АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Що відомо про загадкову подорож судна "Рубін" із Росії

Читать на русском
Що відомо про загадкову подорож судна "Рубін" із Росії
Що відомо про загадкову подорож судна "Рубін" із Росії

Вантажний танкер "RUBY" викликав занепокоєння працівників портів по всій Європі, коли мандрував морями з вантажем нітрату амонію на борту. Саме ця речовина спричинила катастрофу в порту Бейрута у 2020 році.

Танкер "RUBY" (Рубін), раніше відомий як "Леді Амна", плаває під прапором Мальти, управляється ліванською компанією, належить сирійській фірмі і перевозить товари з Росії. Експерти з трансатлантичної безпеки вважають, що його недавня тривала подорож Європою з небезпечним вантажем нітрату амонію була тестом на пильність з боку ЄС. Детальніше про "Рубін" та його подорож повідомляло видання NZZ.

Подорожжю танкера зацікавився Джейкоб Каарсбо, фахівець із трансатлантичної безпеки і старший аналітик європейського аналітичного центру в Копенгагені. Останніми тижнями він уважно слідкував за переміщеннями танкера "Рубін" і зазначає: "Думаю, що дуже малоймовірно, що судно мало намір перевозити добрива з пункту А в пункт Б".

танкер, російський танкер, танкер рубін, російський тіньовий флот, тіньовий флот eiqrriqriqerant

Каарсбо переконаний, що "Рубін" діє за наказом Кремля. Він вважає: "Це тестування західних держав". Як країни реагуватимуть, коли судно з небезпечним вантажем наближається до міст або критично важливої інфраструктури? Якщо влада буде здивована, як вони відреагують? Чи дозволять кораблю зайти в порт?

На думку Каарсбо, під час вояжу "Рубіна" Кремль отримував відповіді на питання, які в майбутньому можуть допомогти йому в гібридних операціях.

Він нагадує, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Європі сталося чимало дивних інцидентів: поїзди сходять з рейок, сигнали GPS глушать, на сході Фінляндії з’являються мігранти з третіх країн, таких як Ємен і Сомалі. На перший погляд, події можуть здаватися непов’язаними, проте факти вказують на Москву. Експерти говорять про гібридні атаки. Кремль намагається створити невизначеність.

"Рубін" також потрапив до заголовків газет і викликав значний ажіотаж останніми тижнями. Нітрат амонію, що перебував на борту вантажного судна, призвів до вибуху в Бейруті у 2020 році, внаслідок якого загинули 218 осіб. Але щодня морями мандрує незліченна кількість кораблів із небезпечними вантажами. Росія є одним із найбільших виробників аміачної селітри, а Лас-Пальмас— один із ключових портів, через які Росія постачає товари до країн Африки. Поки що це не викликає підозр.

Однак Каарсбо вважає танкер "Рубін" незвичайним вантажним судном.

Чому плавання танкера "Рубін" викликало підозри

Структура власності дає першу підказку: "Рубін" плаває під мальтійським прапором і управляється компанією з Лівану. Повідомляється, що судно належить сирійській компанії Samin Shipping і перевозить російські товари. Каарсбо вважає, що "Рубін" є частиною тіньового флоту Росії.

Після нападу на Україну західні країни жорстко обмежили торгівлю з Росією. Путін обирає шляхи обходу західних санкцій, використовуючи так званий тіньовий флот. Сюди входять застарілі судна, що плавають під прапорами третіх країн, які перевозять російські товари, що підпадають під санкції, такі як нафту або зріджений природний газ (ЗПГ). Аміачна селітра не входить до списку санкцій, але у "Рубіна" могла бути інша місія.

Сумніви в намірах танкера "RUBY" виникають, якщо проаналізувати маршрут судна.

танкер, російський танкер, танкер рубін, російський тіньовий флот, тіньовий флот

22 серпня вантажне судно "Рубін" виходить із російського портового міста Кандалакша. На борту: 20 000 тонн аміачної селітри, вибухонебезпечного добрива. Згідно з бортовим журналом, вантаж планували доставити до Лас-Пальмаса на іспанських Канарських островах.

На південь від Кольського півострова судно сідає на мілину, але не повертається до Росії, не просить допомоги, а продовжує свій маршрут у Норвезьке море.

танкер, російський танкер, танкер рубін, російський тіньовий флот, тіньовий флот

Судно знову потрапило в неприємності на північ від Норвегії. У ніч проти 25 серпня "Рубін" зайшов у норвезьку економічну зону — імовірно, корабель шукав там прихисток від шторму. Але Каарсбо зазначає, що проблеми в "Рубіна" виникали, коли танкер наближався до критичної інфраструктури. Він змінював курс перед портовим містом Тромсе, перед островом Андойя, де є військова база і космодром, замість Лас-Пальмаса його новим пунктом призначення стала литовська Клайпеда, а згодом судно раптово попрямувало на Мальту.

Хаотична подорож танкера не залишилася непоміченою — ЗМІ охрестили його "Плавучою російською бомбою", і влада країн, через які він проходив, проявила пильність: Норвегія направила буксири супроводжувати "Рубін", Данія, Швеція та Литва заздалегідь заявили, що не дозволять вантажному судну з небезпечним вантажем увійти до своїх портів. Наразі танкер перебуває в Північному морі.

велика бельтова протока данія

Данія давно хотіла обмежити прохід підозрілих танкерів через Великий Бельт, протоку, яка з’єднує протоку Каттегат з Балтійським морем. І йдеться не лише про запровадження санкцій проти Росії. Тіньовий флот становить загрозу для довкілля, адже судна не тільки перебувають у поганому стані, але й управляються екіпажами, які не знайомі з Балтійським морем, що ускладнює маневрування. Справa "Рубіна" є свого роду перемогою. Але Каарсбо вважає, що Росія й надалі перевірятиме реакцію країн НАТО та ЄС, відправляючи свої судна та сподіваючись на морську взаємодопомогу, переслідуючи свої власні цілі.


Теги: Каарсбо ДжейкобРоссияРосіясудно MV Ruby

Дата і час 03 жовтня 2024 г., 19:28     Переглядів Переглядів: 2172
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.073385