АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Оголошено лауреата Нобелівської премії миру 2024 року

Читать на русском
Оголошено лауреата Нобелівської премії миру 2024 року
Оголошено лауреата Нобелівської премії миру 2024 року

Оголошено лауреата Нобелівської премії миру у 2024 році. Цьогоріч її присуджено японській організації Nihon Hidankyo.

Цей рух об’єднав людей, що пережили ядерний удар по Хіросімі та Нагасакі. Про це повідомили в офіційному акаунті Нобелівської премії миру у мережі Х.

У заяві Нобелівського комітету йдеться, що нагороду Nihon Hidankyo вручили за "зусилля щодо досягнення миру, вільного від ядерної зброї, та за демонстрацію свідчень того, що ядерна зброя ніколи не має бути використана знову".

Названо лауреата  Нобелівської премії миру qhidddiqhridzzant

Названо лауреата  Нобелівської премії миру

Згідно з заповітом шведського хіміка, винахідника, підприємця і благодійника Альфреда Нобеля, премія миру вручається "особі, яка зробила найбільшу або найкращу роботу для братерства між націями, скасування або зменшення статусу армії та для проведення та сприяння мирним конгресам".

Раніше одна з найбільших у світі букмекерських бірж Betfair оприлюднювала дані щодо фаворитів букмекерів серед лауреатів цьогорічної Нобелівської премії миру. Друге місце посідав президент України Володимир Зеленський. Однак серед причин, з яких він не може стати лауреатом цієї премії, називалося те, що Зеленський очолює країну, яка перебуває у стані війни.

Лідером серед фаворитів був російський опозиціонер Олексій Навальний, що помер у російській колонії. Його перемога також унеможливлювалася правилами присудження премії: отримати її може лише жива людина, посмертно Нобелівську премію миру не вручають.

Саме тому, за даними Reuters, Нобелівський комітет міг присудити премію або комусь з інших номінантів, або взагалі відмовитися від її вручення цього року.

"За словами експертів, Агентство ООН у справах палестинських біженців, Міжнародний суд і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш входять до числа фаворитів на отримання Нобелівської премію миру цього року, відзначеного війнами в Секторі Гази та в Україні. З огляду на минулу практику, Норвезький Нобелівський комітет здатний піднести повний сюрприз — аж до того, що премію взагалі не вручать", – йшлося у повідомленні.

За час існування премії миру, з 1901 року і до сьогодні її вручали 105 разів. Серед 142 лауреатів 19 були жінками, 28 – організаціями. При цьому Міжнародний комітет Червоного Хреста отримував премію тричі.

Що стосується окремих осіб, найстаршому лауреату премії на момент нагородження виповнилося 86 років, наймолодший відсвяткував 17-річчя.

Втім 19 разів премію миру не присуджували нікому, зокрема, це було під час Першої та Другої світових воєн, востаннє лауреатів премії миру не визначали у 1972 році.

Згідно зі статутом Нобелівського фонду, "якщо жодна з розглянутих робіт не буде визнана важливою... призовий фонд буде зарезервовано до наступного року. Якщо навіть у цьому випадку премія не може бути присуджена, суму буде додано до обмежених фондів Фонду".


Теги: ЛауреатыНобелевская премия мираНобелевская премияНобелівська преміяNihon Hidankyo

Дата і час 11 жовтня 2024 г., 12:12     Переглядів Переглядів: 1798
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.646418