АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 20°C
Харьков: 20°C
Днепр: 22°C
Одесса: 21°C
Чернигов: 19°C
Сумы: 19°C
Львов: 11°C
Ужгород: 13°C
Луцк: 12°C
Ровно: 13°C

Які банки в квітні отримали збитки, а які – прибутки

Читати українською
Які банки в квітні отримали збитки, а які – прибутки
Які банки в квітні отримали збитки, а які – прибутки

За даними НБУ, платоспроможні банки в квітні отримали прибуток у розмірі 1,9 млрд. грн., що скоротило їх негативний фінрезультат з початку року до -14.3 млрд. грн.

Банкіри підтверджують припущення Finbalance, що основною передумовою для цього стало зміцнення гривні (на 31.03 офіційний курс був 23,44 грн/дол., тоді як на 30.04 – 21,05 грн/дол), адже воно дозволило зменшити резерви під валютні кредити. Разом з тим за підсумками травня подібного «подарунку» вже не буде, оскільки курс лишився фактичному на тому ж рівні.

За даними Асоціації українських банків, прибуток, зокрема, ОТП Банку в квітні становив 146 млн грн, тоді як резерви під кредити і заборгованість клієнтів зменшилися на 194,6 млн. грн. Як уточнив у коментарі для Finbalance член правління фінустанови Тарас Проць, «обсяг резервів зменшився за рахунок зміцнення гривні». На цей же чинник вказують у прес-службі банку «Хрещатик», який за минулий місяць отримав прибуток 1,2 млн грн: «Обсяг резервів під кредитну заборгованість клієнтів у квітні скоротився, що зумовлено зміцненням національної валюти по відношенню до іноземних валют та відповідною переоцінкою валютних резервів».

Хоча наразі, зокрема, банк «Фінанси та кредит» переживає не кращі часи, у квітні він задекларував прибуток 1,06 млн грн., обсяг його резервів при цьому зменшився на 171,5 млн грн. За словами начальника управління загальнобанківських ризиків банку Миколи Войтківа, скорочення резервів було зумовлене не тільки ефектом від укріплення курсу - також воно було зумовлене чистим скороченням кредитної заборгованості (тіло та відсотки, без переоцінки) майже на 200 млн. грн. Крім того, свою роль зіграло надання додаткового забезпечення по позикам і реструктуризація проблемної заборгованості (при зміні на позичальника з кращим фінансовим станом тощо).

У «Кредобанку», який в квітні зафіксував прибуток 12 млн грн, а резерви його зменшилися на 18,3 млн грн, зазначають, що його позитивний фінрезультат обумовлений продовженням кредитування на фоні помірної вартості пасивів, що дозволило збільшити чистий процентний дохід, а ще – зростанням комісійного доходу й утриманням під контролем операційних витрат.

«З початку року сума відрахувань в резерви під кредитну заборгованість склала 83 млн. грн, у т.ч. за квітень сформовано резервів на 13 млн. грн. З огляду на зміцнення офіційного курсу гривні, статистично сукупний обсяг резервів під кредити у квітні зменшився. Це викликано лише курсовим чинником, а не розформуванням резервів», - зауважують у прес-службі Кредобанку.

Але підкреслимо, що далеко не у всіх банків, які працюють «без опіки» ФГВФО, у минулому місяці був прибуток.

Наприклад, банк «Кредит Дніпро» завершив квітень зі збитком 292 млн грн., при тому, що обсяг його резервів під кредити і заборгованість клієнтів збільшився на 160,8 млн. грн. Як доповнюють у прес-службі фінустанови, витрати на формування резервів під кредитні операції в квітні становили 255 млн грн. «Також додатково банк зазнав збитків від переоцінки валютної позиції в розмірі 22,8 млн.грн. Операційний результат банку до збитків від переоцінки валюти та витрат на формування резервів за квітень склав -13,6 млн.грн», - зазначають у прес-службі банку «Кредит Дніпро».

А ось у Фідобанку зауважують, що його збиток в квітні на 323,9 млн грн (обсяг резервів під кредити і заборгованість клієнтів зменшився на 221 млн грн), був спричинений негативним результатом справедливої переоцінки частини портфелю цінних паперів до ринкового рівня. «Витрати на формування резервів склали -95,4 млн грн. (з початку року витрати по резервам досягли -368,5 млнгрн)», - додають у фінустанові.

