АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Вкрали кукурудзу, захопили підприємство. Як на Полтавщині суди лишили рейдерів гуляти на волі

Читать на русском
Вкрали кукурудзу, захопили підприємство. Як на Полтавщині суди лишили рейдерів гуляти на волі
Вкрали кукурудзу, захопили підприємство. Як на Полтавщині суди лишили рейдерів гуляти на волі

Поки Україна бореться з агресором за власне право на існування, суди в областях країни ухвалюють рішення всупереч діючому законодавству, дозволяючи злочинцям спокійно гуляти на свободі. Саме це відбувається у Полтавській області, де судді вирішили відпустити на волю рейдерів та шахраїв Юрія Кубрака та Романа Довбиша.

Гучна справа проти рейдерів та шахраїв Романа Довбиша сколихнула інфопростір у квітні 2021 року. Саме тоді у ЗМІ з’явились повідомлення про схему крадіжки кукурудзи, а також рейдерства підприємства на Полтавщині згаданими особами. Суди в Полтаві та у Гребінці ретельно розглядали більше двох років справу злочинців, а врешті дійшли висновку, що підозрювані можуть бути випущені під заставу та спокійно продовжувати мудрити над новим схематозом. Ба більше – один з фігурантів справи взагалі, завдяки судді Гребінківського районного суду Яні Татіщевій, позбувся усіх звинувачень – справу проти Юрія Кубрака суддя Татіщева ухвалою від 3 лютого 2023 року просто закрила. Та про все по порядку.

Багатомільйонна справа Довбиша. Які злочини здійснила група «підприємців» на Полтавщині

Справа рейдерів Довбиша та Кубрака розпочалась в квітні 2021 року. Тоді ЗМІ повідомили, що у Полтаві взяли під варту двох керівників глобинського сільгосппідприємства «Прогрес», які спочатку обікрали його на 55 млн грн, а потім намагалися захопити.

Октябрський райсуд Полтави обрав запобіжні заходи керівнику с/г ТОВ „Прогрес“ Роману Довбишу, який вкрав у нього ж майже 7 тис. тонн кукурудзи, а потім вчинив спробу рейдерського захоплення. 4 і 5 квітня суддя Ганна Андрієнко ухвалила взяти його під варту із правом внесення 3 млн грн застави.

Уточнимо: ТОВ «Прогрес» було зареєстроване у селі Майорщина (зараз - Гребінківської громади) у 2000 році. Фірма мала дозвіл розводити велику рогату худобу і свиней, вирощувати зерно, збирати й обробляти врожай, виробляти олію і тваринні жири, торгувати продуктами. На той час єдиним власником товариства був Сергій Данієлян. За 8 років він створив ТОВ «Мадег» з аналогічними видами діяльності. У 2017 році на посаду директора «Прогресу» був призначений Геворг Данієлян. Потім в березні 2020 року його перевели на посаду директора з виробництва, а керівником став Роман Довбиш.

«З полів площею 2,8 тис. га у Гребінківському, Оржицькому та Пирятинському районах „Прогрес“ зібрав 20,9 тис. тонн врожаю кукурудзи, але у звітах вказали на 6,9 тис. тонн менше. Цю різницю Роман Довбиш наказав відвантажити до зерносушарки ТОВ „Мадег“. Звідти частину зерна розпродали різним покупцям, чим завдали шкоди на 54,9 млн грн», — вказано у матеріалах справи.

Врешті у січні 2021 року було відкрите кримінальне провадження за ч. 5 ст. 190 ККУ (шахрайство). Тоді правоохоронці вилучили частину зерна, а підприємець Роман Довбиш вирішив захопити все ТОВ «Прогрес».

Проте, щоб повністю контролювати підприємство, злочинці найняли «тітушок»: на підприємство зайшли 40 кремезних чоловіків у масках, які мали «закріпити» процедуру рейдерства. Вони не допустили директора підприємства до його кабінету. Сергій Данієлян викликав на місце поліцію, яка затримала двох рейдерів і розігнала «тітушок». Слідчі відкрили ще два кримінальних провадження за ч.3 ст.206−2 ККУ (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, вчинене службовою особою з використанням службового становища) та ч.1 ст. 366 ККУ (службове підроблення). А Довбиш отримав повідомлення про підозру за трьома статтями: шахрайство, заволодіння майном та службове підроблення.

