АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Білоруський завод «Гродно Азот» постачав в Україну добрива через дубайську компанію

Читать на русском
Білоруський завод «Гродно Азот» постачав в Україну добрива через дубайську компанію
Білоруський завод «Гродно Азот» постачав в Україну добрива через дубайську компанію

Підсанкційний білоруський завод мінеральних добрив «Гродно Азот» постачав свою продукцію в Україну, маскуючи її під туркменське виробництво через дубайську компанію. Останню зареєстрували в Об’єднаних Арабських Еміратах громадяни Туреччини.

Про це 9 жовтня повідомила білоруська служба «Радіо Свобода».

Журналісти-розслідувачі, посилаючись на ухвалу Шевченківського районного суду Києва, зазначають, що слідчі виявили цю схему під час розслідування кримінальної справи проти харківської компанії «Оскар Оптима», яка займалася постачанням та продажем білоруських мінеральних добрив в Україні. Слідство у згаданій справі ведеться з січня 2023 року.

“Гродно Азот” відправляло свою продукцію залізницею до порту російського міста Ростов, звідки її транспортували до порту міста Бургас у Болгарії. Там добрива пакували в мішки, а потім транспортували до порту болгарського міста Русе на річці Дунай. Звідти їх везли до Ізмаїльського морського порту. Митне оформлення здійснювалося на підставі сертифікатів про походження продукції з Туркменістану, де взагалі не виробляють цей вид добрив", – йдеться в матеріалі.

Так, у квітні 2023 року дубайська компанія Agro chain general trading LLC поставила з Туркменістану в Україну продукцію на суму 1,1 млн доларів. Імпортером мінеральних добрив вказана українська компанія «Оскар Оптима». Цю інформацію отримали за допомогою служби ImportGenius, яка відображає глобальні торгові документи на імпорт/експорт від митної служби США. Разом з тим, на думку журналістів, вартість цього контракту не співвідноситься з фінансовими результатами української компанії, які вона надала органам контролю.

Слідчі з’ясували, що білоруські добрива в Україну завозили на суховантажах White Star, Marina, Dobrich, Danimex 3, Leda, Paul P. Загалом таким чином було ввезено 4,9 тис. тонн продукції навесні 2023 року. Добрива з перших чотирьох кораблів доставили в місто Дніпро, а частину навіть продали. У середині квітня 2023 року три баржі – «627», «490», «ДДС-1» – доставили в Ізмаїльський порт ще 4506 тонн рідких добрив. Їх завантажили білоруською продукцією в порту Констанци, що у Румунії, і звідти відправили в Україну.

Під час розслідування також виявили, що сертифікати про походження продукції були підроблені. Про те, що фактичним відправником і виробником гранульованого карбаміду є «Гродно Азот», свідчить листування одного з представників української компанії з керівниками дубайської Argo Chain General Trading LLC. Згодом Інститут судових експертиз України підтвердив, що добрива, які постачає українська компанія «Оскар Оптима», повністю збігаються із зразками продукції, що виготовляється в Гродно.

До слова, «Гродно Азот» є єдиним підприємством у Білорусі, яке спеціалізується на виробництві карбаміду (сечовини). Європейський Союз запровадив санкції проти заводу в грудні 2021 року через звільнення працівників, які брали участь у протестах після президентських виборів 2020 року. Після початку повномасштабного вторгнення Україна також зупинила співпрацю з Республікою Білорусь, розірвала торгові угоди та запровадила санкції проти низки підприємств, зокрема, «Гродно Азот».


Теги: Оскар ОптимаСанкціїСанкцииУкраїнаУкраинаБілорусьБелорусьГродно Азот

Дата і час 10 жовтня 2024 г., 10:00     Переглядів Переглядів: 1486
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.064408