АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Скандальні записи Микитася про відкати привели у новий держпідряд на 35 мільярдів

Читать на русском
Скандальні записи Микитася про відкати привели у новий держпідряд на 35 мільярдів
Скандальні записи Микитася про відкати привели у новий держпідряд на 35 мільярдів

На записах, зроблених Борисом Філатовим, йшлося не лише про будівництво метро у Дніпрі за відкат 10%.

Максим Микитась також проговорився, що «нещодавно ми зробили так Новодністровськом, зробили таку ж штуку. Ми там генпідрядники». «Наші гроші» з’ясували, що йдеться про контракти на добудову Дністровської гідроелектростанції вартістю понад 35 мільярдів гривень. 30 вересня державна компанія «Укргідроенерго» віддала їхній консорціум, до складу якого входить компанія «Метробуд», яку, за словами колишніх власників, представники Микитася відрейдерили три роки тому.

Минулого тижня на засіданні Вищого антикорсуду про затримання Микитася за пропозицію хабара Філатову пройшли подробиці корупційної схеми. Забудовник запропонував меру Дніпра схему, за якою його компанія замінила б турецького підрядника у проекті добудови метрополітену за 220 мільйонів євро. А Філатов отримав би за це 10% ціни підряду.

Олег Татаров та Максим Микитась разом працювали в «Укрбуді» qhiqqhididdtant

Олег Татаров та Максим Микитась разом працювали в «Укрбуді»

Рекламуючи свої можливості, Микитась повідомив, що вже було отримано попередню згоду від фінансування проекту Європейського банку розвитку та реконструкції. І засвітив свою групу підтримки — заступника голови Офісу президента Олега Татарова, віце-прем’єра Ольгу Стефанишину, представника київського офісу ЄБРР Валерія Кулішенка . Також від нього прозвучали назви компаній «Метробуд» та «Укргідропроект», які мають виконувати підрядні роботи.

Юрист Центру протидії корупції Вадим Валько вислухав плівки з прослуховуванням цієї бесіди та оприлюднив цікаві фрагменти розмов Микитася з Філатовим.

Плівки Микитася

М.: Я більше нічого не прошу: включити моїх людей у делегацію, ну з повноваженнями, ну щоб вони разом були, погодили... Вони не від Метробуду, ні в якому разі не від Метробуду. Вони від усієї єдиної команди, єдиної мети… Нещодавно ми зробили так Новодністровськом, зробили таку ж штуку. Ми там генпідрядники. Рекомендувати, скажімо так, розпорядження Кабміну зробили: рекомендувати в розрахунок «Метробуд консорціум», групу компаній «Дніпрометро». Я цим уже зайнявся питанням, іду трохи на випередження.

Ф.: І хто цим займатиметься у Кабміні?

М.: Напевно Стефанишина (йдеться про віце-прем’єра Ольгу Стефанишину, яка раніше працювала радником у юридичній фірмі «Ілляшев і Партнери»). Я говорю з хлопцями… там дуже у нас. Але це ніби рекомендаційна історія типу розпорядження. Але це вже рекомендаційна Кабміну буде, чому це ви порадили «Метробуду», а не вам Микита приніс щось у мішку. Ось вони рекомендують підтримку вітчизняного виробника. А других ні, ні з досвідом, ні.

Про Стефінишина герої згадували ще одного разу, коли Микитась надсилав Філатову проект листа і повідомлення наступного змісту: «Здрастуйте, такий лист попросила Стефанишина від Держукрбуду».

Валерій Кулішенко (по центру) оглядає будівництво обладнання для «Укргідроенерго» на «Турбоатомі»

Також Микитась у розмовах із Філатовим розповідав про свої зв’язки у київському офісі ЄБРР:

«15 років не проходять даремно роботи з Євробанком. Звісно, з київським офісом у мене були взаємини, у них там є поділ. Я назву ім’я, воно між нами залишиться, Валерій Кулішенко. Я з ним 15 років знайомий, постійно там пліч-о-пліч, постійно працювали. Я до нього під’їхав і виявилося, на мою щасливість, що весь київський офіс переїхав до Варшави, а саме Чорнобильська група залишилася тут на «господарстві».

