АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 14°C
Харьков: 11°C
Днепр: 13°C
Одесса: 17°C
Чернигов: 15°C
Сумы: 11°C
Львов: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцк: 16°C
Ровно: 16°C

Любителі кешу. Скільки готівки у нардепів та як вони її зберігають

Читати українською
Любителі кешу. Скільки готівки у нардепів та як вони її зберігають
Любителі кешу. Скільки готівки у нардепів та як вони її зберігають

7,5 мільярдів гривень. Саме стільки готівки зберігають народні депутати і члени їх сімей.

Із чим можна зіставити цю суму? Наприклад, з нестачею фінансування Міноборони у 2016 році.

7,5 мільярдів гривень цілком вистачить, щоб покрити річні витрати на підняття мінімальної зарплати з 1550 до 3200 гривень для майже 400 тисяч людей.

Або ж, 7,5 мільярдів гривень – це половина бюджету, закладеного на будівництво і ремонт доріг у проекті Держбюджету на 2017 рік.

Цього б вистачило на весь обсяг підтримки стратегічної для України аграрної галузі. На це в проекті Держбюджету-2017 закладено 5,5 мільярдів гривень.

"Українська правда" порахувала грошові кошти, що зберігають депутати і члени їх сімей.

Ми проаналізували усі подані парламентарями декларації, а також порахували ті кошти, котрі були надані в борг третім особам. Звісно ж, до уваги не брався невдалий жарт Сергія Мельничука з групи "Воля народу", котрий вказав трильйон гривень у своїй декларації.

Окрім гривні, свою готівку українські нардепи зберігають головним чином у євро, американських і канадських доларах, швейцарських франках і британських фунтах. Кожну валюту ми конвертували за курсом Нацбанку.

Схованки для грошей

Найбагатшою фракцією виявилася найбільша – "Блок Петра Порошенка". Її депутати та члени їх сімей мають майже 2,7 мільярдів гривень готівки.

Найменше  – фракція "Самопоміч" мера Львова Андрія Садового. На руках у нардепів і членів їх сімей лише 67,8 мільйонів гривень.

Це майже в 20 разів менше грошових статків позафракційних нардепів, котрі задекларували близько 1,3 мільярдів гривень.

Близько 28% цієї суми – а саме 14,7 мільйонів доларів або 374,7 мільйонів гривень готівкою має В’ячеслав Константіновський.

Вдягнений "з голочки", у світлу блакитну сорочку і темно-синій піджак, він показував журналістам в кулуарах парламенту своє звернення.

– Ось, написав на антикорупційний комітет, НАБУ, щоб мене викликали, і щоб я міг пояснити, – показував він папірець формату А4. – Ми продали "Індексбанк" за 270 мільйонів і отримали дохід. Це все є у відкритому доступі.

Натомість "Українську правду" цікавило, де ж Константіновський зберігає таку суму коштів. Якщо уявити собі пачки стодоларових купюр, це приблизно шість великих господарчих сумок, або два великі сейфи для грошей.

– Ви хочете, щоб я ось так розповів? – трохи схвильовано перепитав нардеп і продовжив: – У сховищі. Спробуйте сьогодні орендувати скриньку в банку, усі вони зайняті!

Нардеп зізнався, що говорити про готівкові збереження йому не дуже приємно, оскільки "усі бачать в тобі мішень".

Почасти тут Константіновський має рацію.

Декларації, а здебільшого величезні суми готівки, вказані нардепами, стали гарячою темою для обговорення українців, а інколи і самих нардепів.

  qhiqqkiqudiddhant
14,7 мільйонів доларів або 374,7 мільйонів гривень готівкою має В’ячеслав Константіновський, який продавав свій Ролс-Ройс, щоб допомогти армії
 

Під час погоджувальної ради кореспондент "Української правди" став свідком розмови двох нардепів від фракції "Батьківщина" – Сергія Власенка, який досі не вибачився за свої образливі вислови щодо УП  та Олексія Рябчина.

– У братів Дубневичів (фракція БПП, 700 мільйонів готівкою – УП) стільки грошей, що вони в них книжки ховають, – у якийсь момент сказав Власенко, повернувшись до Рябчина.

