АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Молдова звинуватила РФ у спробі вплинути на референдум

Читать на русском
Молдова звинуватила РФ у спробі вплинути на референдум
Молдова звинуватила РФ у спробі вплинути на референдум

Росія розпочала безпрецедентний наступ, використовуючи гібридні тактики, задіюючи мільйони євро та армію акаунтів у соціальних мережах, щоб перешкодити вступу Молдови до ЄС.

Про це в інтерв’ю Politico повідомив радник з національної безпеки Молдови Станіслав Секрієру.

На думку Секрієру, Росія використовує «експлуатацію страху», зокрема «страху війни», а «російська дезінформаційна» машина асоціює «прагнення Молдови до членства в ЄС із загрозою війни в межах своїх кордонів». Він зазначив, що проєвропейська президентка Мая Санду є головною мішенню цієї кампанії, метою якої є послаблення зв’язків Молдови із Заходом.

«Згідно з оцінками правоохоронних органів, на минулорічні вибори було витрачено 50 мільйонів євро, які пішли на підкуп всіх – від пропагандистів до вразливих виборців. У зв’язку з наближенням майбутніх президентських виборів і референдуму ми прогнозуємо ще більший приплив незаконних фінансів: за оцінками, цього року Росія витратить близько 100 мільйонів євро на втручання в демократичні процеси в Молдові», - заявив Секрієру.

Цього тижня Молдова заборонила п’ять російських державних ЗМІ, а Секрієру зазначив, що країна посилює захист від кібератак.

«Вони використовують страх, адже знають, що наше вікно для вступу до ЄС не буде відчиненим вічно», - сказав він.

У новому закритому дослідженні Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень, з яким ознайомилося видання Politico, зазначається, що Росія активно фінансує кілька молдовських опозиційних груп, а активісти – деякі з яких були завербовані через місцеві спортивні клуби – проходили в Росії навчання з провокацій поліцейських, з метою змусити їх застосовувати сльозогінний газ. Соціальні мережі, такі як TikTok і Telegram, також використовуються для націлювання на молодь, підсумовують автори звіту, закликаючи Брюссель чинити тиск на технологічні компанії, щоб ті вжили заходів.


Теги: Секриера Станиславвтручання у вибориРеферендумЄвросоюзЕвросоюзРоссияРосіяМолдова

Дата і час 28 вересня 2024 г., 12:17     Переглядів Переглядів: 1501
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.631153