Також Микитась пропонував Філатову свою людину на номінального керівника компаній за схемою:

М.: По-перше, мене тут ніде немає… І не буде, ну фізично. Я вмію керувати через це… Дивіться, маю пропозицію. Допустимою особою у мене виступить Костя Салій… Салій такий був заступник міністра транспорту, перший заступник Омельченка був Іван Салій.

Документи на зустріч із Філатовим Микитасю нібито підготували юристи з компанії Ілляшев та Партнери, в якій раніше працювала Стефанишина. Саме цю фірму екснардеп пропонував залучити як юридичну підтримку для спілкування з ЄБРР.

М: Я не просто так. У мене багато процесів обслуговує «Ілляшев та Партнери». Багато хто… Ось вони теж прямо. Вони мали десь 0,5%. Але формально вони будуть юридично, причому у них хороший досвід з ЄБРР, з Садовим у них хороший досвід з ЄБРР, вони будуть офіційно.

У Новодністровську будівництво на 35 мільярдів

Наші гроші подивилися що ж таке відбувалося у Новодністровську, що могли мати у спільному знаменнику Микитася, Метробуд, Укргідропроект, уряд, монопольного підрядника, ЄБРР та Костянтина Салія. І ми знайшли гігантські контракти у розмірі 35,5 мільярдів гривень на будівництво Дністровської ГАЕС, розраховане на шість років. Ці два підряди державна компанія «Укргідроенерго» 30 вересня віддала Консорціуму з «Метробудом» у складі (оприлюднено у «Прозорро» тут і тут).

Плівки Микитася: історія стає все цікавішою

Плівки Микитася: історія стає все цікавішою

На ці контракти був спеціальний дозвіл Кабінету Міністрів. Вони були укладені за переговорною процедурою з Консорціумом НВО «Укргідроенергобуд» як єдино можливим виконавцем. Його найняли будувати перші гідроагрегати ще у 2011 році, тому вирішили коней на переправі не міняти.

У складі цього Консорціуму 20% належить ПАТ «Метробуд», яке Микита згадував у розмові з Філатовим.

Плівки Микитася, «Метробуд» та Микитасівці

Плівки Микитася Олег Токаєв

Олег Токарєв

Формально Микитася серед власників цієї компанії немає. Як і казав Філатову «мене тут ніде немає». Але 25% акцій компанії належить Олегу Токарєву, який з недавніх пір також головою Наглядової ради та першим заступником гендиректора «Метробуду» та «Київметробуду».

Пряму ниточку до Микити від Токарєва дав Сергій Кияшко – це давній власник «Київметробуду». Він у 2019 році звинуватив Микитася у рейдерстві компанії:

«До цього процесу причетний ділок від житлового ринку пан Микитась… Сформувалася рейдерська група, яку очолив наш спостерігач наглядової ради пан Токарєв. Залучив кримінальний авторитет „Лішого“, який особисто взяв участь у фізичному відмежуванні від учасників засідання...».

На акції протесту проти рейдерського захоплення Кияшко додав:

«Ми з Олегом Токарєвим останні два роки пліч-о-пліч захищали підприємство від Микитася. Сьогодні ж Токарєв, сидячи із нашим спільним ворогом за столом».

Факт рейдерства підтверджував особисто міністр юстиції Денис Малюска: «Виявляється, ще є люди, які не чули про #кінце_епохи_рейдерства. Даремно».

