АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 14°C
Харьков: 11°C
Днепр: 13°C
Одесса: 17°C
Чернигов: 15°C
Сумы: 11°C
Львов: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцк: 16°C
Ровно: 16°C

Багатії та злидні Київради: депутати не декларують дружин та їхні гроші

Читати українською
Багатії та злидні Київради: депутати не декларують дружин та їхні гроші
Багатії та злидні Київради: депутати не декларують дружин та їхні гроші

Найбільші статки серед депутатів Київради має зять екс-нардепа Пилипишина — Яловий — понад 309 мільйонів.

Дружина Кісільова подарувала сама собі 10 млн грн. Мільйонеру Товмасяну незручно питати свою дружину про її "заначку". Злиденні доходи має кожен 10-й депутат. Дружина Пишняка — колишня невістка депутата Баленка — не бажає депутату-злидню говорити про свої гроші. Новіков приховав дружину з доходами і досі не домігся проїзного квитка від Київради. Екс-депутат правник Марченко зізнається, що отримує позики в "Ілляшев і партнери" з метою оптимізації оподаткування. 

ХТО З ДЕПУТАТІВ КИЇВРАДИ ЗАРОБИВ НАЙБІЛЬШЕ?

Найбагатшим депутатом Київради у 2016 році за рівнем доходів стала "батьківщинівка" Ольга Веремеєнко, яка як заступник директора ПП "Акрілат-Хімконтракт" задекларувала понад 26 млн грн. Майже вся ця сума доходу — дивіденди чоловіка на цьому підприємстві.

 eiqekiqxzitkant

 Доходи депутатського сімейства подвоїлися, що дозволило Веремеєнко піднятися з 2 на 1 місце за рівнем доходів. Зауважимо, що зарплатня на підприємстві в мільйонерів Веремієнків в межах 300-420 тис. грн. Доньку разом із сестрою Веремеєнко влаштувала до себе на роботу. Депутатка дивується і радіє, що очолила рейтинг: "Да ладно? Значит, я больше всех налогов заплатила? Боже, за что мне така слава! Это доходы за 2016 год? Это не то, что в кубышке лежит, а то, що заробили чесною працею? Боже!" 

На запитання журналіста, чому депутатка задекларувала в членах сім’ї рідну сестру, невже вона проживає разом з нею, Веремеєнко відповідає, що сестру вказала про всяк випадок через прописку сестри.

"Я так подумала, що лучше я покажу, чем утаю что-то. У меня еще племянник прописан, но от него доходов нема — он еще у нас иждивенец — 16 років, но строчки в декларации "племянник" я не нашла, потому расходов у меня там не написано"

Те, що не потрапила в ТОП-5 депутатів за рівнем статків, депутатку не дивує.

"Зарабатываем — тратим: под матрасы не ховаем!"

Депутат від "Єдності" Костянтин Яловий не потрапив навіть у топ-5 за рівнем доходів 2015 року. Але торік справи у зятя екс-нардепа Віктора Пилипишина пішли значно краще — дохід становить більше 20 млн грн. Доходи зросли вшестеро.

Зарплата депутата-мільйонера, з якої треба платити податок, традиційно невисока. Юрисконсульт Яловий у ТОВ "Енергетичне партнерство" отримав 180 тис. грн.

Дружина депутата Олена Ялова — донька екс-нардепа Пилипишина, який голосував за диктаторські закони, — співвласниця "Укрфлори", з якої отримала 1,8 млн грн дивідендів. Більше того, підприємство їй повернуло майже 10 млн грн поворотної фіндопомоги. Дружина депутата заробила за рік підприємницькою діяльністю дещо більше 1 млн 300 тис. грн. За основним місцем роботи отримала трохи більше, ніж чоловік.

Ялова продала корпоративні права та цінні папери своєму братові Олександру та матері Людмилі Пилипишиним на загальну суму понад 2,3 млн грн.