Разом з тим у Фідобанку наголошують, що в травні очікують позитивний фінрезультат «у зв’язку зі зниженням інших операційних витрат, а також внаслідок вжитих раніше заходів підвищення ефективності операційної діяльності, структурних змін балансу».

На підсумковий «плюс» на рівні 1,5-2 млн грн розраховують у банку «Хрещатик». У банку ж «Кредит Дніпро» дещо більш стримані в позитивних оцінках щодо кінцевого фінрезультату, лише зауважуючи, що «за підсумками травня банк прогнозує отримати операційний результат до витрат на формування резервів у розмірі 54 млн.грн. завдяки зростанню торгівельно-комісійних доходів та контролю за адміністративними витратами».

У «Кредобанку» констатують, що за підсумками січня-травня очікують операційний прибуток (результат без відрахувань в резерви і податку на прибуток) на рівні біля 140 млн грн. «Що ж до фінансового результату, то його величина буде залежати від обсягу сформованих резервів, але очікується, що і після формування необхідних резервів «Кредобанк» буде мати додатній фінрезультат. Цьому сприятиме деяка стабілізація на валютному ринку, що усуватиме вплив курсового чинника на оцінку кредитоспроможності позичальників та вартість забезпечення за кредитами, що враховується при розрахунку резервів», - зауважують в прес-службі Кредобанку.

Щодо «Фінанси та кредит», то як розповідає М. Войтків, з огляду на те, що в травні суттєвих змін курсу валют не було, а також з огляду на оптимізацію витрат, банк очікує, що його фінансовий результат до формування резервів буде позитивним і вищим, ніж у квітні. «Рівень витрат на формування резервів і відповідно прибуток або збиток в цілому буде залежати від якості обслуговування кредитної заборгованості клієнтами в періоді і відповідно оцінки кредитного ризику за активними операціями банку», - резюмує представник банку «Фінанси та кредит».

Про стриманість в оптимізмі

Прибутки частини банків у квітні – це, безумовно, позитивний сигнал для ринку, однак переоцінювати його значення було б дещо передчасно, оскільки це ще явно не стійкий старт «глобального» одужання системи. Максимум – перший паросток.

Справа не тільки в існуванні ризику чергової хвилі дестабілізації (насамперед, у випадку загострення військової агресії Путіна проти України), але й у тому, що в системі накопичився величезний масив проблем, «розгрібати» який доведеться роками. Це вже не кажучи про те, що можуть виникнути форс-мажори на кшталт законодавчих спроб незбалансовано вирішити проблеми реструктуризації валютних кредитів і т.д.

Індикатором викликів є те, що за підсумками січня-квітня банківська система України в цілому лишається глибоко збитковою. І це, слід наголосити, результат роботи не тільки збанкрутілих банків, у яких подекуди просто феноменально здоровенні збитки (як то в Дельта Банку, в якого, за даними АУБ, за 4 місяці поточного року збиток склав 37,456 млрд грн), але й тих, де, скажімо, тимчасова адміністрація не працює.

Йдеться, зокрема, про «Укрсоцбанк» / Unicredit Bank (за даними АУБ, його збиток в січні-квітні склав 2,34 млрд грн., причому в квітні – 397,2 млн грн); Дочірній банк Сбербанку Росії (-1,744 млрд грн, при тому, що в квітні був прибуток 284,8 млн грн); Райффайзен Банк Аваль (-1,67 млрд грн, при тому, що в квітні декларувався прибуток 171,1 млн грн); ВТБ Банк (-790,5 млн грн, при тому, що в квітні був прибуток 250,2 млн грн) тощо. А це ж, слід наголосити, ще без врахування торішніх багатомільярдних збитків (рейтинг банків за 2014 рік читайте тут). 

Зрештою з вказаної причини не слід впадати в надмірний оптимізм від того, що, наприклад, державний Ощадбанк за перші 4 місяці 2015 року отримав прибуток 137,96 млн грн. Якщо згадати, що в 2014 році за нацстандартами фінзвітності він зафіксував збиток 8,56 млрд грн, а за міжнародними стандартами фінзвітності (які більш жорсткі, зокрема, в частині вимог до формування резервів) – 10 млрд грн. не так багато позитиву лишається. І така картина – досить типова для ринку.

Рейтинг найбільш збиткових і прибуткових банків у І кварталі читайте тут.

 eiqekiddeideuant

finbalance.com.ua


Теги: Банки

Дата и время 30 мая 2015 г., 21:19     Просмотров Просмотров: 3968
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.217498