АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Західні ЗМІ оцінили ризики звільнення Залужного

Читать на русском
Західні ЗМІ оцінили ризики звільнення Залужного
Західні ЗМІ оцінили ризики звільнення Залужного

Президент України Володимир Зеленський досі не підписав указ про відставку Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, але такий розвиток подій все ще можливий.

Про це повідомляє “Українська правда”, з посиланням на високопоставлені джерела у команді Зеленського.

“Звільнення однієї з найпопулярніших фігур в Україні було б дуже суперечливим і стало б поворотним моментом у конфлікті України з Росією. Поки що пан Зеленський не оголосив про заміну генерала. Але це не означає, що генералу Залужному нічого не загрожує. Це може бути просто тому, що його заміна ще не визначена”, – пише The Economist.

За даними видання, 29 січня Залужному запропонували посаду секретаря Ради національної безпеки, але він відмовився.

За словами чотирьох співрозмовників Financial Times, знайомих з переговорами, Зеленський запропонував Залужному нову роль радника з питань оборони. Двоє з них сказали, що Зеленський чітко дав зрозуміти Залужному, що незалежно від того, чи погодиться він на цю роль, його звільнять з нинішньої посади.

Чотири співрозмовники FT сказали, що хоча в Офісі Зеленського було ухвалено рішення про звільнення Залужного, його можуть не звільнити ще деякий час після того, як повідомлення про ці плани з’явилися в українських ЗМІ.

За словами цих джерел, поки що незрозуміло, хто замінить Залужного на посаді головнокомандувача. Можливими кандидатами FT називає командувача Сухопутних військ України Олександра Сирського та керівника Головного управління військової розвідки Кирила Буданова, які є близькими до Зеленського.

Джерела ВВС у військових колах кажуть, що ні Сирський, ні Буданов не горять бажанням займати крісло Залужного і відмовилися від цього призначення. З іншого боку, каже джерело в одній із українських спецслужб, не можна уявити, що будь-який генерал відмовиться виконувати рішення президента про призначення головнокомандувачем.

Співрозмовники ВВС у секторі оборони України кажуть, що за нинішніх обставин відставка Головнокомандувача ЗСУ виглядає питанням часу. Мовляв, кількість розбіжностей між Зеленським та Залужним досягла критичної межі. Ймовірно, йдеться не просто про різні погляди на бойові дії, а про особисті розбіжності та брак довіри між ними.

За даними ВВС, в Офісі президента в понеділок зустрічалися Володимир Зеленський, Валерій Залужний та міністр оборони Рустем Умєров без голови Офісу президента Андрія Єрмака. Зустріч проходила у спокійному тоні, президент повідомив, що ухвалив рішення звільнити Головнокомандувача ЗСУ і що указ про це буде підписано найближчим часом.

За даними ВВС, протягом останніх місяців Зеленський вже не раз був близьким до того, щоб відправити Залужного у відставку. Що саме спонукало президента до того, щоб повідомити головкому про неминучу відставку особисто 29 січня, достеменно не відомо.

Один із співрозмовників ВВС заявив, що президент у розмові у понеділок обґрунтовував необхідність відставки Залужного тим, що він хоче перезавантажити всю систему органів нацбезпеки та оборони України. Проте повідомлень про кадрові зміни в інших силових, військових та правоохоронних органах поки що не надходило.

Також не відомо, що саме завадило появі указу президента після того, як він озвучив Залужному своє кадрове рішення. Співрозмовники ВВС у владі озвучують два основні варіанти: або в ситуацію втрутилися західні партнери Києва, або є проблема із призначенням нового головкому.

The Economist зазначає, що 58-річний Сирський. через жорсткий підхід до ведення бойових дій, непопулярний серед військових, а 38-річний Буданов ніколи раніше не керував звичайними збройними силами чи організацією в мільйон людей, тому є припущення, що керівник ГУР відмовився від посади головнокомандувача.

Видання пише про патовість ситуації. У матеріалі йдеться, що президент має право змінити командувача, якому він більше не довіряє, але “усунення людини, настільки популярної серед солдатів і громадськості, як генерал, несе в собі політичні та військові ризики”.

А причини бачить у тому, що Залужний чинив тиск на Зеленського з приводу широкомасштабної мобілізації, вони сперечалися про військову стратегію, а зростання популярності головнокомандувача могло непокоїти ОП.

“Невідомо, чим закінчиться ця історія. Але якщо Зеленський залишить свого головнокомандувача на посаді, він виглядатиме слабким. Якщо ж він звільнить його, то незграбний спосіб, у який це було зроблено, лише зашкодить довірі до керівництва”, – пише The Economist.


Теги: Умеров РустэмУмеров РустемБуданов КириллСырский АлександрЗеленскийВідставкаОтставкаНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаЗСУВСУЗалужный ВалерийЗалужный

Дата і час 31 січня 2024 г., 11:18     Переглядів Переглядів: 2060
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.912997