На третьому місці за рівнем доходів у 2016 році опинився депутат партійний соратник Ялового Ігор Кісільов. Депутату пощастило отримати майже 11 мільйонів. Але це насправді не його заслуга, а нечуване щастя його дружини — Ганни Кісільової.

Судячи з декларації — ці гроші подарувала вона сама собі.

Ігор Кісільов, депутат від "Єдності" у Київраді:
"Мне неудобно (говорити по телефону - прим. ЧЕСНО). Помощник мой свяжется с вами"

Коли депутату перетелефонували вдруге через кілька днів — він сказав, що заходить в ліфт і йому знову незручно говорити, а на пропозицію передзвонити за 3 хв (достатній час, коли ліфт кудись-таки приїде) відповів, що має багато роботи і краще сконтактує журналіста з помічником. Щоправда, за 3 хв телефон уже був "поза зоною". Ані помічник депутата, ані сам депутат Громадському руху ЧЕСНО так і не перетелефонував.

Сам же Кісільов не заробив ані копійки, але зміг заощадити 10 тис. доларів.

Порівняти рівень доходів Кісільових із попередніми роками неможливо, бо депутат приховував свою декларацію і за 2014, і за 2015 роки. Варто зауважити, що торік депутат зганьбився тим, що його карткою за його відсутності в сесійній залі за нього проголосував помічник депутата Костянтина Ялового.

Завдяки дружині Кісільов посунув у 2016 році з 3 на 4 сходинку "самопомічівця" і бізнесмена Сергія Башлакова, який у 2010 році зайняв 143-тє місце в ТОП-200 найбагатших людей України.

Сергій Башлаков, депутат від "Самопомочі" у Київраді:
"Он (Кісельов - прим. автора) — молодец… Это ж история древняя и понятная. Вы посмотрите на наших чиновников национального уровня — у них же тоже почему-то у всех суперталантливые семьи, суперталантливые бизнесмены-жены, которые зарабатывают родственники и так далее… это ж понятно, как это и почему случается и зачем"

Торік дохід Башлакова не дотягнув до 10 мільйонів. Два крила його бізнесу — ІТ-дистрибуція і взуттєвий бізнес, об’єднані брендом МТІ. Депутат-бізнесмен розповідає, що прибутки від ведення бізнесу останніми роками виросли в гривні за рахунок знецінення національної валюти.

"Бизнесы без доступа к бюджетным каким-то вещам, к админресурсу и так далее — все в большинстве своем ушли в убытки. У нас произошел экономический коллапс, и Нацбанк опустил гривню в три раза, у нас получилась во многом бухгалтерская виртуальная "дутая" прибыль, которой реально нету… Доходы или дивиденды, они не коррелируются с реальными доходами бизнеса. По нашему бизнесу, в 2016 году где-то удалось остановить падение. Мы перестали так падать, как падали,.. но никаких предпосылок для экономического роста я не вижу… у нас как было большинство экономики в тени — так оно и есть большинство экономики в тени"

Башлаков поділяє депутатів на три категорії, з яких себе причислює до волонтерів.

"Зачем люди идут в депутаты? Волонтеры — это люди, которые туда пошли для того, чтобы что-то поменять в этой стране и поменять системно, а не просто отремонтировать какое-то парадное, застеклить какой-то дом… Карьеристы — это которые местный совет используют как некий трамплин, чтобы куда-то пройти по этой лестнице. А воры — это те, которые используют возможность доступа к каким-то ресурсам, принятию каких-то решений для того, чтобы извлекать там какую-то выгоду"

Замикає п’ятірку найбагатших за рівнем доходів депутат від БПП "Солідарність" Сергій Пилипенко, який у 2016 році збільшив свій дохід майже у 9 разів порівняно з попереднім роком, задекларувавши 9 млн 914 тис. 337 грн. У 2015 році його дохід становив 1 млн 185 тис. 520 грн. Сергій Пилипенко — кінцевий бенефіціарний власник і генеральний директор ПрАТ "Завод ЗБК ім. Світлани Ковальської". Депутат каже, що він справді в 9 разів збільшив свій дохід завдяки інвестиціям:

"У мене є діючий бізнес. Я інвестую в деякі проекти, які в різні періоди дають різний інвестиційний дохід. Дійсно отримав прибуток в цьому році більший. Я сплатив податки. Тому я сміливо декларую, мені нема що приховувати. В поточному році будуть інші цифри"

Пилипенко переконує, що на його бізнес курсові коливання не вплинули.

