АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

ТРАМВАЙНИЙ ТУПИК

Читать на русском

Торгівля «беушними» трамваями і тролейбусами перетворилася в нашій країні в дуже прибутковий бізнес.

По дорозі з Європи в Україну старенький транспорт дорожчає в десятки разів. Ось тільки вигоду від цього отримують не прості українці, а корумповані чиновники та бізнесмени.

Нові - зовні, гнилі - всередині

Перед виборами, щоб задобрити городян, міська влада Миколаєва накупила купу тролейбусів і трамваїв. Миколаївцям електротранспорт дуже необхідний, але ціни «кусалися». Та й новими вони були тільки зовні. Перед тим, як вийти на міські маршрути, цей транспорт пропрацював десятки років у країнах ЄС. «Беушні» тролейбуси практично відразу почали виходити з ладу. Прискіпливі пасажири звернули увагу, що хороші вони були тільки зовні, а всередині - гнилі.

 

Миколаївський журналіст Андрій Прокопенко, який часто користується даним видом транспорту, розповів Центру, що неодноразово був свідком того, як нові старі тролейбуси ламаються. За словами журналіста, в одних випадках поломки усувалися на місці, в інших - зламані тролейбуси доводилося відвозити для ремонту в депо.

 

При цьому «беушний» і не дуже справний транспорт коштував миколаївцям недешево. За один тролейбус з міської казни заплатили 743 тис. гривень. Цікаво, що на тендері були й дешевші пропозиції. Так, підприємець Анатолій Шворак запропонував тролейбуси на 148тисяч гривень дешевше. Тобто для міського бюджету можна було заощадити тільки на одному тендері майже чотири міліони гривень. Але тендерному комітету не сподобалася його документація.

 

Як розповів бізнесмен, чиновники причепилися до того, що він не надав довідку про те, що тролейбуси екологічно чисті. Хоча навіть школярі знають, що тролейбусний електродвигун ніяких вихлопних газів не випускає. Анатолій Шворак намагався продати тролейбуси також у Житомирі, Сумах та Одесі, але й там тендерний комітет вибирав більш дорогі варіанти. Через неправильно оформлену документацію Шворака навіть не допустили до торгів. За його словами, в Сумах у нього зажадали гарантійний лист про те, що він не зареєстрований в офшорних зонах.

- Я написав від руки, що не зареєстрований в офшорних зонах, але при цьому не вставив слово «гарантійний лист». Комісія міста Суми порахувала, що це суттєва помилка, - сказав підприємець.

Дует переможців

У всіх вищезазначених містах беззаперечним переможцем були дві пов’язані між собою фірми з Дніпропетровська - ТОВ «Торговий дім« Літан » і  «Дуотранс ». Торги проходили за однією схемою: разом з «Дуотранс» або «Літан» йшла ще одна компанія, яка пропонувала найвищу ціну. Звичайно, чиновники вибирали дешевшу пропозицію.

- Роль цих підставних фірм - бути на конкурсних торгах учасником з високою ціною. Природно, що вибирають більш низьку ціну, і в підсумку «Літан» виявляється переможцем, - упевнений Анатолій Шворак.

Якщо проаналізувати тендери за останні кілька місяців на закупівлю міського електротранспорту, то видно, що обов’язковими супутниками дніпропетровських фірм були ТОВ «Окраїна» і ТОВ «УКРЄВРОМАЗ». Вони завжди пропонували більш високі ціни і програвали.

У чехів - дешевше

Примітно, що якщо Миколаєву дніпропетровська фірма «Дуотранс» продала «беушний» чеський тролейбус за 743 тис. гривень, то Тернополю така ж модель коштувала майже на двісті тисяч гривень дешевше.

Це українське місто пішло іншим шляхом, закупивши тролейбуси безпосередньо у чеської фірми. Перший заступник КП «Тернопільелектротранс» Володимир Зелінський в розмові з НЦЖР розповів, що вони закупили тролейбуси набагато дешевше, тому що працювали без посередників - безпосередньо. Чому ж для Миколаєва «беушний» транспорт вийшов набагато дорожче? Миколаївські чиновники запевняють, що на ціну тролейбуса вплинуло розмитнення, доставка і сервісне обслуговування. Виступаючи на місцевому телебаченні, мер Миколаєва Юрій Гранатуров розповів, як шукали в Європі транспорт.

