АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 11°C
Львів: 14°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

У ЗСУ придумали, як очистити небо від розвідувальних дронів, - The Times

Читать на русском
У ЗСУ придумали, як очистити небо від розвідувальних дронів, - The Times
У ЗСУ придумали, як очистити небо від розвідувальних дронів, - The Times

Російські розвідувальні БПЛА зайняли повітряний простір над фронтом і сприяли знищенню системи Patriot. Однак у червні морські піхотинці почали експерименти, і незабаром противник втратив свою перевагу.

Нова стратегія дозволяє Україні протистояти путінським розвідувальним дронам. Про це йдеться в статті The Times від 6 жовтня.

Що придумали у ЗСУ?

Український морпіх збив у повітрі російський Supercam S250, використовуючи невеликий дрон для перехоплення. Це вже п’яте підтверджене "знищення", здійснене ним на передовій за останні шість тижнів.

З моменту отримання повідомлення про ворожий БПЛА до його знищення проходить всього 10 хвилин. За цей час захисники встигають запустити свій дрон, виявити ціль, переслідувати її та знищити.

За два місяці спецпідрозділ знищив понад 50 російських розвідувальних дронів, використовуючи невеликі модернізовані дрони-камікадзе, які працюють у тісній взаємодії з радіолокаційними установками. Цей метод почали застосовувати й інші недавно сформовані підрозділи по всьому східному фронту.

Чому "знищення" дронами були необхідні?

До червня ворожі розвідувальні БПЛА домінували в небі над українськими позиціями. Літаючи на висотах до п’яти кілометрів, вони були недосяжні для наземної атаки. Однак використання дорогих ракет ППО для знищення дронів було неекономічно.

Росія використовувала розвідувальні дрони в координації з ракетними та артилерійськими підрозділами. Окупанти могли визначити ціль і знищити її протягом 15-120 хвилин на відстані до 300 кілометрів від лінії фронту.

За даними ЗМІ, у березні російський дрон виявив дві пускові установки від німецької батареї Patriot. Вони були встановлені на вантажівки та рухалися колоною біля Покровська.

ЗС РФ швидко завдали удар по колоні "Іскандерами", знищивши обидві установки Patriot. У виданні також повідомили, що з того часу розвідувальні дрони допомогли Росії здійснити ще як мінімум два ракетні удари по батареях Patriot.

Нова тактика ЗСУ застала ворога зненацька

24 червня розвідувальні БПЛА почали несподівано втрачати панування. Українські морпіхи на Херсонському напрямку експериментували з невеликим FPV-дроном на висоті. Оператору вдалося вразити ворожий Zala, помічений радіолокаційною станцією. Так відбулося перше "знищення".

Скоро винахідливість морської піхоти привернула увагу вищого командування. Військовим, що обслуговують радіолокаційні станції, доручили тісніше координувати дії з операторами дронів. У результаті, за останні вісім тижнів у районі Херсона іноді знищували по чотири розвідувальних дрони в день.

Морський піхотинець з позивним "Груша" знищив таким чином вже 16 БПЛА.

"На початку цього літа, коли ми вперше опановували використання FPV на висоті, росіяни не могли зрозуміти, чому вони раптом втрачають стільки дронів", — розповів його товариш по службі "Ісус".

Українські підрозділи по всій лінії фронту відзначають чотирикратне збільшення знищення розвідувальних дронів і скорочення їх часу перебування над позиціями.

Крім того, волонтер Тарас Чмут зазначив, що вартість дронів-перехоплювачів становить близько 600 доларів, тоді як вартість одного Zala для Росії — близько 40 тисяч доларів. Таким чином, економічно новий підхід також виправданий.

Загарбники вже адаптувалися?

ЗС РФ швидко пристосувалися до нової загрози, змінюючи тактику. Оператори збільшили висоту та швидкість польоту, а дрони почали частіше літати в нічний час.

До літа ворожі дрони були переважно одноманітно-сірими, але тепер вони вкриті камуфляжем. Ворог іноді наносить на крила знаки, намагаючись видати їх за українські. На дронах почали встановлювати камери заднього виду, щоб відстежувати українські дрони, які намагаються їх знищити.

Українські оператори тепер також літають на більшій висоті та використовують дрони з тепловізійною оптикою.

"Ця форма війни змінюється так швидко, що наші власні конструкції дронів змінюються кожного тижня", — зазначив "Ісус".

Він вважає, що майбутнє війни в Україні — "за дронами та їх пілотами".


Теги: Напад Росії на УкраїнуНападение России на УкраинуВойнаВійнаБПЛАЗСУВСУ

Дата і час 07 жовтня 2024 г., 12:56     Переглядів Переглядів: 1966
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.310377