"Ми ведемо свій бізнес в Україні в сфері будівництва, виробництва будівельних матеріалів, інвестицій в нерухомість і отримуємо профільний дохід. Якщо ви проаналізуєте декларацію, то в мене основний дохід — це дивіденди і заробітна платня в меншій ступені"

Зауважимо, що торік ТОП-5 депутатів Київради за рівнем доходів у 2015 році була у суттєво іншому складі, окрім Веремеєнко та Башлакова, які зараз потрапили до списку депутатів із найбільшими доходами, перші позиції посідали Андрій Осадчук, Ваган Товмасян та Дмитро Гордон, який у 2016 році склав мандат.

Першим місцем у ТОП-5 добровільно поступився представник "Самопомочі" Андрій Осадчук, який заявив, що не може поєднувати депутатський мандат з роботою в "Київстар", оскільки це могло суперечити правилам американської біржі, яка забороняє виплачувати будь-які кошти особам пов’язаним з політичними організаціями. Осадчук пояснював, що йде з "Київстар", щоби займатися тільки Київрадою.
"Ті, хто працює, їм надзвичайно складно це все поєднувати. В цьому є основна проблема корупції, бо законодавство створене таким чином, що не дозволяє людям нормально працювати на благо громади, а це ж повноцінна робота. За півтора роки роботи в Київраді я стверджую — це повноцінна робота. Зараз 10 хв на 6-ту вечора, а я їду на зустріч з ОСНами. Замість того, щоб йти гуляти зі своїми трьома дітьми. "Безкоштовні депутати і дешеві державні чиновники коштують дуже дорого бюджету"

Осадчук наголошує, що кількість депутатів Київради варто скоротити удвічі, мають бути створені, на його думку, райради у кількості 15-20 представників, але всі вони мають працювати на платній основі.
"Допоки цього не буде на рівні місцевого самоврядування — нічого не буде. Добре, що в мене є резерв, а якби його не було? Як мені годувати трьох дітей і платити комунальні? Значить, мені б довелося займатися якоюсь гадостю? Поєднувати депутатство, особливо в Києві, з будь-якою професійною діяльністю, практично, неможливо"

Фактично у місцеве самоврядування йдуть переважно ті політики, яким треба захистити свої бізнес-інтереси. На відміну від депутата Осадчука, вони не полишають свій бізнес і докладають всіх зусиль, щоб депутатство приносило їхньому бізнесу максимальну капіталізацію.

ХТО І ЯК "СКОЛОТИВ" НАЙБІЛЬШІ СТАТКИ?

За методологією ЧЕСНО, статки депутатів складаються з усіх числових значень розділу про корпоративні права та розділу про грошові активи в декларації. Це готівкові кошти (в різних валютах), кошти на рахунках у банках, дорогоцінні метали, позики третім особам, внески до статутного капіталу.
За рівнем статків із 120 столичних депутатів є вже згаданий зять Пилипишина — Костянтин Яловий. У нього на пару з донькою екс-нардепа майже 310 мільйонів. З такими статками Пилипишини-Ялові упродовж кількох передвиборчих кампаній мають доволі серйозний вплив у Шевченківському районі міста Києва.

Це дозволило йому піднятися з 5 на 1 сходинку, в порівнянні з минулорічним рейтингом, коли його статки складали лише 21 млн грн.

Варто зауважити, що у зразку декларацій за 2015 рік депутати не повинні були декларувати готівкові кошти. Тепер же вони повинні вказати всі свої заощадження, що перевищують 50 прожиткових мінімумів, і ця інформація є гласною для громади.

