АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 14°C
Харьков: 11°C
Днепр: 13°C
Одесса: 17°C
Чернигов: 15°C
Сумы: 11°C
Львов: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцк: 16°C
Ровно: 16°C

Ігор Мосійчук – «радикальний» рейдерський лобіст у Верховній Раді

Читати українською
Ігор Мосійчук – «радикальний» рейдерський лобіст у Верховній Раді
Ігор Мосійчук – «радикальний» рейдерський лобіст у Верховній Раді

У парламенті є кілька персонажів, яким багато хто у будинку під куполом соромиться подавати руку.

Один із таких – нардеп-ляшківець  Ігор Мосійчук. Свого часу його зловили на хабарництві, коли він озвучував корупційні розцінки депутатського угруповання Ляшка. «Мінімум 100 тисяч нєсті нада. Мінімум. Запит - 10-15 тисяч доларів, а звернення – від трьох до п’яти», - ці розцінки від Мосійчука тепер знає уся країна, яка бачила кадри оперативної зйомки хабарника. Для тих, хто забув про те, хто такий Мосійчук, нагадаємо розцінки радикала за депутатські запити та «допомогу». 

Пізніше був помпезний арешт «радикала», а ще згодом несподіване для багатьох звільнення.

Арештований Мосійчук мав усі шанси стати першим в історії України чинним нардепом, засудженим за кримінальний злочин. Адже він публічно визнав факт власного хабарництва. Але через деякий час справу почали глушити і тишком-нишком «радикального» хабарника випустили на волю після завершення терміну арешту. 

Наші джерела пояснюють поблажливість Генпрокуратури шантажем президентської команди з боку Олега Ляшка – партійного боса Мосійчука. Ляшко пригрозив вийти із коаліції і блокувати важливі законопроекти БПП, якщо його фракційний заступник, а за сумісництвом – хабарник залишиться за гратами.

Причому Ляшко діяв  не через бажання допомогти подільнику. Ним керував страх, що недолугий Мосійчук здасть Генпрокуратурі кримінальну кухню усього «радикального» угруповання. Адже вже на перших допитах Мосійчук надав слідству стільки інформації, що можна було відправити за грати чи не половину ляшківської фракції.

Зрештою, Генпрокуратура відкликала клопотання про обрання Мосійчуку заходу утримання під вартою, пояснивши, що «не бачить доцільності ньому». Це попри те, що раніше сама спрямувала до суду обвинувачувальний акт щодо Мосійчука, якого звинуватила у п’яти статтях Кримінального кодексу. Серед них, окрім хабарництва і хуліганства, і тяжкі злочини, зокрема погрози убивством і погрози судді.

Цікаво, що до арешту про Мосійчука мало хто чув. Зазвичай в українській політиці випадкові діячі, які самі себе дискредитували, ідуть в небуття. Але Мосійчук зламав традиції і почав гартувати власну публічність, вже маючи закарбоване тавро хабарника. Одразу після того, як його кримінальну справу зам’яли, він вдався до активного, але недолугого піару, із публічним одруженням, схудненням, купанням голяка із Ющенком в ополонці, переглядом футболу із пивом та іншими ексцентричними витівками.

Мета цієї неоковирності лежить на поверхні. Мосійчук, беручи приклад із Ляшка, за дешевою ексцентрикою приховує свою участь у корупційних схемах. Після відносно незначного за парламентськими мірками факту хабарництва із кар’єром, він вийшов на масштабне поле криміналу. У фракції Радикальної партії Мосійчука після двомісячної відсидки його вважають «блатним», здатним на рівних спілкуватися із представниками кримінального світу.

Наразі Мосійчук утворює у парламенті під прикриттям фракції партії Ляшка головний рейдерський центр країни, де вирішуються усі масштабні пректи із загарбання чужої власності. Його мета – підім’яти під себе усі фінансові потоки цієї злочинної діяльності. Мосійчук фактично вже створив організоване злочинне угруповання, яке спеціалізується власне на рейдерстві, і надає послуги найбільшим рейдерським угрупованням країни.

