АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

РФ наступає не лише в районі Покровська, - військові

Читать на русскомRead in English
РФ наступає не лише в районі Покровська, - військові
РФ наступає не лише в районі Покровська, - військові

ЗС РФ не залишають спроб захопити Покровськ на Донбасі, підрозділи ЗСУ виснажені і потребують ротації. 

Майор ЗСУ, заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін зазначив, що російські військові нарощують темпи просування, динаміка дуже велика. Водночас українські підрозділи страждають від виснаження без ротацій та нормального підкріплення.

"Всі вже звикли до новин про просування російських військ, "десь там на Сході". Ну, рухаються — і хай рухаються, не так вже й страшно. Але вони вже дійшли до Покровська, а далі інші міста. У тому числі великі міста з сотнями тисяч людей", — сказав Жорін.

Він підкреслив, що нині Україна не в найкращому становищі.

Карта бойових дій, битва за Покровськ, фронт eiqrqirqiquant

За словами співзасновника проєкту DeepState Романа Погорілого, інтенсивність просувань ЗС РФ знизилася в певний момент.

"Ворог змістив акцент, зосередив свою увагу на південніше Української, Гірника, і зараз вони готуються до його штурму, там стягнуті значні сили. Ми бачимо, що цей район більше пов’язують з Курахівським напрямком. Швидше за все, через те, що цей напрямок, цей рух південніше відходить, але активізація в районі Покровська не спала. Можна сказати, що там була менша інтенсивність, зараз вона знову набирає оберти," — розповів Погорілий.

Він зазначив, що росіяни наступають не лише в районі Покровська, а також триває активізація в районі Мирнограда. Ворог намагається просуватися. Крім того, постійно відбуваються бої в районі Гродівки, Новогродівки, противник постійно штурмує Селидове, де намагається прорватися.

На запитання, що буде, якщо ворог захопить Покровськ, Погорілий зазначив, що їм ще це не вдалося і, можливо, не вдасться. Проте існує безліч версій.

"Хтось вважає, що вони (росіяни, — ред.) підуть у бік Дніпра, а швидше за все, вони закріпляться у великих містах (Донецької області, — ред.). Це їхня основна мета, і фактично там уже нічого не залишилося до кордону Донецької області. В них відкривається величезний оперативний простір у напрямку Костянтинівки по трасі, це ще один напрямок, і ще одна можливість зайти в тил," — зазначив Роман Погорілий.

Він підкреслив, що є висока ймовірність, що ЗС РФ закріпляться у Покровську та Мирнограді, після чого перекинуть сили на інші напрямки, аби дотиснути.

"У них Курахове в полі, Вугледар, їм є куди тиснути. Вони перекинули туди додаткові сили, але знову ж таки Курахове для них дуже важливе. Якщо раніше захоплять Покровськ і Мирноград, то вони можуть перекинути сили туди, можуть перекинути на Костянтинівку, на Часів Яр, щоб з іншого боку тиснути. Варіантів дуже багато," — зазначив він.

Військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов повідомив, що в районі Покровська останнім часом немає динаміки.

"Ворог зупинив просування саме на Покровському напрямку, але ворог продовжує розширювати фланги в цій місцевості, аби захистити свої передові штурмові загони, які знаходяться на відстані до 10 км від Покровська від флангових атак українських Сил оборони," — сказав Селезньов.

Він зазначив, що у росіян немає ресурсів для окупації Покровська.

План провалився: окупанти не змогли захопити Покровськ до 1 жовтня

Лейтенант ЗСУ з позивним "Алекс" сказав, що з кінця серпня російські військові активно наступали на Покровськ, зокрема, їм ставилася задача до 1 жовтня дійти до міста. Проте їхнє активне просування було зупинене на початку вересня, коли вони застрягли в Селидовому. Ворог намагався обійти місто з півдня та півночі.

"Тобто про якийсь ривок до самого Покровська мови взагалі не йдеться. Як ми бачимо, 30 вересня. І не те, що вони не взяли Покровськ, вони навіть не дійшли до нього. Зараз темпи повністю знизилися, вони не намагаються дійти, захопити це місто, вони хочуть просто обійти Селидове," — повідомив "Алекс".