Банкам депутат Яловий свої мільйони не довіряє. Зберігає майже всі свої гроші у готівці. На рахунках зберігає мізерні як для таких статків суми — 25 доларів, 661 євро і менше 40 тис грн. Ще 2 мільйони грн зберіг у банківських металах. Більшість капіталу — заслуга сімейного бізнесу дружини. Вона є власницею 30% від загального капіталу "Укрфлори" (еквівалент 3 млн 360 тис. грн).

Ялова довіряє банкам більше, за чоловіка. Дружині депутата також заборгували треті особи понад 235,5 млн грн, з яких гривнями вона позичила лише 40,5 млн грн. Цікаво, що сам Яловий, гроші нікому не позичає.

"Якщо ви пильно вивчали мою біографію, то знаєте, що це не мої статки, а моєї дружини. Вона в основному заробляє. У нас в сім’ї хто заробляє кошти, той ними і розпоряджається".

У ТОП-5 найбагатших за рівнем статків з’явився депутат від БПП "Солідарність" і власник "Фуршету" Ігор Баленко, якого торік у рейтингу не було. У подружжя Баленка та співачки Інесси Ассії (Ассії Ахат) у порівнянні з Яловими все з точністю до навпаки. Тут Баленко тримає фінанси в своїх руках, а на рахунках співачки незначні суми.

Баленко задекларував 224 млн грн. Майже 22 млн грн — корпоративні права в низці підприємств. У Ассії теж є корпоративні права, але вони мізерні — дещо більше 10 тис. грн. Баленко кошти зберігає головно в готівці. У нього 700 тис. доларів, 500 тис. євро і 6,5 млн грн. Третім особам Баленко позичив понад 18,9 млн грн, а також понад 3 млн 662 тис. доларів. 

Третє місце за розміром статків посів депутат від БПП "Солідарність" і директор ТОВ "АФ-лізинг" Володимир Левін, який задекларував майже 200 млн грн.

Але з доходами в мільйонера негусто — всі гроші, а саме, дещо більше 421 тис. грн, вказані в доходах, отримані дружиною Оксаною Левіною як проценти.

Корпоративні права в подружжя дещо більше 250 тис. грн. При таких незначних доходах депутату вдалося назбирати майже мільйон євро і 680 тис. доларів. Банкам мільйонер не довіряє. Дружина ж вклала 5 млн 473 тис. 235 доларів
 
На четвертому місці за статками опинився депутат від "Батьківщини", фізична особа-підприємець Ваган Товмасян, який задекларував майже 151 млн грн статків. Цього року його суттєво посунули колеги-депутати у рейтингу, торік, коли депутати не декларували готівку, він займав першу позицію.

Його декларація має пройти повну перевірку в НАЗК, оскільки дружина депутата не надала інформацію про те, скільки в неї зберігається коштів готівкою і в якій валюті вона їх тримає. Депутат пояснює, що не боїться проведення повної перевірки декларації з боку НАЗК, а запитувати в дружини про її готівку йому незручно.

"У нас хоть есть общий бюджет, но когда мы познакомились, у нее был свой бизнес маленький, я туда не лезу. Поэтому мне даже чисто с точки зрения семейного задавать такие вопросы, мол, сколько там у тебя на заначке есть — ну неудобно… Мы так решили. Это совместное решение... Так, я розумію, що це буде повна перевірка… Есть органы, пусть проверяют. Бывает, из мелочи делают слона — этого не хочется".

Сам депутат задекларував у грошових активах 2,3 млн грн готівкою і ще 3 млн доларів він позичив третій особі. Вартість корпоративних прав у сім’ї депутата дорівнює загалом 67 млн 100 тис. грн.

Замикає п’ятірку депутатів з найбільшими статками екс-мер і чинний голова фракції "Єдність" Олександр Омельченко, який задекларував понад 94 млн 676 тис. грн статків своєї сім’ї. Його з 2 на 5 місце посунули цього року більш спритні депутати.

