АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 11°C
Львів: 14°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Названо цілі ЗС РФ після захоплення Вугледара

Читать на русском
Названо цілі ЗС РФ після захоплення Вугледара
Названо цілі ЗС РФ після захоплення Вугледара

Вугледар був критично важливою фортифікаційною точкою для ЗСУ на Донбасі; його втрата відкриває ворогові нові шляхи до Курахово-Покровської ділянки фронту. Селидове піддається атаці з трьох напрямків, а до кінця жовтня може розпочатися битва за Мирноград.

2 жовтня українське військове командування офіційно підтвердило виведення бойових підрозділів із Вугледара через загрозу оточення російськими військами. Було втрачено важливу оборонну позицію в ланцюзі "Торецьк — Нью-Йорк — Авдіївка — Мар’їнка — Велика Новосілка". Російська армія намагалася захопити Вугледар ще з початку повномасштабного вторгнення в Україну, але кожна з її атак оберталася великими втратами.

Різка зміна фронтової ситуації на Донбасі сталася наприкінці літа-початку осені 2024 року: ЗС РФ захопили Нью-Йорк, швидко просуваючись до Покровська, та штурмуючи Часів Яр і Торецьк.

Наступ ворога на Вугледар відбувається синхронно з тиском на Курахово-Покровському напрямку. Згідно з даними російських мілітарі-пабліків, все це є частиною плану з виходу в тил основним лініям оборони ЗСУ на південний захід від Донецька.

Спостерігається спроба "взяти в котел" широку ділянку фронту, наступаючи по лінії Покровськ-Селидове і з півдня від Вугледара або Великої Новосілки — на захід від Курахового.

Окупація Вугледара полегшить виконання загального задуму битви на Донбасі: змусити ЗСУ відступити до межі Дніпропетровської та Запорізької областей, зазначають пропагандисти.

Селидове чи Курахове: куди підуть російські війська?

Наразі важко зробити точні прогнози щодо подальшого наступу Росії. Ключовим центром української оборони на шляху до Курахового стало село Богоявленка, за яке може найближчим часом розгорітися основна битва.

Небезпека також виникає на північ від Селидового: армія РФ намагатиметься прорвати оборону українських сил, щоб перерізати трасу до міста з Покровська. Лейтенант ЗСУ з позивним "Алекс" вказує на наближення росіян до Селидового з південного боку: окупанти вже закріпилися в посадках за півтора кілометра від міста. Ситуація досить напружена, і не виключено, що загарбники одночасно тиснутимуть зі сходу та півночі.

Не менш гарячою точкою є місто Курахове в Покровському районі, яке обстрілюють з РСЗВ, ствольної артилерії та авіації. Росіяни намагаються зробити все можливе, щоб місто стало мінімально придатним до оборони в разі боїв за нього, повідомив "Алекс".

Захоплення Вугледара, на думку координатора групи "Інформаційний спротив", військового експерта Олександра Коваленка, не призведе до обвалу оборони ЗСУ. Гарнізон ЗСУ утримувався в місті для максимального виснаження російських підрозділів та контролю над великою залізничною магістраллю, що з’єднує Донецьк із Маріуполем, Кримом, Запорізькою та Херсонською областями. Очікується, що Росія запустить цю залізницю найближчими тижнями, додав Коваленко.

"Звичайно, захоплене місто було серйозною перешкодою на шляху ЗС РФ. Починається нова наступальна кампанія: прорив очікується на Богоявленку і Новоукраїнку через Пречистівку. Перша вже зазнає активних ударів КАБами", — говорить він.

Курахове активно обстрілюють із РСЗВ, ствольної артилерії та бомблять КАБ eiddixqidqhant

Захоплення Селидового та Торецька — в пріоритеті планів командування РФ після захоплення Вугледара. Ймовірність втрати контролю над цими двома містами дуже висока, попереджає полковник запасу, ексспікер Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов.

Селидове одночасно штурмують із трьох напрямків. Війська РФ мають перевагу в авіації, артилерії та живій силі, зберегти контроль над містом в таких умовах — неймовірно важке завдання, каже він.

Проблеми на Покровському напрямку

Битва за Мирноград може початися до кінця жовтня. У планах Росії до 2025 року — спроба окупації Курахового та розв’язання питання з Покровським напрямком. Але є й інші цілі: завершення операції в районі Торецької агломерації та захоплення Часового Яру, щоб відкрити кілька шляхів наступу на Костянтинівку, впевнений Олександр Коваленко.

Крім того, ворог намагається оточити Цукурине на Покровському напрямку. Команда аналітиків DeepState вранці 4 жовтня підтвердила просування окупантів у цьому населеному пункті.

За оцінками військового з позивним "Алекс", наразі найскладніша ситуація в районі Цукуриного, противник концентрує там максимальні зусилля і в разі успіху може перетворити його на рубіж для просування на Курахове.

Військові аналітики сподіваються на прогнози голови української військової розвідки Кирила Буданова. За його словами, у жовтні наступальний потенціал ЗС РФ зменшиться. Десять років війни з Росією показали, що активний наступ не витримує жодна зі сторін конфлікту понад два місяці.

"ЗСУ отримають час і можливості для дій: як для облаштування фортифікацій, так і для планування нових атак", — вважає Владислав Селезньов.


Теги: Нападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаУгледарЗС РФВС РФ

Дата і час 04 жовтня 2024 г., 14:56     Переглядів Переглядів: 1702
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.073775