В Україні втрачено до 50% врожаїв: влітку назріває дефіцит популярних ягід

В Україні втрачено до 50% врожаїв: влітку назріває дефіцит популярних ягід
Українцям радять підготуватися до ще вищих, ніж зазвичай, цін на вишню та черешню. Основна, але не єдина причина – погодні умови, які призвели до втрати до 50% врожаю цих ягід фермерами.
Про це повідомили аналітики EastFruit. Вони зауважили, що 2025 року від заморозків постраждали всі країни Східної Європи, а також Туреччина – найбільший експортер черешні в регіоні.
Ця доля не оминула й Україну, хоча вишня та черешня постраждали менше, ніж інші кісточкові культури, зокрема персики та абрикоси. За попередніми оцінками, фермери, перш за все в південних регіонах, втратили близько 45-55% врожаю черешні. У центральних регіонах втрати були ще більшими, але в цих областях площі черешні менші.
Урожай вишні також втрачено на 35-50%, хоча найбільше збитків – у північних регіонах. Проте українські виробники переважно відправляють вишню на заморозку для експорту та на перероблення – як очікується, ця ягода буде досить дорогою, особливо на фоні очікуваних високих цін на малину влітку.
Слід зазначити, що через тимчасову окупацію традиційних регіонів вирощування вишні та черешні й фактичне знищення основної частини плантацій Україна опинилася залежно від імпорту цих ягід. Тому, ціни на черешню цього року в Україні будуть ще вищими, ніж зазвичай.
Аналітики вказують, що через негоду було втрачено від 30% до 80% врожаїв і в інших країнах Східної Європи. Зокрема, в:
- Польщі;
- Молдові;
- Угорщині;
- Румунії.
А в Туреччині, яка є найвпливовішою країною для ціноутворення черешні у Східній Європі, температура в середині квітня знижувалася до -15 градусів. У результаті загинуло 50-70% врожаїв, а виробники прогнозують, що ціни на черешню будуть на 75% вищими.
"Ще один фактор, який потрібно враховувати під час оцінки перспектив цін черешні та вишні у 2025 році – це не припинюване скорочення площ під цими культурами в країнах Євросоюзу. Оскільки ризики вирощування черешні постійно зростають, у зв’язку з частими втратами врожаю від заморозків, старі плантації поступово викорчовуються і не замінюються новими", – коментує економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО – Food and Agriculture Organization, FAO) Андрій Ярмак.
Теги: ФермерыФермеризаморозки
Коментарі:
comments powered by DisqusЗагрузка...
Наші опитування
Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