Олександр Омельченко задекларував 90% капіталу в ТОВ "ВЕО" Укрвторма", що становить 4 млн 950 тис. грн. Повна назва підприємства розшифровується як "Українське виробничо-екологічне об’єднання по заготівлі та використанню вторинних матеріальних ресурсів "Укрвторма". При цьому в КВЕДах підприємства немає ні слова про заготівлю вторинних ресурсів, а натомість вказані типові КВЕДи забудовника й ріелтора.

Олександр Омельченко із дружиною задекларував у грошових активах готівкою 800 тис. грн і 70 тис. доларів, а на банківських рахунках 1 млн 187 тис. 721 долар і 1 млн 27 тис. 976 грн. У євро подружжя коштів не зберігає. Депутат Омельченко позичив третім особам 53 млн 700 тис. грн.

ЯК ВИЖИТИ В КИЄВІ ЗА 0 ГРИВЕНЬ НА РІК?

За визначенням ЧЕСНО, до категорії злиднів належать депутати, у яких сукупний річний дохід сім’ї є меншим за прожитковий мінімум для всіх членів сім’ї, які фігурують в декларації.
Депутатів-злиднів, за результатами е-декларування за 2016 рік, виявилося аж 13-ро. Є й такі, що заробили 0 гривень. Це представники "Єдності" Олександр Бродський та Олексій Новіков.

При нульових доходах подружжя Бродських мають чималі заощадження і все ділять порівну. У кожного по 315 тис. грн, 35 тис. доларів і по 40 тис. євро. Всі гроші зберігають в готівці. За інформацією ЗМІ, у Бродського є бізнес в Києві — торгівля в МАФах.

Єдина відмінність у грошових активах подружжя в тому, що депутат позичив третій особі 70 тис. доларів і має на рахунку в банку 153 тис. 682 грн, а дружина не тримає коштів на рахунку, і ніхто їй не заборгував.

Депутат Олексій Новіков від "Єдності" не вказав у декларації ні своїх доходів за 2016 рік, ані дружини Юлії Новікової. На своїй сторінці в соцмережі Фейсбук дружина депутата розміщує фото з весілля у 2015 році.

У коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО депутат Новіков повідомляє, що торік жив лише на заощадження від продажу нерухомості в попередні роки і пояснює, чому не декларує дружину.

"Я не работал в 2016 году... Я неодружений. Тому не вказав дружину. Почитайте вимоги закону. Ні, я не буду (подавати виправлену декларацію з дружиною - прим. ЧЕСНО). Вона проживає зі своїм… має власне майно, ми не одружені. Всі ми люди і є певні сімейні обставини. І, можливо, є моменти, які не дуже хочеться коментувати. Це не пов’язано зі статками".

У соцмережі дружини у рік, коли треба було декларувати статки подружжя, Юлія Новікова постить ось такі фото.

Зауважимо, що деякі декларанти, щоби не вказувати певні статки й доходи, справді можуть розлучатися з подружжям і, таким чином, не вказувати вже колишнього чоловіка або дружину у членах сім’ї, але Новіков переконує, що це не його випадок.

Депутат у декларації вказав, що має заощадження готівкою в розмірі 152 тис. 300 доларів. Ще 15 тис. доларів, згідно з декларацією, депутату із злиденними доходами заборгувала третя особа. Новіков у грудні 2015 року просив Київраду видати йому проїзний для здійснення депутатської діяльності, але досі його не отримав.

"У мене немає транспорту і я ним не користуюсь. Просив проїзний як депутат, але мені його не дали. Я вважаю, що це погано".

