АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Боголюбов може пошити в дурні "Приват": банк може втратити заставу на мільярди гривень

Читать на русском
Боголюбов може пошити в дурні "Приват": банк може втратити заставу на мільярди гривень
Боголюбов може пошити в дурні "Приват": банк може втратити заставу на мільярди гривень

"ПриватБанк" може втратити заставу через борги компанії колишнього власника Геннадія Боголюбова. Йдеться про термінал "Боріваж", який завдяки договору іпотеки намагаються переоформити на пов’язану з бізнесменами компанію. В результаті замість того, щоб термінал, який коштує мільярди гривень, компенсував "Привату" невиплачені кредити, він може повернутися старим власникам.

Що цікаво, цей термінал завдяки схемам уже не вперше "рятують" з-під застави. При тому сам "ПриватБанк", який може позбутись мільярдів, фактично не вживав належних заходів для запобігання цьому. Про те, як через нову-стару схему в державного банку можуть відібрати майна на мільярди, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Як "Приват" залишають без термінала

Найпроблемніші боржники "ПриватБанку" дістались від колишніх власників Коломойського та Боголюбова. Серед них – ТОВ "Боріваж", яке контролює зерновий термінал у порту "Південний". Компанії належав термінал "Боріваж" до 27 вересня 2016-го, а потім його переоформили на "Агротермінал Логістік" (засновник цієї компанії – ТОВ "Боріваж").

"Боріваж" визнано пов’язаною з колишніми власниками банку компанією. Крім того, про це свідчать і витяги щодо бенефіціарів офшорок, на які оформлена ТОВка. Ще до націоналізації "Боріваж" отримав кредит у "Приваті" на 3,5 млрд грн, поручителем був ТОВ "Агротермінал". Кредит не повернули. Зараз у суді визнано загальний борг перед "ПриватБанком" у розмірі близько 5 млрд грн (детальніше про це читайте далі).

"Приват" має всі можливості для того, щоб через суд домогтись арешту порту, його передачі в управління АРМА та продажу в рахунок погашення заборгованості. Однак банк ризикує не встигнути цього зробити.

Ще у 2023 році Господарський суд Дніпропетровської області відкрив справу про банкрутство ТОВ "Боріваж". Для цього попередньо компанія змінила місце реєстрації з Одеси на Дніпро, щоб, як зазначив речник банку Олег Серга, "обрати зручний суд".

"Це є звичайною практикою для недобросовісних позичальників при підготовці до власного банкрутства та майже стовідсотковою її ознакою. Вочевидь, так боржники обирають суд, в якому їм "зручніше" або "комфортніше" судитися з кредиторами", – зазначив він.

Боголюбов залишить в дурнях  qhiqqhiqdidedant

За загальною процедурою банк очікував на визнання ТОВ "Боріваж" банкрутом 19 серпня 2024-го. Безпосередньо перед визнанням ТОВ "Боріваж" банкрутом відбувся новий поворот у всій цій історії. Засновники ТОВ "Боріваж", які роками нічого не робили задля погашення заборгованості перед банком, 30.07.2024 р. змінили керівників ТОВ "Боріваж" і ТОВ "Агротермінал Логістик" – і 2.08.2024 р. зерновий термінал було передано в іпотеку. Компанія-іпотекотримач – ТОВ "Термінал Боріваж" зі статутним капіталом 10 000 грн. Як вдалося з’ясувати OBOZ.UA, головна бухгалтерка ТОВ "Термінал Боріваж" – Романюк Катерина Вікторівна. Вона ж до 5 березня 2022-го була головною бухгалтеркою ТОВ "Боріваж" Боголюбова та Коломойського, йдеться в даних YouControl. Отже, фактично термінал переоформили з однієї компанії колишніх власників "Привату" на нових.

Ідеться про борги ТОВ "Агротермінал Логістік" у розмірі 155,5 млн грн із терміном повернення у 2025 році (фінансова допомога від іншої компанії). Згідно з умовами іпотеки, вартість порту встановлено в розмірі 150 млн грн, що в 30 разів менше від заборгованості перед банком та явно в десятки разів нижче від ринкової вартості.

У дивний спосіб 13 серпня 2024-го умови договору іпотеки було змінено й було встановлено новий термін повернення фінансової допомоги – 14 серпня 2024-го. Єдина мета – якнайшвидше переоформити порт на "Термінал Боріваж".