- Наші представники об’їздили весь Євросоюз і зупинилися на Празі. Там вони прямо на лінії вибирали діючий тролейбус.

Але миколаївський мер, м’яко кажучи, не правий. У Празі тролейбуси не працюють з 1972 року. Так що ніхто з миколаївських чиновників у Прагу не їздив і ніякого тролейбуса там не обирав. Насправді ці червоно-білі тролейбуси були закуплені у чеському місті Брно. З цінами теж якось не складається. Якщо навіть до тринадцяти з половиною тисячам євро додати вартість розмитнення, що становить 32%, і доставки, виходить всього двадцять дві тисячі євро, а не двадцять вісім, як запропонували Миколаєву. Де ж різниця? 

Ризький трамвай з десятиразовою накруткою

Депутат Миколаївської міської ради Олександр Болтянский, який є членом бюджетної комісії, розповів Центру, що всі члени комісії були проти покупки «беушного» транспорту. А причину, по якій міська влада все-таки купила його, пояснює просто:

- Ми не знаємо, може, їм віддали безкоштовно, тому що утилізувати ці тролейбуси набагато дорожче, ніж їх продати. Або вони заплатили якісь гроші. Це вже риторичне питання.


Втім, справжньою "вишенькою на торті" стала для Миколаєва закупівля трамваїв. Ця угода навіть викликала скандал в Латвії. Ризьке підприємство Rigas satiksme продало з аукціону всі дванадцять списаних чеських трамваїв за тридцять дві тисячі євро. Яке ж було здивування рижан, коли ці ж трамваї фірма «Літан» продала Одесі та Миколаєву по тридцять вісім тисяч євро. За одиницю.

Розмовляючи по телефону з журналістами Центру, прес-секретар фірми Вікторс Закіс не приховував свого подиву:

- Чому ви купили в 20 разів більше, це вже питання до вас, тобто до тих, хто купив .... Чому хтось виявляє бажання купити в 20 разів дорожче, мене це дивує. Якби я сам щось купував як фізична персона, так і юридична персона, я б шукав шляхи, де б купити дешевше, а не дорожче.

Ми намагалися дізнатися, чому в Миколаєві вирішили купити трамваї у посередників, переплативши при цьому в півтора десятка рази. Але на підприємстві «Миколаївелектротранс», яке проводило цей тендер, від журналістів ховалися. Секретар директора заявила журналістам Центру, що начальство не має наміру з нами зустрічатися. З усіх питань, які стосуються проведених тендерів, потрібно звертатися в міськвиконком.

Чому ж миколаївцям чеські трамваї обійшлися так дорого, запитали ми у директора фірми «Торговий дім« Літан »Олега Сухова. Але бізнесмен пояснив це технічними змінами, виконаними на його підприємстві:

- Там дуже багато грошей пішло на ремонт кузова і на ремонт візків.

Але підприємець Шворак не згоден з цим, стверджуючи, що в високу ціну була закладена корупційна складова. Шворак згадав, що приблизно за місяць до проведення першого тендера йому зателефонував пан Сухов і порадив відмовитися від участі в тендері.

- Він сказав, що цілий рік готував Миколаївську міську адміністрацію для поставки цих тролейбусів. Тобто мені прямим текстом повідомлялося, що на тендер просто так не заявляються, тому сенсу брати участь в ньому немає. Виграш вже визначений. Переможцем я не буду.

Ось і виходить, що «беушная» техніка з Європи коштує для українців в десятки разів дорожче, і все це - через непомірні апетити місцевої влади.

 

Ярослав Чепурний, Олег Оганов, Слідство.Інфо


Теги: НиколаевТранспорт

Дата і час 08 листопада 2015 г., 14:10     Переглядів Переглядів: 3659
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.075861