"Свободівець" Денис Попов, заступник голови постійної комісії з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, — злидень зі стажем. Торік він потрапив до списку злиднів, задекларувавши 0 доходів у 2015 році. За 2016 рік депутат задекларував у доходах усього 3 786 грн зарплати дружини і 149 тис. грн доходу від продажу своєї автівки, ймовірно, Kia Sportage (2,7 л, 2005 р.в.), яка була в його попередній декларації. Депутат не дивується, що потрапляє в злидні, бо, за його словами, вже давно не займається бізнесом.

"Це так і є. У 2010 році я вийшов зі складу засновників підприємства… я з бізнесу і задекларованих податків у мене в ті роки вистачає з головою. А зараз мені вистачає — кажу, як є — близько 500 доларів на місяць у мене зараз витрати".

Депутат у 2016 році декларує 45 тис. грн своєї готівки і 22 тис. доларів готівки в дружини. В ТОВ "Юнайтед кепітал груп ЛТД" депутат вніс 15500 доларів.

Голова фракції "Свобода" у Київраді Юрій Сиротюк також потрапив у злидні за декларацією 2016 року. Сиротюк — член двох комісій міськради — антикорупційної та з питань поновлення прав реабілітованих. У 2016 році задекларував у доходах лише зарплатню дружини — менше 12 тис. грн. Для порівняння, у 2015 році задекларовані доходи були втричі вищі — 33 тис. грн. У грошових активах у готівці подружжя декларує 17 тис. доларів, 10 тис. євро та 150 тис. грн, банківських рахунків не має.

"Я стомився жити злиднем. Після того, як склав повноваження нардепа, я пішов на фронт. Далі став на біржу. Потрапив до Лук’янівського СІЗО через "Справу 31 серпня". Суди відбуваються часто, робота депутата також вимагає в Київраді значної зайнятості. Відповідно, постійну роботу знайти вкрай важко. Але цього року я вже думаю зареєструвати ФОП, бо не може працювати одна дружина, і не можемо ми з сім’єю проїдати заощаджені раніше кошти, і буду надавати консультативні послуги, бо до мене звертаються люди"

Як і "самопомочівці", Сиротюк наголошує, що в Європі та у США депутати за свою роботу отримують гроші.

"Це рішення має ухвалити Верховна Рада. У такому складі, як зараз, вона цього не зробить. У нас в моді популізм і демагогія. Треба людям подобатися. Як нардеп я свого часу був у Мадриді. Там зустрічався з депутатом міськради, то йому громада оплачує видатки у розмірі десь 5 тисяч євро —переїзди, канцелярію, роботу помічників. Подивіться на земельну комісію. Такому складу не треба зарплата. Вони приходять задля того, щоб реалізовувати корупційні схеми. Але будь-які реформи треба проводити комплексно. Треба полегшити і механізм відкликання, ввести місцеві референдуми й дати більші повноваження громадам".

Депутат від БПП "Солідарність" Сергій Артеменко, секретар постійної комісії з питань власності задекларував у доходах за 2016 рік усього понад 17 тис. грн. Це його зарплата як юриста в Благодійному фонді "Дніпровська сила", керівником якого є його помічниця Олександра Личман.

Депутатка від БПП "Солідарність" Наталія Приходько з родиною задекларувала за 2016 рік заледве понад 46 тис. грн. Каже, що в країні, на її думку, багато хто живе й за менші гроші.

"Я не вважаю, що сума в 46 тис. грн замала, бо в нас багато сімей живуть за таку річну суму. Плюс в декларації в нас іще вказані заощадження. Ви можете проаналізувати, що ці заощадження зменшуються: я ж і за 2015 рік подавала декларацію…"

У грошових активах у 2016 році депутатка задекларувала 8 тис. доларів своєї готівки і 14 тис. доларів готівки чоловіка. Водночас у виправленій декларації за 2015 рік депутатка вказувала 10 тис. доларів своїх грошових активів та 20 тис. доларів — заощаджень чоловіка. Тобто сім’я депутатки прожила рік за 46 тис. грн і 8 тис. доларів, що вже цілком реально.

