АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

В Ізраїлі кажуть, що зірвали план Ірану до 2040 року, — Reuters

Читать на русском
В Ізраїлі кажуть, що зірвали план Ірану до 2040 року, — Reuters
В Ізраїлі кажуть, що зірвали план Ірану до 2040 року, — Reuters

Після ліквідації Хасана Насралли верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї був переведений у безпечне місце з посиленою охороною. За даними Reuters, Іран, як стверджується, мав намір оточити Ізраїль терористичними організаціями і за їхньою допомогою ліквідувати єврейську державу.

Ліванське радикальне угруповання "Хезболла", яке перебуває під підтримкою Ірану, офіційно підтвердило смерть свого лідера Хасана Насралли внаслідок ізраїльського авіаудару в Бейруті. Про це повідомляє Reuters у суботу, 28 вересня.

Його ліквідація стала нищівним ударом для "Хезболли", яка досі оговтується від інтенсивної кампанії ізраїльських атак. Це також серйозний удар для Ірану, який втратив важливого союзника, що забезпечував перетворення угруповання на ключову силу серед союзних Тегерану угруповань в арабському світі, зазначають журналісти.

В офіційній заяві "Хезболли" йдеться, що вона продовжить свою боротьбу проти Ізраїлю "на підтримку Гази та Палестини, а також на захист Лівану та його стійкого і благородного народу".

Раніше ізраїльські військові повідомили, що Насралла був ліквідований внаслідок "цілеспрямованого удару" у п’ятницю по підземній штаб-квартирі угруповання, розташованій під житловим будинком у Дахії — південному передмісті Бейрута, контрольованому "Хезболлою".

За даними Reuters, після ліквідації Насралли верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї був переведений у безпечне місце всередині країни під посилену охорону.

Високопоставлений ізраїльський чиновник пояснив агентству причини атак на "Хезболлу". За його словами, короткострокова мета полягала в тому, щоб уникнути наземного наступу в Лівані, який, швидше за все, довелося б здійснити. У довгостроковій перспективі метою було зірвати великий терористичний план Ірану, в якому Насралла грав центральну роль.

Згідно з оприлюдненою інформацією, Іран нібито планував оточити Ізраїль терористичними організаціями і за їх допомогою знищити єврейську державу. Спільна атака передбачалася на 2040 рік.

Проте, ХАМАС вирішив почати атаку 7 жовтня 2023 року, тоді як інші, включаючи "Хезболлу", ще не були готові до повноцінної участі. Ізраїль прийняв рішення не розв’язувати масштабну війну з "Хезболлою", щоб уникнути прямої конфронтації з Іраном, обмежившись лише ліквідацією Насралли.

"Хезболла" представляє собою озброєну групу і одночасно політичну партію, що контролює значні території з шиїтським населенням на півдні Лівану.


Теги: ХАМАСАтакаСектор ГазиСектор ГазаПалестинаІранИранБейрутІзраїльИзраильАли ХаменеиЛіванЛиванНасралла ХасанХезболла

Дата і час 28 вересня 2024 г., 20:07     Переглядів Переглядів: 1837
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.067516