчисленні в номінальному вираженні", - говорится в статье.

Останні дані "різко контрастують із 2010-ми роками, коли обсяги виробництва та доходів зростали повільно або взагалі не росли".

Причому це не пов’язано зі зростанням експорту вуглеводнів, який у доларовому вираженні з року в рік падає. Видання називає дві причини зростання. Перша – високі держвитрати, зокрема соціальні виплати військовим. Друга – високі відсоткові ставки, які залучають інвесторів із "дружніх країн" і знижують ціну на імпорт. Водночас російський уряд захистив реальний сектор економіки від "жорсткої" грошово-кредитної політики.

У цьому прогнози видання робить негативні.

"При поточних ставках фінансові резерви Росії будуть вичерпані приблизно через п’ять років; тим часом уряд зіткнеться з високими витратами на запозичення. Але зараз Путін повинен перемогти у війні. І вечірка триває", - пише The Economist.


Теги: военная экономикавійськова економікаВВПСанкции против Россииантироссийские санкцииСанкцииСанкції проти РосіїСанкціїРоссияРосіяЭкономикаЕкономіка

Дата і час 11 серпня 2024 г., 23:24     Переглядів Переглядів: 1822
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.911457