АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Пошту в Україні можуть "перетворити" на банк, - Гетманцев

Читать на русском
Пошту в Україні можуть "перетворити" на банк, -  Гетманцев
Пошту в Україні можуть "перетворити" на банк, - Гетманцев

В Україні створили законопроєкт, який дозволить поштовим операторам надавати банківські послуги на основі обмеженої ліцензії, що забезпечить доступ до фінансових послуг у віддалених та постраждалих від війни регіонах. Це сприятиме покращенню фінансової інклюзії, зокрема для соціально вразливих верств населення та мікропідприємств.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Національний банк України (НБУ) разом з народними депутатами підготували законопроєкт, який дозволить компаніям, такими як "Укрпошта" та іншим поштовим операторам, надавати банківські послуги.

Основною метою законопроєкту є розвиток фінансової інклюзії в Україні, тобто створення умов для доступу до фінансових послуг для якнайширших верств населення, особливо в тих регіонах, де на сьогодні доступ до банків обмежений або відсутній. Це стосується як віддалених районів (наприклад, високогірних), так і територій, які постраждали внаслідок війни.

Гетманцев підкреслив, що новий тип постачальників фінансових послуг – банки фінансової інклюзії – працюватимуть на основі обмеженої банківської ліцензії. Їхня основна місія полягатиме у наданні базових банківських послуг населенню та підприємствам у зазначених регіонах.

Законопроєкт передбачає, що поштові оператори та інші компанії, які вже мають широку мережу відділень по всій країні, можуть отримати обмежену банківську ліцензію. Такі ліцензії дозволять надавати банківські послуги з певними обмеженнями в регіонах, де відсутні банківські відділення або їх недостатньо.

Прикладом таких компаній є "Укрпошта", яка має велику кількість відділень по всій території України, включаючи села та важкодоступні райони. Потенційними учасниками нової фінансової системи також можуть стати компанії на кшталт "Нової Пошти" чи інших небанківських фінансових установ. Це розширить спектр послуг для місцевих жителів, які не мають доступу до традиційних банків.

Банки, які вже функціонують на ринку, також зможуть за бажанням перейти на новий режим обмеженої банківської ліцензії, якщо вирішать зосередитися на наданні простих банківських послуг. Згідно з планами, нові банки фінансової інклюзії зможуть надавати базові фінансові послуги, такі як відкриття та обслуговування банківських рахунків, здійснення платежів, надання мікрокредитів тощо.

Основною особливістю цих банків стане можливість працювати в недоступних та малопопулярних для великих банків регіонах. Це дозволить громадянам, які проживають у таких місцях, отримати доступ до базових фінансових послуг, які наразі є для них нездійсненними.

Зокрема, нові банки будуть спрямовані на забезпечення фінансових послуг для соціально вразливих груп населення та мікропідприємств, які часто залишаються поза увагою традиційних банків. Це стане важливим кроком у подоланні фінансової ізоляції для тисяч українців.

Український уряд зобов’язався перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) розробити законодавство, яке дозволить швидко поліпшити доступ до фінансових послуг, використовуючи наявну поштову інфраструктуру. Це особливо важливо для районів, які відчувають наслідки війни, де банківська інфраструктура зазнала часткового або повного знищення.


Теги: НацбанкНБУБанкиГетманцев Даниил

Дата і час 19 вересня 2024 г., 16:20     Переглядів Переглядів: 2025
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.112624