– Знаєш, я коли на це все подивився, подумав, що не туди потрапив. Ну як так? Цілу суботу дивився на ці декларації; воно як "Гра престолів" затягує, – сказав Рябчин журналісту УП.

Однак кількістю нулів в сумах готівки у фракції БПП можуть похвалитися не тільки брати Дубневичі. Руслан Демчак, який до обрання депутатом був засновником багатопрофільного холдингу Ukrainian Business Group, вказав в декларації 133 мільйони гривень готівки.

– Готівка – це інструмент для інвестування. Упевнений, що інвестую в той чи інший фінансовий інструмент. Просто зараз вважаю, що в Україні немає такого інструменту, якому б довіряв на 100%. У мене є деякі напрацювання, і ці кошти будуть інвестовані, – розповідав УП Демчак.

Він не захотів говорити, де саме тримає таку суму готівки, лише зазначив, що "не сидить і не дивиться на неї".

Фронтові сумки і пальто

Є чим, а точніше – ким відповісти і в ключових партнерів БПП у коаліції, фракції "Народний фронт".

Загальна сума статків вісімдесяти одного нардепа, які входять до її складу, – 724,7 мільйонів гривень.

Для порівняння: на проведення "Євробачення" в Україні виділили 455 мільйонів гривень, тож за бажанням депутати від НФ могли б провести цей пісенний конкурс два рази поспіль.

Одна з зірок фракції – Ігор Котвіцький. Цей депутат, про якого "наші гроші" писали, що той нібито вивів з України понад 40 мільйонів доларів, є одним із найближчих соратників і колишнім бізнес партнером міністра МВС Арсена Авакова.

Котвіцький задекларував готівкою у гривнях більше 230 мільйонів, а ще 500 тисяч доларів і 250 тисяч євро.

Окрім чималих сум, депутат запам’ятався кількома брендованими одежинами в його декларації.

 
Одна з зірок фракції НФ Ігор Котвіцький віддає перевагу сумкам Christian Dior 
 

Мова йде про дві куртки Brunello Cucinelli. Одна за 101.474 гривень, друга – за 174.164 гривні, на додачу до яких нардеп купив костюм, сумку і пальто.

На питання УП, чим ці куртки відрізняються від дешевшого одягу, Котвіцький замислився.

– Ну, не знаю. Якість одягу, бренд… – поділився думками з УП нардеп.

На його думку, у людей не мало б бути бурхливої реакції на його декларацію.

– Я заплатив всі податки, я задекларував 20 мільйонів податків. У нас ніхто не дивиться, що хтось сплачує податки. Усі дивляться, хто що купив, це не правильно, – додав нардеп.

Кошти опозиції

Трохи не дотягли до мільярду гривень готівкою нардепи від "Опозиційного блоку". Хоча і в їхніх деклараціях є, на що подивитися.

Нестор Шуфріч задекларував 25 мільйонів гривень готівки, старовинні книги й ікони.

Не дуже відстав від нього й Михайло Добкін, який задекларував готівкою 12 мільйонів гривень, а також 470 тисяч доларів і 300 тисяч євро.

Його колега Олександр Вілкул теж задекларував чимало готівкових коштів: 612 тисяч доларів, 310 тисяч євро і 300 тисяч гривень.

Серед опозиційників є й такі, що живуть скромніше, але не бідують.

Приклад – фракція "Радикальної партії Олега Ляшка", статки депутатів якої певною мірою виявилося неочікуваними.

Отже, сам Олег Ляшко задекларував 740 тисяч доларів і 90 тисяч євро готівкових коштів. На додачу ще "безцінні" для нього вила.

 
Тепер "кожна баба в селі" знає, що Ляшко задекларував 740 тисяч доларів і 90 тисяч євро готівкових коштів.
 

Один із найближчих соратників Ляшка, Андрій Лозовий вказав 800 тисяч гривень, 50 тисяч доларів і 150 тисяч євро готівки. На додачу у власності нардепа колекція вин, картин, зброї, а також хрест-енколпіон ХІІІ століття зі Святими мощами.

Декларація Лозового викликала подив, адже нардеп раніше не займався бізнесом, працював у партії Ляшка і декларував, що живе лише на депутатську зарплату.