"ПриватБанк" зі свого боку звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про накладення арешту на порт, однак у суді його заява передається від судді до судді й не розглядається (номер справи 904/3576/24).

Схема така: тепер "ПриватБанк" залишився в ситуації, де йому треба діяти швидко та шукати покупця на частку в статутному капіталі ТОВ "Агротермінал Логістік", поки вона має термінал вартістю 5,5 млрд, які перекривають борги перед банком. Щойно порт перейде у власність іншої фірми в межах договору іпотеки – банк залишиться з 99,9% корпоративних прав, які нічого не вартують.

Серед засновників ТОВ "Боріваж", яке, власне, набрало кредитів, є три офшори: АМЕРТАНА ХОЛДІНГЗ ЛТД (АMERTANA HOLDINGS LTD), ОКТАЛЕНCА ХОЛДІНГЗ ЛТД (OKTALENSA HOLDINGS LTD) та ЕНСТРЕВІО ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД (АNSTREVIO INVESTMENTS LIMITED) – сукупно вони володіють 70% акцій.

"Боріваж" та його борги: чому термінал має належати "Привату"

Це не перша схема з "Боріваж". Термінал до 2019-го був у заставі НБУ, але, як заявляв сам регулятор, його незаконно переоформили й у такий спосіб "урятували" з-під першої застави.

"Компанія, пов’язана з колишніми власниками "ПриватБанку" Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, "Агротермінал Логістік" повернула у свою власність термінал "Боріваж", що розташовується в Одеській області", – повідомляла ЕП з посиланням на видалену сторінку НБУ.

Зрештою, із судових рішень у справі №904/1926/23, які у 2023 році слухав Господарський суд Дніпропетровської області, відомо, що, згідно з договором іпотеки, 99,9% корпоративних прав компанії "Агротермінал Логістік" – власниці термінала – перейшли у заставу "ПриватБанку". Тож власником термінала має стати саме державний банк. Із цього ж рішення нам стає відомо, що суд визнав грошові вимоги ПриватБанку до ТОВ "Боріваж" сукупно у розмірі близько 5 млрд грн.

Боголюбов залишить в дурнях
Боголюбов залишить в дурнях

Для контексту: у вересні 2022-го Центральний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ПриватБанку та залишив без змін ухвалу Госпсуду Дніпропетровської області від 30.06.2022 (у справі №904/1532/22), якою держбанку було відмовлено в задоволенні заяви про забезпечення позову до ТОВ "Боріваж" про стягнення 3,43 млрд грн заборгованості за кредитним договором №DNHSLON06941 від 13.12.2016 шляхом перетворення стягнення на предмет застави – належну ТОВ "Боріваж" (як позичальнику і заставодавцю) частку в статутному фонді ТОВ "Агротермінал Логістік" у розмірі 99,999955%. У своїй заяві про забезпечення позову "ПриватБанк", зокрема, просив суд:

– заборонити ТОВ "Боріваж" вчиняти дії щодо відчуження у будь-який спосіб (купівлі-продажу, дарування, обміну та ін.) корпоративних прав – частки в статутному капіталі ТОВ "Агротермінал Логістік" у розмірі 99,999955%, яка належить ТОВ "Боріваж";

– заборонити ТОВ "Боріваж" як учаснику ТОВ "Агротермінал Логістік" вчиняти будь-які дії щодо зміни складу учасників ТОВ "Агротермінал Логістік" та співвідношення їхніх часток між собою;

– заборонити ТОВ "Боріваж" виходити з ТОВ "Агротермінал Логістік", а також надавати дозвіл іншим учасникам ТОВ виходити з нього.

Суд не побачив загрози чи бажання представників компаній-боржників у скоєнні перелічених дій. Саме це вони й намагаються вчинити. Згідно з витягами, за всіма офшорами стоять колишні власники. Зважаючи на факт місця перебування одного з них, залишається одна зацікавлена сторона, яка в змозі провернути подібне, – Боголюбов. Попри те, що сам він нещодавно втік із країни з підробленим паспортом і, вочевидь, не бажає розрахуватися з державою за кредитом. У результаті державний банк може знову втратити кілька мільярдів гривень.


Теги: ИпотекаіпотекаАРМАООО Агротерминал ЛогистикАгротермінал ЛогістикАгротерминал ЛогистикБоргиДолгиБориважзерновой порт БориважБоголюбов ГеннадийПриватбанк

Дата і час 15 серпня 2024 г., 13:37     Переглядів Переглядів: 2293
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.09452