Депутат від БПП "Солідарність" Вадим Пишняк задекларував за 2016 рік 23 тис. 434 грн доходів і при цьому вказав нульові статки. Запевняє, що цього року задекларує більше, оскільки збільшилася мінімальна зарплата. Зауважимо, що дружина депутата Катерина Баленко не надала інформації щодо своїх доходів у ТОВ "Рітейл Тренд" і, відповідно, на декларацію депутата очікує повна перевірка від НАЗК.

Катерина Баленко — це колишня дружина іншого вже теж колишнього депутата Артура Баленка, сина чинного депутата Київради Ігоря Баленка. ТОВ "Рітейл-тренд" (38896483), ЄДРПОУ якого "не відомий" Катерині Баленко, в декларації чоловіка Вадима Пишняка — це підприємство колишнього свекра Ігоря Баленка.

"Що тут коментувати? Мінімальна зарплата вказана. Заощаджень у декларації немає, тому що вони не більші за 50 прожиткових мінімумів, от і все. У моїй декларації нічого такого немає кримінального чи неправдивого. Все написано. Це рішення дружини (не вказувати дохід - прим. автора), вона не хоче з якихось причин там вказувати. Хай перевіряють, є закон"

"Самопомічівець" Андрій Осадчук, який навмисне покинув високооплачувану роботу, щоб займатися виключно депутатською діяльністю, каже, що йому це поки вдається. Він задекларував у доходах в 2016 році 53 тис. 914 грн, отримані як проценти, і 15 тис. 638 грн, отримані дружиною як державна допомога по догляду за дитиною, але у 2015 році Осадчук був найбагатшим і декларував мільйони.

"Чому в злиднях? Тому що я виконую свої обіцянки. Я казав, що не буду працювати — і я не працюю, я безробітний — можу показати трудову книжку… Я знав, на що я йду, я знав, що не буду заробляти грошей, і це був осмислений крок, і я про це казав з самого початку, що якийсь час так я зможу якісно виконувати цю роботу, маючи певний фінансовий резерв, зароблений за 25 років роботи на різні компанії. Тому в мене є резерв, я поки що можу це роботи. Але що далі, то тим більше тяжіє усвідомлення відсутності доходу".

Депутат задекларував у грошових активах своєї сім’ї 791 тис. 698 грн і понад 320 тис. доларів на рахунках у банку, а також 283 тис. доларів, 12,5 тис. євро та 5,3 тис. британських фунтів готівкою. При цьому погоджується, що без стабільного доходу складно відбути каденцію.

"Навіть людям з таким запасом, як у мене, також складно відбути каденцію всі 5 років. Бо 5 років — це дуже довго. Будь-які запаси можуть розтанути. Останні півроку я сам із великим трепетом дивлюся на комунальні платіжки. У мене велика чесно зароблена квартира, але тепер за неї платити, не маючи доходу, — це дуже дорого".

ХТО І ЧОМУ ВЛІЗ У БОРГИ НА МІЛЬЙОНИ?

Є депутати, які торік отримали значні позики або повернені борги. Так, "самопомічівець" Роман Марченко, який склав мандат, задекларував 59,9 млн грн доходу. У декларації за 2015 рік депутат вказав 1 млн 358 тис. 270 грн доходу. Депутат працює в ТОВ "Ілляшев і партнери", але заробив там лише 116,5 тис. грн. Позичив на роботі 8,6 млн грн., 46,4 млн грн отримав депутат як повернення позики від іноземного громадянина То Тієн Туана. За словами екс-депутата, це кошти його клієнта.
"Це мій клієнт і це наші відносини як адвоката та клієнта"

Щодо позик на роботі Марченко зізнається, що це дозволяє "оптимізувати оподаткування".
"Це позика, яку я повертаю, звичайно… Очевидно, що це робиться з ціллю оптимізації оподаткування".

Коли депутат дізнається, що міг би бути найбагатшим у рейтингу, якби ЧЕСНО враховував позички і повернуті борги, сміється, і каже, що депутати не повинні бути злиднями, щоб не було спокуси продавати голоси.