– Офіційно я працював лише помічником депутата. Були бізнеси, до яких мав відношення, але до їх засновників я не відношуся. Є гроші, от хата-спадщина в селі Новоукраїнка, я її продав в 2013 році за 50 тисяч доларів – вона мого діда, – пітніючи, пояснював нардеп УП.

Він детально розповів, що має родинні ікони, а якщо й купує – то тільки недорогі. Найдорожча коштувала 360 євро, її нардеп придбав на горі Афон. Що стосується зброї – її Лозовий дуже любить. За його словами, щось дісталося від діда, щось – дарували друзі, а щось купував і сам.

Сам купує й вино – але недороге і в Duty Free. Говорить, що від 12 до 16 євро за пляшку, а можливо найдорожча в його колекції коштує 100 євро.

Зміг здивувати і ще один соратник Ляшка, Ігор Мосійчук, який так само не займався бізнесом – але його декларація містить відомості про 780 тисяч гривень готівки, 183 тисячі доларів і 145 тисяч євро.

– Гроші заробив за життя. Мені ж не 18 років, і в парламенті я лише два роки. До цього я жив, працював, займався сільським господарством, займався рекламним бізнесом. В декларації є кошти, що отримав у спадок у рідних, і є кошти, що були в обороті моїх друзів. Забрав після обрання нардепом, – пояснив Мосійчук.

На відміну від фракції Ляшка, фракція "Батьківщина" виглядає значно скромніше: її депутати мають всього 56,7 мільйонів гривень готівкових коштів, що навіть менше, ніж у вищезгаданої "Самопомочі".

Лідерка фракції Юлія Тимошенко вже котрий рік поспіль вказує підкреслено скромні статки в своїй декларації і має лише 318 тисяч гривень готівки.

Групова готівка

Не соромляться статків депутати з груп "Воля народу" і "Відродження".

Першу з них давно пов’язують з Адміністрацією президента, а другу з олігархом Ігорем Коломойським. У принципових для АП голосуваннях ці групи – своєрідні милиці коаліції.

Як виявилося, там чимало яскравих особистостей.

"Воля народу" може похизуватися більш як 600 мільйонами гривень готівки на дев’ятнадцятьох депутатів, які входять до її складу.

Є що показати у цій групі й Степану Івахіву, колишньому бізнес-партнеру загиблого Ігоря Єремєєва. Івахів тримає готівкою 15 мільйонів гривень, 700 тисяч доларів і 1,6 мільйонів євро.

 
 
 

Однак Віталій Хомутиннік їх перевершив. Керівник депутатської групи "Відродження" задекларував вдвічі більше готівки. Зокрема, 32,7 мільонів гривень, 570 тисяч доларів і 850 тисяч євро. Загальна сума готівки депутатів його групи – більше 800 мільйонів гривень.

– Ми писали цю декларацію, починаючи з серпня-вересня. Повні два місяці. Я уклав угоду з компанією "Делойт", яка супроводжувала мою декларацію й усі зміни в ній; мені було важливо, щоб не було жодних проблем, – сказав УП Хомутиннік, пояснивши на додачу, чому в його декларації немає літака, про який йшлося в сюжеті програми "Схеми".

Не приховують своїх  статків і позафракційні нардепи. Готівкові статки сорока шести нардепів менші, ніж великої фракції БПП, але складають немаленьку суму – а саме 1,3 мільярди гривень. З числа них вже встигли запам’ятатися декларації Олександра Фельдмана та Сергія Тарути.

Суми готівкових коштів – це лише невелика частинка в деклараціях українських нардепів, котра привертає увагу і вже встигла здивувати й Захід, у якого Україна – в особі тих-таки депутатів і міністрів невпинно просить фінансової допомоги.

Свідоцтво здивування – численні публікації у провідних світових виданнях з приводу статків, зазначених в деклараціях.

Але це ще не кінець.

З першого квітня  2017 року українців і міжнародну спільноту очікує чергова хвиля електронного декларування.

pravda.com.ua


Теги: ДепутатыНародные депутаты УкраиныЕ-декларацииЧиновникиНаличные

Дата и время 04 ноября 2016 г., 15:29     Просмотров Просмотров: 3619
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.063745