АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 14°C
Харьков: 11°C
Днепр: 13°C
Одесса: 17°C
Чернигов: 15°C
Сумы: 11°C
Львов: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцк: 16°C
Ровно: 16°C

Скільки платять за комунпослуги польські сусіди

Читати українською
Скільки платять за комунпослуги польські сусіди
Скільки платять за комунпослуги польські сусіди

Польські сусіди мають ті ж проблеми з оплатою комунпослуг, що й українці. Все дуже дорого. Люди кажуть, що давно навчилися економити, на чому тільки можна. Радять це робити й українцям

Висока плата за комунпослуги – проблема не лише України. Тому нам уже давно потрібно навчитися економити енергію, радять жителі сусідньої Польщі. Нині вся Європа перейнялася енергозбереженням, і це нормальне явище. 
Скільки платять за комунпослуги та як економлять, нам розповіли жителі містечка Яроцин, що у Західній Польщі.  

– Я економлю все, що можна, і як тільки можна, – розповідає місцевий житель Яцек Калішан. – Удома встановив енергозберігаючі лампи. Вони дорогі, але дуже ефективні. Також всюди вимикаю світло, щоб не горіло без потреби. Економити можна на всьому. Приміром, вода не має текти з крану, коли ми чистимо зуби. Також не треба гріти повний чайник води на одне горня чаю. А в посудомийку не закладати засохлий посуд. 

У Польщі мінімальна зарплата сягає 1700 злотих. Комунпослуги є значною частиною цієї суми. Тому у поляків проблема та ж, що й в українців, зарплати яких ледь вистачає на плату за газ, світло, воду та інші послуги. Дуже дорогий у Польщі газ, проте його замінюють на альтернативний вид палива - вугілля. Так набагато дешевше.

– У мене будинок площею 170 кв м, – каже Яцек Калішан. – За газ я плачу 100 злотих, і це не дуже багато. Хочу наголосити, що той газ, про який я говорю, це не є газ для нагрівання помешкань. Для цього я використовую вугілля. Газ - лише для нагрівання води. Загалом паливо у нас дуже дороге. Якщо користуватися газом для нагрівання помешкання, то за місяць треба заплатити до 800 злотих.
Аби зекономити на опаленні будинків, дуже багато жителів Яроцина та інших міст Польщі мають подвійні котли –  на газ і вугілля. Багато хто використовує вугілля, бо воно набагато дешевше.

– Дуже скоро і ви теж палитимете вдома вугіллям, – каже пан Яцек. 
Він також додає, що вугілля є різної якості.
– Багато пенсіонерів, які не мають грошей, палять коксом і вугіллям. Через це дуже багато диму та смороду, – каже жиетлька Яроцина Анна Гоголкевич. – Та якщо купувати дорожче вугілля, такого смороду не буде.
Окрім того, у Польщі популярне утеплення будинків, додає жінка. 
– Це коштує близько 20 тисяч злотих, але це повертається, – каже вона. – Дехто має сонячні батереї, але це дорого. Загалом у нас дуже багато будинків, які обігрівають саме вугіллям.

Якщо опалювати помешкання вугіллям, це суттєво здешевить плату за опалення. Відтак щомісяця польській родині треба віддати за комунпослуги близько 600 злотих. 
– 120 злотих я плачу за світло, 20 злотих – за вивезення сміття. Для родини з чотирьох осіб це не є велика оплата, – каже Яцек Калішан. – За воду віддаю 150-200 злотих, тому що в мене багато зелені у дворі і я її часто поливаю. А так у середньому за воду треба платити 100 злотих. Інтернет – 50 злотих. Цифрове телебачення – 120 злотих.

http://te.20minut.ua


Теги: ПольшаКомуналка

Дата и время 09 августа 2015 г., 18:20     Просмотров Просмотров: 5387
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.063466