АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Російський олігарх Гуцерієв хотів «продати» ФБР інформацію про плани Путіна

Читать на русском
Російський олігарх Гуцерієв хотів «продати» ФБР інформацію про плани Путіна
Російський олігарх Гуцерієв хотів «продати» ФБР інформацію про плани Путіна

Схоже, угода не задовольнила американців – санкції проти Михайла Гуцерієва залишаються в силі.

Російський олігарх Михайло Гуцерієв запропонував ФБР інформацію про плани Володимира Путіна та Олександра Лукашенка в обмін на скасування санкцій. Про це стало відомо з справи про подвійного агента в чеській поліції, зазначає The Insider з посиланням на чеські видання Денік Н та Respekt.

Гуцерієв двічі зустрічався з агентами ФБР і чеської розвідки (GIBS) у 2022 році. Враховуючи, що санкції проти бізнесмена в Європі так і не було знято, можна припустити, що угода не відбулася. Зустріч організував спеціаліст елітного чеського підрозділу по боротьбі з організованою злочинністю, уродженець Грузії, який прийшов на службу в Чехії вісім років тому.

Поліцейський, чиє ім’я відоме редакції (видання називає тільки його ініціали – Л. Г.), боровся з корупцією в Грузії за часів Михайла Саакашвілі. Після того як до влади прийшли опоненти Саакашвілі – партія «Громадянська мрія» – борець з корупцією виїхав до Чехії, де почав працювати в поліції. Оперативно він став одним із провідних спеціалістів по російськомовній організованій злочинності, до якого зверталися спецслужби не тільки Чехії, але й інших країн Євросоюзу. Зокрема, видання повідомляє про випадок, коли австрійська спецслужба попросила своїх чеських колег з’ясувати, хто управляє австрійським готелем, пов’язаним з російським олігархом і другом Путіна Борисом Ротенбергом, і чи не є цей об’єкт активом, пов’язаним з «брудними» російськими грошима.

Згаданий готель зареєстрований на австрійську компанію GEO Dachstein GmBH, офіційно керовану Георгієм Орджонікідзе та його сином Іржі. Обидва проживають в Чехії, і австрійські служби цікавилися, де у бізнесмена постійне місце проживання, чи є у нього кримінальне минуле і чи пов’язаний він з російськими спецслужбами. Незабаром після цього в справу включився Л. Г., який був знайомий з Орджонікідзе. Саме тому, згідно з даними перевірки, він зустрівся з ним і передав інформацію за цією справою.

Крім того, поліцейський неодноразово зустрічався зі своїми співвітчизниками з Грузії, у тому числі з тими, хто має зв’язки з організованою злочинністю в Європі, і на зустрічах під час тостів запевняв їх у своїй відданості і дружбі, а вони дякували йому за допомогу, підтримку студентів і називали його своїм «найвірнішним агентом» у цій країні.

Згідно з даними чеської спецслужби, Л. Г. також шукав у базі даних поліції інформацію про зазначеного грузинського бізнесмена і його нібито підозрілі операції в період з серпня по жовтень 2023 року. За версією слідства, він повідомив Орджонікідзе, що його сім’я перебуває під увагою австрійських спецслужб, оскільки вони бажають дізнатися, де знаходяться «брудні гроші». Він також зазначив, що чеську поліцію цікавить ще один грузин на ім’я Лаша М. Під час зустрічі, згідно з даними перевірки, Л. Г. дав зрозуміти, що він «їхня людина і завжди буде стояти за ними».

Наразі поліцейські, які розслідують справу грузинського «перевертня в погонах», з’ясовують, чи заплатив бізнесмен Михайло Гуцерієв йому гроші за організацію зустрічі з представниками чеських і американських спецслужб. Під час обшуку в його квартирі було знайдено понад 1,5 млн євро, дорогі костюми і годинники.

Михайло Гуцерієв потрапив під санкції Євросоюзу після білоруських протестів 2021 року. Його Мозирський та Афіпський нафтопереробні заводи торгували білоруською нафтою, виручені кошти від якої йшли, зокрема, на підтримку сім’ї Олександра Лукашенка. Раніше Гуцерієв володів російською компанією «Роснефть», яку в результаті кримінальної справи йому довелося продати мільярдеру Олегу Дерипасці. Наразі Гуцерієв займає місце в третій десятці найбагатших росіян за версією журналу Forbes, його статки перевищують $3,5 млрд.


Теги: ПутінПутинФБРРосіяРоссияолігархиОлигархиГуцериев Михаил

Дата і час 05 жовтня 2024 г., 00:01     Переглядів Переглядів: 1683
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.167978