У відповідь Токарєв заперечував вхід Микита до «Київметробуду». Керуючий партнер юридичної фірми «Ілляшев та партнери» Михайло Ілляшев повідомляв про «поширення міфів» із захоплення підприємства. Однак новим директором після цього НЕвходу Микитася до «Київметробуду» той став Костянтин Салій, якого Микитась на плівках Філатова сам назвав своїм «обличчям». І на тих же плівках розповів про «Метробуд» та «Ілляшева та партнерів», де радником працювала Стефанишина, яка зараз заперечує свій зв’язок із цією справою.

«Укргідропроект» Сімов’яна

Згадане Микитасем ПрАТ « Укргідропроект » — це також відома компанія, яка виконувала проектні роботи з Дністровської ГАЕС. Її власником є Саркіс Сімов’ян. І в нього із Микитасем є ще одна лінія зв’язку.

Компанія Сімов’яна «Укратоменергопроект» у 2019 році засвітилася у будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні. Це сталося саме тоді, коли Микита був уперше затриманий за іншою корупційною справою. І тоді ДП «Центральне підприємство поводження з радіоактивними відходами» змінило свого лідера. Замість традиційного «Укрбудмонтажу», записаного на дружину Микитася, взяло підрядником іншу фірму «Спецтермомонтаж-Енерго», на субпідряді яка мала фірму Сімов’яна.

Як крадуть на будівництві Дністровської ГАЕС

Схеми розкрадань на будівництві Дністровської ГАЕС були нехитрі й за часів Януковича:

«Розслідуванням встановлено, що посадові особи ПАТ «Укргідроенерго», протягом 2010-2015 років, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч державним інтересам брали участь у незаконній схемі розкрадання державних коштів шляхом закупівлі товарів, робіт та послуг у підконтрольних суб’єктів господарювання за значно завищеними цінами, серед яких ТОВ «Консорціум „НВО Укргідроенергобуд“, ТОВ „ШДСУ“, ТОВ „Грін Лайт“, ТОВ „Будмонтажсервіс 1“, ТОВ „Укренержі“, ТОВ „Кабельтехпостач“, які у свою чергу з метою мінімізації податкових зобов’язань а також легалізації, перераховували кошти на рахунки низки фіктивних суб’єктів господарської діяльності, та переводили їх з безготівкової форми у готівку», — йдеться у судовому рішенні.

…І за часів Порошенка:

«Під пильним наглядом Гройсмана „Укргідроенерго“ замовило будівництво за півмільярда за неймовірно завищеними цінами… Наприклад, 5,42 млн грн. піде на щити опалубки по 2500 грн. за квадратний метр. Ціни на опалубку для цього будівництва майже тотожні вартості нерухомості на вторинному ринку в районі будівництва ГАЕС. Уявити непросто: один квадратний метр опалубки коштує як квадратний метр у квартирі! Хоча опалубка - це всього лише кілька збитих в купу поганих дощок для заливання бетоном в якусь форму. Після одноразового використання викидається і ніхто ніколи не дізнається, скільки тієї опалубки було використано насправді. Ми не знаємо, що таке цінне в деревині від Консорціуму. Проте відомо, що вартість аналогічної опалубки на інших будівлях рідко сягає навіть 250 грн за „квадрат“, тобто фіксуємо „дельту“ майже у 1000%», — писали «Наші гроші».

Подивимося як буде з 35 мільярдами для Консорціуму з Микитасем, які вирішили дати вже за Зеленського.

Skelet.Info


Теги: ПорошенкоГройсман ВладимирХищенияУкратомэнергостройДнестровская ГАЭССимовьян СаркисИльяшев МихаилРейдерствоПАО КиевметростройКиевметростройКияшко СергейТокарев ОлегУкргидроэнергостройСалий КонстантинИльяшов и партнерыКулишенко ВалерийЕБРРСтефанишина ОльгаТатаров ОлегЗастройщикКоррупцияКорупціяЧАО МетростройУкргидроэнергоФилатовФилатов БорисМикитась Максим

Дата і час 05 листопада 2022 г., 11:22     Переглядів Переглядів: 4876
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.064755