АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Ворожий удар по центру Чернігова: російська ракета містила чипи зі США

Читать на русском
Ворожий удар по центру Чернігова: російська ракета містила чипи зі США
Ворожий удар по центру Чернігова: російська ракета містила чипи зі США

Російська крилата ракета "Іскандер-К", яка 19 серпня 2023 року уразила центр Чернігова і забрала життя 7 людей, серед яких була 6-річна дівчинка, мала в навігаційній системі мікросхеми зі США.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Дослідник з Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Висікан виявив модуль навігаційної системи SN-99 ракети "Іскандер" на площі біля театру у Чернігові, куди вона вдарила. Цей модуль містив компоненти, виготовлені чотирма західними компаніями. Навігаційна система SN-99, яка є "мозком" ракети, з’єднала її із супутниками і направила на місто.

Маркування на двигуні ракети та деяких компонентах вказало на те, що її зібрали не раніше березня 2023 року — більше ніж через рік після того, як США та їхні союзники запровадили експортні обмеження, які забороняють постачання технологій до Росії, щоб послабити її оборонну промисловість.

Ці обмеження зробили постачання західних напівпровідників до Росії незаконними, якщо вони могли бути використані у військових цілях, навіть якщо їх виробили в Китаї.

"Ця ракета була новою", — зазначає Висікан. "Вона мала компоненти, що дозволяли їй з’єднуватися з супутником, а це означало лише одне: вона була більш смертоносною".

Один із уламків, що вцілів після вибуху, являв собою металеву плату зеленого кольору, покриту чипами. Написи на двох напівпровідниках вказали, що це були чипи, виготовлені компанією Silicon Laboratories Inc, що базується в Остіні (США).

Номери на чипах показали, що їх виготовили на третьому тижні січня та на першому тижні березня 2022 року.

Оскільки минає кілька місяців, поки напівпровідники проходять через глобальний ланцюг постачання, це свідчить про те, що Росія, ймовірно, імпортувала їх після запровадження західних експортних обмежень, зазначає агентство.

Інші навігаційні компоненти, виявлені серед чернігівських уламків, були виготовлені американським виробником мікросхем Analog Devices, німецькою Infineon Technologies та американською компанією Integrated Silicon Solution Inc з китайським капіталом.


Теги: АтакаРосіяРоссияВПКСШАИскандер-КЧерниговЧернігів

Дата і час 05 жовтня 2024 г., 01:13     Переглядів Переглядів: 1515
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.066595