Журналісти одразу після появи рейдерсько-«радикального» start-up  у парламенті відзначили відчутне зростання статків Мосійчука. Так, одного разу Мосійчука у грайливо-рожевому капелюсі застукали в аеропорту «Київ», де він відлітав бізнес-класом у Дубаї. За даними парламентської реєстрації у цей час Мосійчук у поті чола голосував у Верховній Раді. Але натомість нардеп із окладом у 6500 гривень, відлітав в Емірати за квитком вартістю 129 тисяч гривень. Тобто лише переліт коштував у 20 разів дорожче офіційного місячного доходу Мосійчука. А якщо врахувати вартість усього відпочинку, то витрати рейдера-нардепа сягнули $10 тисяч.

А ще раніше журналіст Василь Крутчак оприлюднив відео нового маєтку Мосійчука у курортній Білогородці, що на Київщині, який Мосійчук не вказав у декларації про доходи.

Цікаво, що відповідне звернення екс-депутата Віктора Уколова до голови Антикорупційної прокуратури Холодницького щодо фактів корупції та незаконного збагачення Мосійчука лишилося без реакції.

Про безпосередню участь Мосійчука у масштабному рейдерстві свідчать свіжі кримінальні провадження щодо його помічників Мамалиги та Сівакова. Їх відкрито 24 березня 2016 р. за ч.2 с.364 – зловживання владою або службовим впливом і ч.3 ст. 206-2 ККУ – протиправне заволодіння майном підприємства.

Слідчі ГПУ обшукали помешкання поплічників Мосійчука у справі про незаконне заволодіння майном підприємства. За даними ГПУ, співзасновники "НВП "Світло" Мамалига і Сіваков незаконно зменшили частку в одному з підприємств їхнього третього партнера і переоформили у власність іншої фірми приміщення.

Першими забили на сполох в антирейдерській комісії Мінюсту, де відчули несподівано жорстку протидію своїм ініціативам із боку ляшківців, і водночас – системну підтримку ними рейдерства. У Комісії звернули увагу на збільшенні випадків рейдерства в Україні і наголосили на блокуванні важливих ініціатив парламентськими поплічниками криміналітету.

Про те, що у Комісії справді розворушили парламентське кубло рейдерів, свідчить бурхлива реакція їх спікера Мосійчука. Він із трибуни Верховної Ради обрушився на Комісію, запропонувавши ліквідувати єдиний орган, що бореться з рейдерами. Мосійчук таврував комісію у час, коли там захищали права громадян, ошуканих рейдерами – поплічниками Мосійчука. Лише нещодавно в Україні трапилось два рейдерських захоплення. Перше – незаконне відчуження 52 квартир у Києві.

Натомість друге – захоплення 151 ділянки землі, що на Кіровоградщині.

Тобто Мосійчук із трибуни Ради вимагав ліквідувати Комісію у час, коли там разом із постраждалими власниками квартир, а також народними депутатами Андрієм Помазановим та Ігорем Алексєєвим рятували ошуканих громадян.

До речі, зусиллями Комісії вкрадене рейдерами майно повернули законним власникам. Показово, що Мосійчук із трибуни оголошував саме ці факти, до яких, можливо, сам був причетним. Причому він озвучив іще один, найсвіжіший, випадок рейдерства на Полтавщині, про який наразі Комісії невідомо. Виявилося, що «в курсі» справи лише рейдери та... Мосійчук. Виглядає, він випадково проговорився про факт загарбання чужого майна, яке наразі тільки готує рейдерське угруповання.

Відтак постає риторичне питання: на чиєму полі грає Мосійчук – рейдерів чи громадян і держави… І чому він відмовляється стати на бік постраждалих від рейдерських захоплень… Чи не тому, що представляє їхні інтереси?

Олег Бойко


Теги: ДепутатыДепутатиМосийчук Игорь

Автор статьи:
Олег Бойко
Все статьи автора

Дата и время 14 февраля 2017 г., 12:40     Просмотров Просмотров: 5027
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.274144