АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 14°C
Харьков: 11°C
Днепр: 13°C
Одесса: 17°C
Чернигов: 15°C
Сумы: 11°C
Львов: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцк: 16°C
Ровно: 16°C

Штраф у 1700 гривень за конфлікт інтересів ціною в три мільйони

Читати українською
Штраф у 1700 гривень за конфлікт інтересів ціною в три мільйони
Штраф у 1700 гривень за конфлікт інтересів ціною в три мільйони

7 грудня міська рада Одеси надала пільг на 89 мільйонів гривень певним автостоянкам Одеси. Ми вже писали, що з них 61 стоянка контролюється трьома організаціями, які пов’язані з одним з лідерів проросійської партії «Родина» Сергієм Кушніром. Але пільги перепали не тільки партії «Родина», а ще й  президентській політичній силі – партії БПП «Солідарність».

Громадська організація «Сирена», засновником якої є батько депутата від Солідарності  Едуарда Стася, є оператором 11 стоянок, які отримали пільги одночасно з стоянками Кушніра. Згідно з відповіддю на запит на інформацію до Одеської міської ради,  загальна площа цих стоянок – 10552 м2.

 eiqetidzdiqueant

Отже, міська рада надала засновникам «Сирени» пільгу в розмірі 3 мільйони і триста двадцять сім тисяч гривень.

Вираховується ця сума згідно зі  ст. 268-1 Податкового кодексу:  10552 м2 х (0,03% від 3200 грн.) х 90% знижки. 0,03%  – це ставка збору, що встановлена Одеською міською радою в рішенні 281-VI. 3200 грн. – мінімальна зарплата на 1 січня 2017 року згідно з урядовим проектом бюджету.

Переконатися, що депутат Стась є родичем засновника «Сирени», нескладно, якщо порівняти адресу, за якою вони зареєстровані.

Для порівняння адреси ми взяли виписку з реєстру по підприємству “АГРОТРАНС”, яке задеклароване в декларації депутата Стася за 2014 рік.

Обидві особи зареєстровані за адресою вул. Преображенська, будинок 6, кв. 1. Тобто, на останній сесії у депутата Солідарності Едуарда Стася був приватний інтерес у тому, щоб проект рішення 8.4 був ухвалений. Можливо, тому колеги по БПП проявили до депутата солідарність і проголосували за це рішення.

Сам же депутат за проект рішення про пільги не голосував, чим уник адміністративної відповідальності за прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Але депутат вирішив не привертати зайвої уваги до своєї зацікавленості в цьому питанні і не повідомив публічно про конфлікт інтересів, як цього вимагає закон  «Про місцеве  самоврядування в Україні».

Санкція за неповідомлення про конфлікт інтересів передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Оскільки депутат в умовах реального конфлікту  інтересів рішення не приймав, то має нести відповідальність тільки згідно з першою частиною статті 172 -7 КУПАП.  Санкція – від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів. Тобто, від 1700 до 3400 грн. Погодьтеся, смішні гроші за неповідомлення про конфлікт інтересів по питанню в 3 з гаком мільйони гривень.

Але якщо компетентні органи  таки накладуть цей штраф, то в біографії депутата буде значитись притягнення до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією (саме так називається розділ 13-А, куди відноситься стаття 172-7). Погодьтеся – неприємний актив під час наступних виборів.

Тому по всіх виявлених фактах неповідомлення про конфлікт інтересів ми радимо громадським активістам звертатися в компетентні органи.

А саме – до Національної поліції, оскільки саме цей орган уповноважений на складання протоколів у випадку конфлікту інтересів, згідно з 255 статтею КУПАП.

Ще варто повідомити про конфлікт інтересів НАЗК через форму на їх сайті.

А також слід звернутися до керівництва особи, яка не повідомила про конфлікт інтересів.

У випадку, якщо про конфлікт інтересів не повідомив депутат міської ради, то звернення варто подати в постійну комісію міської ради з питань законності.

Не виходячи з дому, звернення до Одеської міської ради можна подати через сайт Єдиного центру звернень громадян. Наскільки це буде ефективніше, ніж подати письмове звернення, сказати важко. На жаль, я не вивчав докладно роботу цього ресурсу.

Якщо у когось із тих, до кого ви звертаєтесь, виникне питання “яке вам діло до конфлікту інтересів”, то можете послатися на відповідну статтю закону «Про запобігання корупції»

Навіть якби контролюючі органи дуже хотіли, самотужки вони не можуть відслідковувати всі зв’язки депутатів та інших осіб, що уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Тож, радимо громадянам бути більш активними в цьому напрямку.

А депутатам радимо не соромитись своїх зв’язків, а підіймати на сесії руку і повідомляти колегам та громадськості про наявний конфлікт інтересів. Це незручно, але починайте звикати. Україна поступово змінюється.

Олексій Чорний, для “Ні корупції!”


Теги: Кушнір СергійСтась ЕдуардпільгиОдеська область

Дата и время 19 декабря 2016 г., 13:34     Просмотров Просмотров: 3013
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.110587