АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Навіщо торговець російською електроенергією Віктор Милевський почав гучну піар-кампанію на армії?

Читать на русскомRead in English
Навіщо торговець російською електроенергією Віктор Милевський почав гучну піар-кампанію на армії?
Навіщо торговець російською електроенергією Віктор Милевський почав гучну піар-кампанію на армії?

Прізвище Віктора Мілевського мало відоме серед широкого загалу – мабуть, лише любителі боксу насилу згадають, що він якимось чином пов’язаний із фінансуванням боксерських турнірів.

Саме на боксі й будує свою впізнаваність Віктор Мілевський – останні кілька днів у цілій низці ЗМІ вийшли явно замовні матеріали, в якому Мілевський позиціюється як власник промоутерської компанії Global Ukrainian Promotion, організатор боксерських турнірів, спонсор, меценат і зараз патріот і державник. Причому абсолютно однакові матеріали із заголовком «Віктор Мілевський інвестує мільйони гривень в український бокс, ЗСУ та відновлення країни» з’явилися одномоментно в низці досить популярних видань.

З цього випливає, що всі статті про «патріота, інвестора та меценату» Віктора Мілевського – чистої води підробка і розміщені за гроші. Але виникає природне питання – навіщо? На звичайний піар нової промоутерської компанії це дуже схоже. Якби в країні були вибори, то можна було б упевнено сказати, що Віктор Мілевський піарить себе з цілком певною метою. І заходить у політику через спорт, що теж є давно відпрацьованою та досить ефективною технологією. Але виборів немає і не передбачається. Тому питання – навіщо? - Залишається без відповіді.

Проте постає й інше питання – хто такий, власне, Віктор В’ячеславович Мілевський, засновник промоутерської компанії Global Ukrainian Promotion? Інших публічних згадок, крім наведених вище статей, про нього майже немає. У тому самому розтиражованому матеріалі, про який згадується вище, про Віктора Мілевського пишуть як про власника групи компаній ОНК, які постачають електроенергію та природний газ вітчизняним підприємствам і заразом виставляють як «експерт енергетичного ринку».

Ставлення до енергетики Віктор Мілевський справді має. Його група компаній ОНК справді постачає електроенергію українським підприємствам. Однак у зв’язку з цим прізвище Віктора Мілевського спливає в контексті постачання електроенергії з Росії – нагадаємо, що у лютому 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Серед фірм , які отримали дозвіл на цей імпорт, була й ОНК-груп Віктора Мілевського. Що цікаво у зв’язку з цим – низка ЗМІ у 2021 році писала про те, що ОНК-груп Мілевського може бути пов’язане з російською фірмою ОНК («Об’єднана нафтосервісна компанія») бізнесмена Олександра Романова.

Довести зв’язок Мілевського з Романовим тоді не вдалося, немає відомостей про ці зв’язки й зараз. Хоча у сферах діяльності ОНК-груп Мілевського значиться і торгівля нафтопродуктами. Але постачання російської електроенергії в Україну – очевидне. У зв’язку з цим виникають питання про зв’язки Віктора Мілевського в Офісі президента, який і розподіляв квоти на імпорт електроенергії. Однак на ці запитання відповідей також немає.

Привертає увагу і той факт, що відомостей про Віктора Мілевського вкрай мало – у публічній площині його прізвище спливає лише в контексті імпорту електроенергії з Росії та спонсорування боксерських турнірів. Але якщо проаналізувати його бізнес, то неможливо пройти повз ще один цікавий збіг – дві з чотирьох компаній Мілевського, в назві яких є абревіатура «ОНК», створені у 2024 році. Це ТОВ «ОНК-Інвест», зареєстроване 10 квітня 2024 року і яке має як основний вид діяльності торгівлю газом через трубопроводи, та ТОВ «ОНК-Капітал», зареєстроване також 10 квітня 2024 року з видом діяльності «торгівля електроенергією». ТОВ «Глобал Юкрейніан Промоушн» зареєстровано 31 травня 2024 року. Усі ці три фірми мають статутний капітал у 10 000 гривень та діяльності, згідно зі звітами, не ведуть. Можливо, все це не більше, ніж збіг, але незабаром після реєстрації цих трьох компаній Віктор Мілевський сплив як уже патріот і спонсор ЗСУ.

Щодо двох інших фірм з абревіатурою «ОНК» у назвах – ТОВ «ОНК-Груп» та ТОВ «ОНК-Енерджі» – то ці дві компанії активно торгують електроенергією та постачають її комунальним та державним підприємствам. ТОВ «ОНК-Груп» за останні два роки виграло 12 тендерів загальною вартістю 5095813 гривень.

ТОВ «ОНК-Енерджі» має скромніші результати – шість тендерів ціною 1 578 994 гривні.

У зв’язку з цим усім виникає логічне питання – власних потужностей із виробництва електроенергії жодне підприємство Віктора Мілевського не має. Де воно бере електроенергію, яку продає навіть державі? В наявності звичайний перепродаж чужого, те явище, яке один із відомих вітчизняних політиків назвав словом «бариги».

Виникає у зв’язку з цим й інше питання – ТОВ «ОНК-Інвест» збирається торгувати газом. Власного видобутку він не має. Де Віктор Мілевський збирався брати газ? Знову торгувати чужим? Але на потоках газу (та й взагалі на всіх потоках) у нашій країні сидять виключно «свої». Є й інший варіант – Віктор Мілевський зібрався видобувати газ із якогось родовища. Але тут той самий варіант, що і з торгівлею – газ (як і інші корисні копалини) у нас теж видобувають виключно «свої».

Віктор Мілевський став «своїм» для ОПУ? Для кого саме та на яких умовах? Хто ця людина (або ті люди), яка «пробила» для Мілевського квоту на перепродаж російської електроенергії у 2021 році та під кого «заточені» нові фірми Віктора Мілевського у 2024-му, причому одна з них теж збирається торгувати електроенергією, а інша – газом?

Питання ці поки що без відповіді. Але поява непублічного бізнесмена з Одеської області Віктора Мілевського в публічному просторі та гучний і дуже дорогий піар у вересні 2024 року здивує і теж породжує багато питань.


Теги: РосіяРоссияЗСУВСУБелорусьБілорусьООО ОНК-ЭнерджиООО Глобал Юкрейниан ПромоушнООО ОНК-КапиталООО ОНК-ИнвестРоманов АлександрGlobal Ukrainian PromotionООО ОНК-ГрупМилевский Виктор

Автор статті:
Максим Прохоренко
Всі статті автора

Дата і час 28 вересня 2024 г., 13:21     Переглядів Переглядів: 4207
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.100692