Офіцер розповів, що у ворога зараз три найактивніші напрямки на Донбасі — Вугледарський, Покровський та Курахівський. На останньому трохи призупинені бойові дії. Проте нині на всіх трьох напрямках відбуваються приблизно однакові бойові дії, тому різниця може бути в кілька днів. Наприклад, сьогодні ворог активний на Курахівському, завтра можуть бути великі механізовані штурми на Вугледарському,, а наступного дня на Покровському.

Виснаження підрозділів ЗСУ: проблема відсутності людей

Роман Погорілий зазначив, що виснаження підрозділів ЗСУ на фронті — це вічна проблема, яку не приховаєш та не уникнеш. Він підкреслив, що не робляться кроки для нормальної мобілізації, також нічого не змінюється в плані рекрутингу.

"Коли колишнього комбрига з 14-ї бригади "масютівського-м’ясника" (Олександр Охріменко, — ред.) призначають комбригом 72-ї бригади — це нічого не мотивує. Коли спілкуєшся з хлопцями з сусідніх підрозділів, які зустрічалися з ним, вони всі висловлюють співчуття хлопцям і більше нічого, хай тримаються. Хто про нього знає у 72-й бригаді, вони також кажуть: "Йолки-палки, що це робиться". От такі моменти не стимулюють, ця проблема існує, хтось з нею намагається боротися, хтось бореться лише на словах, хтось нічого не робить," — додав він.

Селезньов зазначив, що ЗСУ виснажуються, оскільки інтенсивність ведення бойових дій вражає. Фактично зараз немає жодної спокійної ділянки на полі бою. Зокрема, є кілька медійно помітних ділянок фронту — Вугледар, напрямок на Торецьк, район Селидового, Лиман, проте на інших ділянках фронту ведуться бойові дії досить інтенсивного рівня. Він звернув увагу, що останнім часом не чути звісток з території Курської області, де є український плацдарм. Проте згідно з повідомленнями з російських пабліків, там відбуваються активні бойові дії зі значним переміщенням сил та засобів.

"Якщо про це не говорять, це не означає, що на полі бою панує затишшя. Тому інтенсивні бойові дії призводять до морального, психологічного, фізичного виснаження наших військових," — пояснив він.

"Алекс" уточнив, що проблема з ротаціями підрозділів ЗСУ дійсно існує, але це безпосередньо пов’язано з дефіцитом особового складу.

"На жаль, такі реалії війни, оскільки ми все ж таки воюємо проти ворога, який в кілька разів нас перевищує за чисельністю," — сказав він.

За його словами, у цій війні без піхоти не обійтися, вона тримає лінію бойового зіткнення. Наразі таких людей стає все менше й менше.

Як покращити становище української армії на фронті

Погорілий зауважив, що для того, аби виправити ситуацію, потрібно більше працювати і знайти людину у вищому командуванні, яка розуміє цю проблему та буде зацікавлена у виправленні помилок, візьме все у свої руки та почне зміни.

"В горизонталі і вертикалі є багато людей, тоді як одна людина може зламати всю реформу. Таких людей потрібно гнати з армії і робити все, щоб вони не заважали у цьому виправленні. Але роботи дуже багато. Це важкий і кропіткий процес, щоб узгодити дії з командирами, постачанням, підготовкою, навчальними центрами, рекрутингом, ТЦК, які псують всю цю процедуру, знайти нарешті політичне рішення. Адже у нас політики, які приймають закони про мобілізацію, живуть політикою, виборами, вони бояться жертвувати своїми рейтингами. Але нам справді необхідно приймати ці рішення, тиснути, шукати тих, хто ухиляється, гуляє по ресторанах і кафе, а не стоїть під підприємствами, заводами і виконує місячну норму," — пояснив Погорілий.

За його словами, це велична робота, яка потребує не одного дня, місяця чи навіть року.

Владислав Селезньов розповів, що українським військовим потрібно відпочити, проводити ротації. Для цього необхідно мати достатню кількість мобілізаційних резервів.

"Найбільш прийнятний варіант — це три місяці активних бойових дій, а потім два тижні на перепочинок. Реального відпочинку, щоб це не була просто заміна однієї позиції на іншу, а реальний вихід у тил, щоб відновитися і перепочити, підлікуватися, пройти реабілітацію. Це насправді дуже важливо, адже війна, коли людина діє на межі своїх можливостей, буквально витягує всі життєві, психологічні та емоційні сили," — зазначив експерт.


Теги: Нападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнафронтЗСУВСУ

Дата і час 30 вересня 2024 г., 17:54     Переглядів Переглядів: 1737
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.140447