Найбільш справедливі суди. Що відбулося зі справою рейдерів у судах

Отже, справа рейдерів Довбиша та Кубрака розглядалась у судах Полтавщини з квітня 2021 року. За цей час, здається, суди вже мали дійти певних висновків, адже слідчими зібрано багато доказів, що підприємці справді винні. І за логікою обвинувачення суд мав винести вирок, і найменше, що мало б були, - це два роки позбавлення волі.

Але так не сталося, адже найсправедливіші полтавські суди так і не дійшли висновків. Справа переходила від суду до суду, тривали слухання по суті в Київському районному суді м. Полтава. За цей час судді розглянули десятки томів справи, а ще десятки клопотань захисту Романа Довбиша.

Звісно, метою клопотань було затягнути час. Затягування часу було потрібно заради уникнення вироку. Для цього адвокати злочинців подавали десятки апеляційних скарг. Сутність таких скарг була одна – вимога змінити запобіжний захід з тримання під вартою на вихід під заставу. Суди деякий час відмовляли ухвалювати такі рішення з огляду на тяжкість скоєних злочинів. В цей час обвинувачений Довбиш грав свою акторську роль «невинного», що перекидав звинувачення на потерпілих.

Останнім часом справу рейдерів розглядав Полтавський апеляційний суд. Саме цей суд рішенням від 27 березня 2023 року під головуванням судді Герасименко постановив випустити Романа Довбиша під заставу 536,8 тисяч гривень І ось шахрай та рейдер вже опинився на волі. Юристи та звичайні мешканці Полтавщини – усі були вкрай здивовані. Адже при такій кількості доказів та такому рівні серйозності обвинувачень підозрюваний мав би лишатися під вартою! Та й ще цікаво – як та чому суддя Герасименко змінив суму застави із раніше призначених судом 3 мільйонів гривень до символічних 536,8 тисяч? Можливо, і це було б зовсім не дивно, суддя отримав «вдячність» за таке зменшення застави у вигляді міцних доларів?

І ось мрія рейдерів здійснилась. Данієлян Данієль вніс за рейдера потрібну заставу, а Довбиш вийшов на волю. Не виключено, що злочинцям вдалося підкупити не лише суддів, але й представників місцевої прокуратури, які тепер раптом перестали помічати зміни в стані обвинуваченого.

Проте зіркою рейдерської справи Довбиша стала, звісно, суддя Яна Татіщева. Адже саме суддя Гребінківського районного суду вирішила закрити справу проти співучасника Довбиша – Юрія Кубрака. Участь Кубрака відстежувалась на всіх етапах справи по рейдерству, але його кейс вирішили сховати подалі від суспільства. А 3 лютого 2023 року Гребінківський районний суд в особі голови Яни Татіщевої тишком-нишком вирішив закрити кримінальне провадження по обвинуваченню Кубрака по статтям за ч.3 ст.206−2 ККУ (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, вчинене службовою особою з використанням службового становища) та ще й зняти обвинувачення за ч.1 ст. 263 (незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв). Загалом, якби суди керувалися законами України, Кубрак вже мав би сісти на термін від трьох до семи років. Але Татіщева знайшла привід зняти обвинувачення та закрити справу.

Нажаль, поки в країні триває війна, і багато мужніх та справедливих захисників виборюють право українців на вільне та щасливе майбутнє, в країні в черговий раз оголився старий знайомий «фронт»: фронт боротьби з корупціонерами, які для прикриття своєї підлої та підривної для авторитету держави діяльності не нехтують ніякими приводами та думають, що під час війни з агресією ніхто цього не бачить. Далі буде…

Автор: Ольга Боклаг


Теги: ЗерноКорупціяКоррупцияТитушкиДаниелян СерегйДаниелян ГеворгБізнесБизнесООО МадегАндриенко Аннамера пресеченияООО ПрогрессРейдерствосуддіСудьиТатищева ЯнаДовбыш РоманКубрак ЮрийПолтаваУкраїнаУкраина

Дата і час 18 квітня 2023 г., 19:06     Переглядів Переглядів: 3546
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.876074