"Я навіть не знаю, що вам сказать, чи це добре, чи це погано в нашому енвайронменті поточному… як би ти їх не заробляв, громадськість не розуміє таких статків. Насправді, коли ти йдеш із чимось (маючи статки і доходи - прим. ЧЕСНО), у тебе є впевненість що ти не будеш продавати свій голос за 300 доларів за голосування по земельній ділянці".

9 лютого 2017 року депутат Марченко склав мандат, бо, за його словами, надто багато часу забирала діяльність депутата Київради.

Та сама ситуація і в засновника й фактичного керівника мережі супермаркетів "Фуршет" депутата від БПП "Солідарність" Ігоря Баленка. Повернення безпроцентної поворотної фінансової допомоги у 2016 році принесли Ігорю Баленку 33 млн 39 тис. 581 грн. Депутат задекларував, що йому 1,2 млн грн повернув Андрій Мельничук, ймовірно, колишній голова Голосіївської РДА.

У коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО депутат Баленко підтверджує, що борг отримав від колишнього чиновника. Цікаво, що в декларації Андрія Мельничука за 2016 рік у розділі "видатки" не вказане повернення боргу.

"Бувший голова. Так. Це він. А якщо він не задекларував, то це питання вже до нього".

Баленко входить як член до постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування і як власник магазинів "Фуршет" може мати як член комісії конфлікт інтересів.

ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО Е-ДЕКЛАРУВАННЯ

Не всі депутати Київради подали декларації вчасно. Спізнилися "самопомічівець" Вадим Ноздря, депутат від БПП Вадим Пишняк і "батьківщинівець" Юрій Дідовець.

Декларації деяких депутатів на сайті НАЗК не знаходить пошук. Для того, щоб їх побачити, необхідно знати унікальний код, що його НАЗК надсилає депутату у підтвердженні.

Так, декларація депутата В’ячеслава Непопа на сайті НАЗК є, але за пошуком її сайт не знаходить і не показує. Аналогічна ситуація з декларацією депутата від БПП Олександра Харченка.

Депутат Костянтин Богатов при подачі виправленої декларації здивувався, коли в його виправленій декларації замість сум коштів вказані одні одинички. У першій декларації, основній, поданій 19 березня всі суми, за його словами, наявні. Депутатові довелося звернутися до НАЗК з проханням виправити ситуацію з помилками і просить при аналізі даних враховувати його основну декларацію.

"Там у меня две декларации с разницей в несколько дней… Вот первая полная декларация — она абсолютно правильная, корректная на 100%. Я в нее попытался внести несколько технических уточнений … по суммам там все правильно. По времени изменения пришлись на зависание системы и она сохранила мне вторую версию, где стоят нули, единички, где все попропадало… Мы сразу же написали в НАЗК. После этого мы пошли на прием в НАЗК, встречались с членом НАЗК… Они все это приняли и… все это поправят. Ведь все это абсурдно и поправленная декларация абсолютно левая".

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО раніше вже публікував аналіз декларацій депутатів КМР за 2015 рік "Грошові мішки та церковні миші" і "Депутати Київради: безхатченки, мільйонери, лендлорди та автолюбителі". Також Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив результати моніторингу року роботи Київради.

ЧЕСНО


Теги: Непоп ВячеславБогатов КонстантинНоздря ВадимМарченко РоманБаленко АртурПишнякПриходько НатальяЛичман АлександраАртеменко СергейПопов ДенисСиротюк ЮрийДеклараціяАлексей НовиковБродский АлександрОмельченко АлександрВаган ТовмасянЛевин ВладимирИгорь БаленкоОсадчук АндрейПилипенко СергейКисилев ИгорьВиктор ПилипишинКонстантин ЯловойВеремеенко ОльгадоходиДепутатиКиїврада

Дата и время 31 мая 2017 г., 14:30     Просмотров Просмотров: 4091
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.217279