АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Полковник латвійських ВПС відповів, чи міг Partiot збити F-16

Читать на русском
Полковник латвійських ВПС відповів, чи міг Partiot збити F-16
Полковник латвійських ВПС відповів, чи міг Partiot збити F-16

Авіаексперт Ігор Раєв зазначив, що комплекс ППО не повинен був вражати "свій" літак. Проте, за його словами, тут міг вплинути людський фактор.

Українська нардепка Мар’яна Безугла повідомила, що літак F-16 був збитий власною ППО — зенітно-ракетним комплексом Patriot. Військовий оглядач та полковник запасу ВПС латвійських збройних сил Ігор Раєв в ефірі телеканалу "Київ24" 30 серпня прокоментував можливість такої ситуації.

"Якщо ми розглядаємо версію, що це могла бути якась система ППО — теоретично, звісно, це можливо. Але на всіх натівських літаках є система ідентифікації "Свій-чужий", — підкреслив авіаексперт.

На його думку, ця система відстежує всі літальні апарати в єдиному повітряному просторі, де проходять бойові дії. Водночас Раєв запевнив, що система не могла не ідентифікувати F-16 як "свій". Він не вірить, що винищувача випустили в небо без попередньої інтеграції в систему й синхронізації з ППО.

Проте експерт визнав, що людський фактор завжди присутній. Наприклад, ідентифікація могла бути пропущена людиною, яка керувала пультом.

Оглядач описав ще одну ситуацію, де б міг проявитися людський фактор. За його словами, система могла бути несправною під час інциденту. Тобто її працездатність могли не перевірити технічно, перш ніж випустити літак у небо.

"Завжди може перегоріти якийсь запобіжник або сталася якась інша несправність. Теоретично, звісно, це можливо, але в принципі це дуже маловірогідно", — додав Раєв.

 


Теги: ПВОППОНападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаРаєв ІгорF-16ПВО PatriotPatriot

Дата і час 31 серпня 2024 г., 00:20     Переглядів Переглядів: 2305
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.065554